Tør du kikke over kanten?

Svøm høyt over Singapore.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

• Flere reisesaker på db.no/reise.

(Dagbladet Søndag): Going up ... sa den automatiske stemmen i heisen. Og heisen gikk oppover.

Vi hadde forlatt et jazzband som spilte en søvnig versjon av «The Girl from Ipanema», en diamantforretning, businessmenn i dress og slips og et kaos av trillekofferter i hotellets enorme lobby.

Vi skulle opp, opp, opp. 31 ... 42 ... 50 ... etasjene lyste på displayet. Der. 57.

Vi gikk ut av heisen, og der fikk vi se, hvordan skal man si det, det så liksom ut som om mennesker svømte blant skyskraperne.

Barer, svømmebasseng og restauranter. Man kan finne det meste på Singapores tak, høyt over de støyende, solvarme gatene, på toppen av de ruvende skyskraperne.

Singapore har over 4300 høyblokker og 50 skyskrapere som strekker seg høyere enn 140 meter.

Men blant dem, er det ett tak som stikker seg ut: Midt i Singapores forretningsstrøk reiser tre buede skyskrapere seg, og over alle tre ligger, ja, noe som ser som et buet surfebrett av stål og glass som glir over den blå himmelen, rett under skyene.

Marina Bay Sands åpnet i 2010, og består av tre tårn med 2500 hotellrom, et av verdens største kasinoer i kjelleren, og på toppen av det hele en gigantisk takterrasse, eller Sky Park som de kaller det, som raskt har blitt et av de mest populære reisemålene i Singapore.

Når vi kommer ut av heisen, kan vi til høyre se en aveny flankert av grønne trær, boblebad med utsikt over Sør-Kina-havet med en armada av lasteskip. Til venstre strekker et 150 meter langt svømmebasseng seg bortover.

HØYTSVØMMENDE: Her kan du svømme med utsikt over Singapore. Det ser ut som om vannet renner over kanten og ned på byen 200 meter under. Foto: JOHN ARNE GUNDERSEN
HØYTSVØMMENDE: Her kan du svømme med utsikt over Singapore. Det ser ut som om vannet renner over kanten og ned på byen 200 meter under. Foto: JOHN ARNE GUNDERSEN Vis mer

Det er verdens største i denne høyden, og har ingen gjerder, så randen av svømmebassenget blir som en horisont som skyskraperne stiger opp av.

Det ser ut som om vannet renner over kanten og sildrer nedover Singapore.

Her, 200 meter over havet, ligger tre restauranter, det er røde blomster og 250 trær, og gjester i hvite slåbroker på hvite solsenger i skyggen av palmer.

Størrelsen oppgir hotellet slik: «Longer than the Eiffel Tower is tall and large enough to park four-and- a-half A380 jumbo jets». Nærmere bestemt: En takterrasse på 12 400 kvadratmeter. Og helt ytterst, på den avrundede tuppen, ligger observasjonsplatået som er åpent for publikum.

Det henger utenfor skyskraperne, og under er det ingenting, bare luft.

SURFEBRETT: På avstand ser takterrassen til Marina Bay Sands ut som et enormt surfebrett av stål og glass. Foto: JOHN ARNE GUNDERSEN
SURFEBRETT: På avstand ser takterrassen til Marina Bay Sands ut som et enormt surfebrett av stål og glass. Foto: JOHN ARNE GUNDERSEN Vis mer

Visstnok fikk man to tusen mennesker til å hoppe opp og ned samtidig her. Bare for å teste.

- Åh, det er fantastisk, sier hun. Blant svette turister med kamera på magen, skuer en ung kvinne utover Singapore. Høye skyskrapere, noen hvite, andre beige og turkise, alle med svarte, livløse vinduer.

- Det er så utsatt og åpent, og samtidig er det så privat. Du er vekk fra verden, men samtidig kan du se hele verden.

I bunnen av de svarte og hvite skyskraperne, som bærer navnet The Pinnacle@Duxton, står en vakt i rød t-skjorte.

- Det er mange som vil opp, sier han.

- Særlig rundt solnedgang. Kjærestepar. Men jeg er vant til utsikten, så det er ikke så romantisk for meg.

Pinnacle er et unikt og prisvinnende, statlig boligprosjekt der sju skyskrapere rommer til sammen 1848 leiligheter, og skyskraperne knyttes sammen av en Sky Bridge som er åpen for offentligheten for tjue kroner. Som det står på hjemmesiden: «The skybridges create possibly the longest continuous skygardens in the world.»

- Du kan gå ganske langt der oppe. Det er 500 meter fra den ene til den andre siden, sier vakta.

I 50. etasje strekker takterrassen seg langs siden av skyskraperne, over broer mellom bygningene, og iblant åpner den seg til mindre torg med planter, blomster og sofaer av stein.

Noen etasjer under ser man beboerne vaske vinduene, henge ut klesvask, eller stå lent mot vinduskarmen og røyke.

BASSENG MED UTSIKT: Man har god oversikt over Singapore fra solsengene på takterrassen til Marina Bay Sands. Foto: JOHN ARNE GUNDERSEN
BASSENG MED UTSIKT: Man har god oversikt over Singapore fra solsengene på takterrassen til Marina Bay Sands. Foto: JOHN ARNE GUNDERSEN Vis mer

- Det er vakkert. Det er et av de få stedene som ikke er dyrt eller ligger på toppen av hoteller, der vanlige folk kan komme opp og se hele byen og sjøen, sier Ling Peng Yap, som har tatt med seg familien opp i høyden.

Herfra ser man ned på det meste.

Ned på hotelltak med turkise svømmebasseng, og ned på en av verdens største konteinerhavner, med gule kraner, fullstappet av konteinere som ser ut som små, fargerike legoklosser. Opp hit stiger lyden av byen, den evige summingen fra smug og gatehjørner, alle bilene, alle stemmene, tuting og dunking fra anleggsmaskiner, som filtrer seg sammen til en dempet dur.

Svart senker kvelden seg, og vi står på taket til et kjøpesenter som heter Esplanade.

Her ligger det en bar, Orgo, som har små glassbur man kan sitte inni, og ved siden av er det bygd en hage. Der ligger ei jente i fanget på en gutt, og langs rekkverket står en rekke mennesker og venter på det samme. At sola skal gå ned, at himmelen skal bli mørkeblå, før den blir helt svart, og skyskraperne går i ett med himmelen og vinduene skinner gult.

CHINATOWN: Screening Room, skybar i femte etasje, med utsikt over Chinatowns røde tak. Foto: JOHN ARNE GUNDERSEN
CHINATOWN: Screening Room, skybar i femte etasje, med utsikt over Chinatowns røde tak. Foto: JOHN ARNE GUNDERSEN Vis mer

Og herfra kan det passe å sitere dikteren Federico García Lorca: «Det er ingenting som er så poetisk og grusomt som skyskrapernes kamp med himmelen som dekker dem».

Det finnes nok av barer som ligger på toppen og uten tak i Singapore.

Blant Chinatowns regnskimrende gater og lavere hus med skodder i beige og lysblått, finner vi Screening Room som i 2008 havnet på The Sunday Times' liste, «The world's best 20 sky bars».

Screening Room fyller fire etasjer med whiskybar, restaurant, og en bar der man kan se filmer. På toppen blinker det i lysremser, og palmene er opplyst. Den ene veien har man utsikt over Chinatowns røde hustak, den andre veien ser man skyskraperne i forretningsstrøket. Et bord med jenter får champagne, langs baren står en rekke menn, alle med lyseblå skjorter og mørke bukser.

- 80- 90 prosent av de som kommer hit, er forretningsfolk fra utlandet som bor her.

SKYHAGE: I skumringen er hagen på toppen av kjøpesenteret Esplanade et fint sted å se skyskraperne lyse opp. Foto: JOHN ARNE GUNDERSEN
SKYHAGE: I skumringen er hagen på toppen av kjøpesenteret Esplanade et fint sted å se skyskraperne lyse opp. Foto: JOHN ARNE GUNDERSEN Vis mer

Lokalbefolkningen liker steder med aircondition, sier barsjef Jose Alonso.

Nå må det sies at Screening Room ikke ligger så høyt, bare i femte etasje, men det kan ha sine fordeler.

- Hvis du ikke er avhengig av turister eller en perfekt utsikt over Singapore, er dette et av de beste stedene i byen, sier Andy som står i baren.

- Skyskraperne har høyde, men når du er på toppen, kommer du deg jo ingen steder. Da er du der, og det er det. Her er vi jo kjapt nede på gata igjen.

sondag@dagbladet.no

SINGAPORE

•  Bystat og øyrepublikk i Sørøst-Asia, på sørspissen av Malayahalvøya, som består av en hovedøy og rundt 60 mindre øyer.
• 4,5 millioner innbyggere, flest kinesere, men også malayer og indere.
• Singapore er Sørøst-Asias ledende handels- og finanssenter med høy levestandard og så godt som ingen arbeidsledighet.
• Har en av verdens travleste havner. Singapore var en betydelig havneby, men gikk til grunne på 1300-tallet.
• Byen ble nyanlagt av sir Stamford Raffles i 1819, og ble styrt av Storbritannia. I 1965 ble Singapore selvstendig republikk.
• Den første skyskraperen ble bygd i 1939, den 17 etasjer høye Cathay-bygningen, som den gangen var den høyeste bygningen i Sørøst-Asia. Singapore har opplevd en byggeboom som startet på 70-tallet grunnet byens raske industrialisering, og tretti skyskrapere har blitt bygd de siste tjue åra. Kilder: Store Norske Leksikon og Wikipedia.

Adresser

Marina Bay Sands
10 Bayfront Ave, tlf: +65 6688 8868
Esplanade
1 Esplanade Drive, tlf: +65 68288 377
Pinnacle@Duxton
Cantonment Road, tlf: +65 6225 5432
Screening Room
12 Ann Siang Road, tlf: 65 6221 1694

Andre tak i Singapore

Loof
Bar uten tak, på et tak, med runde, røde sofaer det vokser trær opp av, en bar av betong og utsikt mot legendariske Raffles Hotel.
Helipad
En ny bar i det populære området Clarke Quay, utformet som en helikopterplattform. For å komme dit må man inn i parkeringshuset og ta heisen opp til taket av kjøpesenteret Central Mall.
Swissôtel The Stamford
Baren New Asia i 71. etasje har en av byens fineste utsikter, vel og merke innendørs. Men en torsdag hver måned omgjøres helikopterplattformen på toppen til en bar og åpnes for publikum.
Orchard Central
Om man trenger en pause fra på hektiske handlegata Orchard Road, kan man ta heisen opp til tolvte etasje på kjøpesenteret Orchard Central. Der ligger restauranter og en hage med en kunstig foss.
• Mr Punch Restaurant and Winebar
Baren ligger i tilknytning til et fargerikt leketøysmuseum og har elektriske vifter fra 1890.
26 Seah Street, 6.etasje, tlf. +65 6334 5155.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer