<strong>KLATRETUR:</strong> Stein Haugen (nærmest) og David Fleetwood på vei opp «Tysso Via Ferrata». Foto: DAG ENDRE OPEDAL
KLATRETUR: Stein Haugen (nærmest) og David Fleetwood på vei opp «Tysso Via Ferrata». Foto: DAG ENDRE OPEDAL Vis mer

Tør du snu deg og se ned her?

Du klatrer opp langs 730 meter lange rør på 60 grader.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

TYSSEDAL (Dagbladet): I Sørfjorden, nesten inne ved Odda ligger Norsk vasskraft- og industristadmuseum.

- Kraftverket kom i 1906 - før det nesten var noe bebyggelse i Tyssedal. Her ble det produsert strøm fram til slutten av 1980-tallet, sier museumsguide Dag Endre Opedal.

Kraftverket sto ferdig på halvannet år, med to 730 meter lange rør 400 høydemeter opp den bratte fjellsiden, og en vanntunnel.

Klatretur - Det hadde aldri blitt bygd en så høy og bratt rørgate i Nord-Europa før dette. Den er 60 grader på det bratteste, sier Opedal.

<strong>FØRSTE I SITT SLAG:</strong> Den 180 meter lange kraftstasjonen Tysso I, var den første høytrykksstasjonen i Europa. Foto: ROGER BRENDHAGEN
FØRSTE I SITT SLAG: Den 180 meter lange kraftstasjonen Tysso I, var den første høytrykksstasjonen i Europa. Foto: ROGER BRENDHAGEN Vis mer

I dag er dette en populær klatrerute opp til Lilletopp i regi av Opplev Odda:

- Den passer for de fleste som er i normalt god form og ikke har høydeskrekk. Alle blir testet i 40 meter rappellering på forhånd, smiler guiden.

Utsikt Vil du opp til toppen og nyte utsikten over Sørfjorden og Folgefonna uten å klatre, kan du ta stien som går Skjeggedalsveien.

I Skjeggedal ligger i tillegg Ringedalsdammen, bygd av 100 000 håndhogde steinblokker. Det tok 300 menn åtte år å bygge den 530 meter lange og 32 meter høye demningen, forteller Opedal.

Museum I dag er det museum i det gamle administrasjonsbygget i Tyssedal fra 1914, og her kan du lære om tiden da elektrisiteten forvandlet
landet og startet Norges industrieventyr.

<strong>KONTROLLROMMET:</strong> Mange synes kontrollrommet er det tøffeste rommet, ifølge museumsguide Dag Endre Opedal. Her er det så mange knapper, spaker, og brytere du bare kan ønske deg. Foto: ROGER BRENDHAGEN
KONTROLLROMMET: Mange synes kontrollrommet er det tøffeste rommet, ifølge museumsguide Dag Endre Opedal. Her er det så mange knapper, spaker, og brytere du bare kan ønske deg. Foto: ROGER BRENDHAGEN Vis mer

- Strømmen gikk rett inn til Odda. Strømmen ble leverte lokalt, og smelteverket havnet i Odda på grunn av kraftsituasjonen og ikke omvendt, forteller Opedal.

I den 180 meter lange kraftstasjonen Tysso I, kan du se de originale turbinene står på rekke og rad i det som var den første høytrykksstasjonen i Europa.

Eget bomberom - Mange synes dette er det tøffeste rommet, smiler Opedal.
 
Kontrollrommet må være en våt drøm for elektrofreaker med så mange knapper, spaker, og brytere du bare kan ønske deg.

Trengte de mer strøm på smelteverket på Odda fikk brettvakten en telefon. Så måtte han ringe vokteren på toppen av rørgata ovenfor så han kunne åpne for mer vann til kraftverket.

<strong>TURBINER:</strong> I Tysso I, kan du se de originale turbinene står på rekke og rad. Foto: ROGER BRENDHAGEN
TURBINER: I Tysso I, kan du se de originale turbinene står på rekke og rad. Foto: ROGER BRENDHAGEN Vis mer

En person hadde kontroll på alt og det kunne ikke forlates under noen omstendigheter. Så streng var denne regelen, at rommet har et eget ettmanns bomberom på baksiden.

Vil bli verdensarv Bak kraftstasjonen i Tyssedal sto forøvrig ingen ringere enn ingeniøren og industriherren Sam Eyde.

- Sam Eyde står bak alle utbyggingene, både her, på Notodden og på Rjukan. Han var sjef her fram til Ragnvald Blakstad tok over i 1910, forteller Opedal.

Dette er også de første og største industribygningene i Norge, og sammen forsøker de nå å havne på Unescos verdensarvliste.

<strong>NOTODDEN:</strong> På Hydros bedriftsmuseum, med bedrifthistorisk samling, kan du ifølge museet se bilder og utstyr som viser utviklingen av Norsk Hydro på Notodden, byen der selskapet ble grunnlagt i 1905. Foto: ROGER BRENDHAGEN
NOTODDEN: På Hydros bedriftsmuseum, med bedrifthistorisk samling, kan du ifølge museet se bilder og utstyr som viser utviklingen av Norsk Hydro på Notodden, byen der selskapet ble grunnlagt i 1905. Foto: ROGER BRENDHAGEN Vis mer

Ifølge Riksantikvaren vil en endelig søknad og innholdet i denne tidligst være ferdig mot slutten av 2013

Treg strøm En liten artig opplysning til slutt: Fram til 1967 gikk strømmen veldig seint i Odda.

- De produserte 25 hertz og ikke 50 hertz som var vanlig i resten av landet. Det var det beste for industrien den gang, forklarer Opedal.

Men i 1967 ble det slutt på blinkende lys og spesialbygde komfyrer for lokalbefolkningen.

<strong>RJUKAN:</strong> Norsk industriarbeidermuseum  på Vemork, er kanskje mest kjent for sin presentasjon av Rjukans krigshistorie. Vemork var åstedet for en av de viktigste sabotasjeaksjoner under 2. verdenskrig. Foto: ROGER BRENDHAGEN
RJUKAN: Norsk industriarbeidermuseum på Vemork, er kanskje mest kjent for sin presentasjon av Rjukans krigshistorie. Vemork var åstedet for en av de viktigste sabotasjeaksjoner under 2. verdenskrig. Foto: ROGER BRENDHAGEN Vis mer

- Oddingene hadde likevel hatt mange fordeler. De fikk godt betalte jobber og ikke minst billig strøm. De ansatte betalte 15 1970-kroner for to måneder. De neste ti månedene fikk de gratis, avslutter guiden.

Flere industrimuseer i Norge Du finner en rekke industrimuseer du kan besøke i Norge. Her har du noen du kan ta turen innom:

Norsk industriarbeidermuseum - Vemork
Rjukanfossen ga grunnlaget for Vemork, verdens største kraftstasjon i 1911. Stasjonen har nå blitt et museum hvor du kan oppleve se utstillinger om industriutviklingen i Norge og på Rjukan.

Vemork var åstedet for en av de viktigste sabotasjeaksjoner under 2. verdenskrig, og museet er kanskje mest kjent for sin presentasjon av Rjukans krigshistorie.

VERNING AV INDUSTRIELLE KULTURMINNER:

• Det jobbes i dag med en søknad om å få norsk industrihistorie inn på UNESCOs verdensarvliste.
• Industriarv fra Rjukan og Tinn, Notodden og Odda vurderes som mulige deltakere på en slik liste.
• En endelig søknad og innholdet i denne er tidligst ferdig mot slutten av 2013.
• Forvaltning og sikring av viktige kulturminneverdier må avklares før man avgjør hvilke elementer som blir del av en UNESCO-søknaden.
• Viktig infrastruktur fra norsk industrihistorie er allerede sikret for ettertiden ved fredningen av Tinnosbanen og jernbaneferjene Ammonia og Storegut som fraktet kunstgjødsel produsert ved Norsk Hydro på Rjukan over Tinnsjøen.
• På Rjukan er også kraftstasjonen Saaheim, Admini - Norsk Hydros representasjonsbolig, og Folkets hus som var samlingssted for byens mange innbyggere da industrieventyret var på sitt høydepunkt, fredet.
• Tyssedal kraftverk og deler av Odda smelteverk er også fredet.

Kilde: Riksantikvaren

Les mer: www.visitvemork.com

Hydro-museet på Notodden
På Notodden ligger Hydros bedriftsmuseum, med bedrifthistorisk samling.

Her kan du ifølge museet se bilder og utstyr som viser utviklingen av Norsk Hydro på Notodden, byen der selskapet ble grunnlagt i 1905.

Les mer på: www.hydro.com

Teknisk museum i Oslo
Norsk teknisk museum er nasjonalmuseet for teknologi, industri, vitenskap og medisin. Akerselva som renner rett forbi ga midt på 1800-tallet kraft til landets første industrielle revolusjon.

I tillegg til å leke å lære med alle de tekniske duppedingsene på museet, kan du se en historisk utstilling med fokus på industrigrener som verkstedindustrien, tekstilindustrien, metallurgisk industri, næringsmiddelindustrien og farmasøytisk industri.

ALLE NORGES HEMMELIGHETER


• Alle episodene, bonusmaterialet, konkurranser og mye mer finner du på allenorgeshemmeligheter.no.

Les mer på: www.tekniskmuseum.no

Fetsund lenser
På museet for du lære om norsk tømmerfløtingshistorie med særlig vekt på fløtingen i Glommavassdraget og virksomheten på fløtingsanlegget Fetsund lenser.

Les mer: www.fetsundlenser.no

Norsk Bergverksmuseum på Kongsberg
Museet gir deg historien om norsk gruvedrift gjennom 335 år og du får et innblikk i en bergmanns hverdag. Her finner du også Sølvverkets samlinger, Kongsberg Skimuseum, Den Kongelige Mynts museum og Kongsberg Våpenfabrikks museum.
Les mer: www.norsk-bergverksmuseum.no

Kistefos Museet, Jevnaker
Besøker du den historiske samlingen ved Kistefos-museet, lærer du om livet til dem som hadde sin arbeidsplass og bolig på, eller i nærheten av, fabrikkområdet til A/S Kistefos træsliberi.

Museet har både bygninger, maskiner, og industrielt inventar.

Les mer: www.kistefos.museum.no

Næs Jernverksmuseum i Tvedestrand
Her får du oppleve et autentisk industrimiljø med røtter tilbake til 1600-tallet.

Alle de viktigste bygningene som utgjorde det gamle jernverket er bevart, noe som gjør det til landets best bevarte jernverk.

Les mer: www.jernverksmuseet.no

Norsk Sagbruksmuseum, Namdalen
Spillum Dampsag og Høvleri, er ett av ti tekniske og industrielle kulturminner i Norge.

Her er kan du se et helt sagbruksmiljø som er bevart i sin helhet.

Les mer: www.mumidt.no

Du finner mer informasjon om industrimuseer på www.industrimuseum.no.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer