MANGE BARN I NORGE LEVER MED VOLD OG OMSORGSSVIKT: Disse barna finnes i ditt nærmiljø. Illustrasjonsfoto: Colourbox. Personen på bildet har ingen tilknytning til saken.
MANGE BARN I NORGE LEVER MED VOLD OG OMSORGSSVIKT: Disse barna finnes i ditt nærmiljø. Illustrasjonsfoto: Colourbox. Personen på bildet har ingen tilknytning til saken.Vis mer

Tør du å bry deg?

Christoffer (8) ble mishandlet til døde. Nå engasjerer hans bestemor, Ragnhild Gjerstad, seg sterkt i kampen for barn som har det vondt.

Mammanett.no: Etter at Ragnhild Gjerstad mistet barnebarnet sitt Christoffer, har hun engasjert seg sterkt i kampen for barn som har det vondt. I dag reiser hun blant annet rundt og holder foredrag om boka «Jeg tenker nok du skjønner det sjøl».

Boka forteller historien om hennes åtte år gamle barnebarn, som ble mishandlet til døde av sin stefar i 2005. Den er skrevet av forfatter Jon Gangdal i samarbeid med Ragnhild Gjerstad, og har siste året blitt delt ut til halvparten av alle norske barnehager.

- Det gir meg veldig mye, for jeg vet hvordan det er å miste noen, sier hun.

- Det er viktig at vi får dette fram, fordi det kan redde utrolig mange. Ragnhild forteller at hun skjønte at noe var galt, men at hun ikke visste hva det var.

- Jeg spurte datteren min mange ganger og godtok det svaret jeg fikk.  

- Derfor sier jeg til andre; tar du feil, så er ingenting bedre enn det. Det er vi voksne som må ta den kampen for barna. Hvis ikke vi gjør det, hvem skal da gjøre det, legger hun til.

Hjelper andre i samme situasjon Ragnhild forteller at postkassa hennes er full av henvendelser fra mennesker som er usikre på hvordan de skal håndtere denne typen problemstillinger.

- Jeg får så mange henvendelser at det er helt utrolig. Fra besteforeldre, tanter og onkler som lurer på hva de skal gjøre. Etter at boka kom ut, er det mange som har tatt med seg ungene og reist til krisesentre. Det er jeg veldig glad for, sier hun.

CHRISTOFFERS BESTEMOR: Christoffer Gjerstad ble mishandlet til døde av sin stefar.  Bestemoren til Christoffer, Ragnhild Gjerstad, engasjerer seg i kampen for barn som har det vondt.  Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
CHRISTOFFERS BESTEMOR: Christoffer Gjerstad ble mishandlet til døde av sin stefar. Bestemoren til Christoffer, Ragnhild Gjerstad, engasjerer seg i kampen for barn som har det vondt. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

Hun tror mange synes det er lettere å henvende seg til henne, fordi de er redde for å gå til det offentlige.

- Vi er sånn vi mennesker, at vi er redde for det ukjente. Men særlig når det gjelder unge, må vi være flinke til å se og lytte, sier hun.

- Vi besteforeldre kan gjøre veldig mye, og vi må ta ungene på alvor. Jeg kommer til å kjempe for unger så lenge jeg lever.

Vil øke kompetansen rundt omsorgssvikt - Det verste som kan skje om du melder en gang for mye, er at du tar feil. Det verste som kan skje om du melder en gang for lite, er at et barneliv blir ødelagt. Valget bør være enkelt, spør du meg, sier Ellen Marie Nyhus, som er leder i organisasjonen «Ta Barnas Parti».

I februar i fjor startet organisasjonen en storstilt kampanje for å bidra til kompetanseheving om omsorgssvikt blant dem som jobber med barn.

Som et ledd i dette arbeidet, har «Ta Barnas Parti» fått trykket opp et nytt opplag av boka «Jeg tenker nok du skjønner det sjøl».

Hvordan håndtere bekymring Det nye opplaget av boka har et etterord skrevet av tidligere barneombud Reidar Hjermann. Det inneholder en «oppskrift» basert på forskning og informasjon fra etablerte organisasjoner om hvordan man skal identifisere omsorgssvikt, og hvordan man bør håndtere en eventuell bekymring.

Dersom du er bekymret for barnets sikkerhet hjemme, anbefaler Nyhus at du ikke drøfter din bekymring med barnets omsorgspersoner.

- Årsaken til dette er at det i verste fall kan eskalere og gå ut over barnet. Dersom dette er et barnehagebarn, vil det riktige være å ha en samtale med pedagogisk leder i barnehagen i første omgang, sier hun.

- Kanskje har barnehagen allerede meldt ifra til barnevernet, og barnet/familien får hjelp?

- Kanskje er din bekymring en siste bekreftelse på en gryende mistanke som gjør at barnehagen går videre med det? Barnehagene skal ha fagpersoner som kjenner til hvordan situasjonen best håndteres, sier hun.

Lov å være anonym Dersom du likevel er bekymret, eller får følelsen av at din bekymring blir bagatellisert, sier Nyhus at du bør gå direkte til barnevernet eller politi. Du har alltid rett til å være anonym, og bekymringsmeldinger kan også sendes inn via Barnevernets nettsider.

- Men hvordan kan man vite at det er alvorlig nok?

- Svaret på dette er at det vil du aldri vite. Og det er det som gjør det så veldig vanskelig for mange. De venter og venter på å få «bevis» for sin mistanke.

- Men hvordan kan du få bevis på at et barn for eksempel lider under seksuell mishandling? Da må du se det med egne øyne, og det vil du aldri gjøre. Så i denne type saker er du NØDT til å klare deg uten bevis og stole på magefølelsen, svarer Nyhus.

Hun legger til at man selvsagt alltid må bruke sunn fornuft og se på sammenhenger samt utvikling over noe tid.

- Vi mennesker ønsker helst at det ikke skal være noe galt, derfor vil vår underbevissthet jobbe for å bekrefte at alt er ok heller enn motsatt. Har du først blitt bekymret, er det ofte en grunn til at du har blitt det, sier hun.

Kjennetegn på barn som utsettes for omsorgssvikt:     • Kan være urolig og anspent i kroppen og vanskelig å trøste
    • Er utrygg og kan være klengete og oppmerksomhetssøkende i småbarnsalderen
    • Kan sove lite og urolig eller unormalt mye
    • Kan ha lite lyder og forsinket språk
    • Kan være unormalt seint motorisk utviklet og ha en klossete grov- eller finmotorikk
    • Barn som har blitt utsatt for omsorgssvikt, kan være mer ukonsentrerte og fungere dårlig sammen med andre barn
    • Noen viser lite glede og initiativ og kan være vanskelige å få kontakt med
    • En stor del får også nevrologiske problemer som kan skyldes fysisk og psykisk mishandling


BOKA OM CHRISTOFFER-SAKEN: Gis ut til alle landets barnehager.
BOKA OM CHRISTOFFER-SAKEN: Gis ut til alle landets barnehager. Vis mer

(Hentet fra etterordet i boka «Jeg tenker nok du skjønner det sjøl»)

Andre tegn kan være sår og skader på kroppen, eller at barnet gruer seg til å reise hjem. Uansett må man huske at et barn kan vise enkelte av disse tegnene, uten at det er noe galt.

Denne saken ble første gang publisert på Mammanett.no

LES OGSÅ: Livet etter Stine-Sofie
Fire svangerskap - bare et barn i live
To minutter mellom himmel og helvete
Når sykdommen rammer, er det flere som har det vanskelig

- STOL PÅ MAGEFØLELSEN: Ellen Nyhus mener folk ikke må vente for lenge. Foto: Privat
- STOL PÅ MAGEFØLELSEN: Ellen Nyhus mener folk ikke må vente for lenge. Foto: Privat Vis mer