Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Toppsjef lover å kutte, men NÅR forsvinner palmeoljen?

Krevende å finne et alternativ.

PALMEOLJEFRI? Orkla-eide Sætre skal i løpet av 2014 kutte bruken av palmeolje i produktene Tom & Jerry-kjeks og Kornmo. Om palmeoljen forsvinner fra andre Orkla-produkter, som Bixit, Smash fra Nidar eller Polly Chilinøtter fra KiMs, er mer uklart. Foto: PRODUSENTENE / BERIT B. NJARGA
PALMEOLJEFRI? Orkla-eide Sætre skal i løpet av 2014 kutte bruken av palmeolje i produktene Tom & Jerry-kjeks og Kornmo. Om palmeoljen forsvinner fra andre Orkla-produkter, som Bixit, Smash fra Nidar eller Polly Chilinøtter fra KiMs, er mer uklart. Foto: PRODUSENTENE / BERIT B. NJARGA Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

DinSide.no: Peter Ruzicka ble utpekt som ny konsernsjef for Orkla forrige uke, og ifølge DN var en av toppsjefens lovnader at bruken av palmeolje skal helt bort.

Flere matprodusenter har i løpet av de siste årene fjernet palmeolje fra sine produkter, selv om den utskjelte oljen fortsatt er å finne i en rekke matvarer.

Så hvorfor har Orkla, som blant annet eier merkevarene Stabburet, Nidar, KiMs og Sætre, ventet såpass lenge med å kutte bruken av palmeolje?

- Det er et godt spørsmål. Jeg oppfatter at bruken av palmeolje er satt mer på agendaen i Norge de siste årene. I internasjonal sammenheng er Norge ledende i reduksjonen av palmeolje, sier Håkon Mageli, konserndirektør for kommunikasjon i Orkla, til DinSide.

Samtidig har Orkla allerede fjernet palmeoljen fra en rekke produkter, ifølge Mageli.

- Siden 2008 har Orkla redusert bruken av palmeolje med 15 000 tonn. Der vi ikke klarer å erstatte palmeolje med andre vegetabilske oljer, vil vi kjøpe sertifisert bærekraftig palmeolje. Orkla har også vært i dialog med Regnskogfondet og Greenpeace og fått gode innspill på bruk av bærekraftig palmeolje, påpeker Mageli.

Han påpeker at det er et ambisiøst mål å kutte bruken av palmeolje, og at det for en rekke produkter er en tidkrevende prosess, som krever et betydelig utviklingsarbeid.

Tvilsom til Orklas lovnader Anja Lyngsmark, fagansvarlig for palmeolje i Regnskogfondet, sier hun er overrasket over Orkla-konsernsjefens uttalelse om å kutte all bruk av palmeolje.

- Orkla har lovende planer, men vi har fått tydelig beskjed fra Orkla om at de har tenkt å redusere forbruket, men absolutt ikke kutte ut palmeoljen, sier Lyngsmark.

At Orkla ønsker å bytte til bærekraftig palmeolje i produkter hvor de ikke kan erstatte palmeoljen med annen vegetabilsk olje, er også en nesten umulig oppgave, ifølge Lyngsmark.

- Dersom Orkla skal forsikre seg om at palmeoljen ikke kommer fra regnskogsødeleggende plantasjer, må de bruke sporbar palmeolje. Uten å vite hvor palmeoljen kommer fra, er det vanskelig å vite om den er bærekraftig. Dessverre finnes det i dag knapt en dråpe sporbar palmeolje på markedet, sier Lyngsmark.

Hun oppfordrer Orkla til å kreve sporbar palmeolje fra sine leverandører.

- Men det vil sannsynligvis gå flere år før de får tak i det, påpeker Lyngsmark.

Vanskelig å erstatte palmeolje Blant produktene Orkla har fjernet palmeolje fra, finner vi blant annet ostepop, pizza, sjokoladepålegg, supper og kaker, og kjeksvariantene Marie og Digestive fra kjeksprodusenten Sætre.

Likevel ble Sætre kåret til palmeoljeversting av Regnskogfondet i 2013.

- Versting-stempelet syns jeg er urettferdig. Veldig mange konkurrenter som har sammenlignbare produkter, bruker også palmeolje fortsatt, sier Mageli.

Han viser dessuten til at palmeoljen er fjernet fra flere Sætre-produkter i tillegg til de to nevnte kjekstypene. Gullvafler, Start, Stratoskjeks, Fiberrik og Sætres pepperkaker inneholder ikke palmeolje. I løpet at 2014 skal palmeoljen også bli tatt ut av Kornmo, Tom&Jerry og Bokstavkjeks.

- Å bytte ut palmeoljen er tidkrevende. Den har en del egenskaper som gjør at det tar tid og er krevende å bytte den ut som ingrediens. For eksempel tok det ett år å gjøre Nugatti palmeoljefri, sier Mageli.

OMSTRIDT OLJE: Fra palmetreet utvinnes det palmeolje som  brukes i såpe, kosmetikk og snacks verden over.  
Foto: TRULS BREKKE / DAGBLADET
OMSTRIDT OLJE: Fra palmetreet utvinnes det palmeolje som brukes i såpe, kosmetikk og snacks verden over. Foto: TRULS BREKKE / DAGBLADET Vis mer

- Så det er ikke det at palmeolje er billig, som gjør at man ikke ønsker å bytte den ut?

- Hovedutfordringen ved å fjerne palmeoljen, er å finne et alternativ som har en tilsvarende konsistens, kvalitet og egnethet, sier Mageli.

Også andre matprodusenter viser til palmeoljens spesielle egenskaper som argument for at de ikke har kuttet bruken, som Den Lille Nøttefabrikken. Deres Yoghurtnøtter inneholder fra 15 - 25 prosent palmeolje.

Men Anja Lyngsmark i Regnskogsfondet tror at prisen på palmeoljen er av avgjørende betydning for den utstrakte bruken av nettopp denne vegetabilske oljen.

- Palmeolje er den billigste av alle vegetabilske oljer. Det er helt klart en av hovedårsakene til at den er verdens mest brukte vegetabilske olje i matvarer. Bruken av palmeolje er fordoblet de ti siste årene. Dette har dessverre ført til store regnskogsødeleggelser, siden palmetrærne bare kan dyrkes i tropiske land, sier Lyngsmark.

Endrer merkingen av vegetabilsk fett Kjøper du Sætre-kjeks i dag, er disse i hovedsak merket med innhold av vegetabilsk fett. Som DinSide har skrevet om tidligere, vil denne samlebetegnelsen ofte skjule nettopp innhold av palmeolje.

En kikk i Regnskogsfondets palmoljeguide, vil avsløre om produktet er tilsatt palmeolje.

- Hvorfor merker ikke Sætre at deres kjeks inneholder palmeolje?

- Vi har forholdt oss til norske merkeregler, men kommer til å endre merkesystemet som vi tar i bruk når det er tomt for gammel emballasje til produktene og seinest 13. desember 2014. I det nye merkesystemet vil palmeolje bli spesifisert.

Men er det tilfeldig at Orkla lover å kutte i bruken av palmeolje, og merke produktene med innhold av den utskjelte oljen, samtidig med at det innføres nye krav til merking i slutten av 2014?

- Ja, det er tilfeldig. Over tid har vi sett betydningen av å bli tydeligere i merkingen av produktene. Forbrukerne blir stadig mer bevisste med hensyn til ernæring, helse og miljø. Dette tar vi på alvor. Med vår sentrale plass i dagligvaremarkedet, må vi bli tydelige i merkingen av innhold i produktene og hva de inneholder, sier Mageli.

• Les mer om mat og dagligvarer på DinSide. Husk også å sjekke om du har noen av disse matvarene liggende i kjøkkenskapet.

Saken ble opprinnelig publisert på DinSide. Les her.

Hele Norges coronakart