Tør du spise en gresshoppe?

I dag kan du smake på framtidas proteiner i Mathallen.

• Flere matsaker på db.no/mat

- Her er det masse godsaker, små og store gresshopper og noen melbillelarver, sier Espen Agnalt, administrerende direktør i Rentokil.

Han står med en tilsynelatende vanlig pizza i hånda, men toppingen bedrar. Under osten er kjøttet byttet ut med «framtidas proteiner», insekter.

Sirissene, de små gresshoppene, har han ristet et par minutter i tørr stekepanne. Resten av insektene tar han fra en boks og drysser  over maten.

Pestaurant På benken står pizza, taco og muffins med insekter. Agnalt legger seg tett opp til menyen i norske hjem når han prøvekjører mat med småkryp.

-I Mathallen vil profesjonelle kokker lage maten. Der blir menyen mer avansert, sier han.

Onsdag 3. juni kan du for første gang i Norge smake en hel meny med søte og salte «skadedyr».

Vil du teste hvor tøff du er, tropp opp på «Pestaurant» og hiv innpå med for eksempel chilimarinert gresshoppe.

- Chili, hvitløk og koriander passer fint til insekter. Gresshopper og maur er fulle av vitaminer og proteiner, men smaker ikke så mye, sier Agnalt.

Maten på «Pestaurant» får du gratis.

Spiselige skadedyr Rentokil, tenker du kanskje. Driver ikke de med å bekjempe skadedyr?

- Helt riktig, sier Agnalt.

- Vi kommer garantert ikke til å servere noen skadedyr som er fjernet fra norske hjem. Alle insektene er importert og  spiselige.

Insektene kommer fra Nederland, der de er dyrket fram på insektfarm, deretter frysetørret og eksportert. Insektindustrien er en voksende bransje.

MAT : Over store deler av verden er gresshoppe vanlig mat. Maur og biller også. Vil du teste hvor tøff du er, møt opp i Mathallen i Oslo 3.juni. Foto: SCANPIX Vis mer

På benken har Agnalt også sjokolade med maur og en knall turkis kjærlighet på pinne med en godt synlig gresshoppe inni, nye matprodukter fra USA.

Sjokolade og maurknekk Litt fristet og samtidig skeptisk?

I boka «Man eating bugs» anbefales nybegynnere å begynne med insekter som er ristet. Da får man den crispy følelsen.

I Mathallen står sirisskake (kake med små gresshopper) med sjokolade og maurknekk på menyen.

Maurknekk burde være midt i blinken for en nybegynner.

Frister det ikke med kake, prøv koriander- og chilistekte sirisser med lime og mangosaus
.

Antakelig vil du merke mer til de sterke smakene enn til insektene.

Andre godbiter er melbillelarver med kimchimaur og gresshoppefalafel med tabasko og yoghurt. 

Agnalt tror insektene vil bli spist slik og malt til proteinpulver som ingrediens i maten.

Foreløpig er det ingen som importerer spiselige insekter til Norge, men Rentokil tror det kan være like om hjørnet.

Internasjonalt «Pestaurant» ble arrangert for første gang internasjonalt i fjor. Rundt 13 000 insektspisende mennesker i elleve land, blant annet Australia og Danmark, deltok.

Norge er altså med for første gang.

Målet er å sette søkelyset på matsikkerhet og alternative proteinkilder.

- Vi kan ikke fortsette å satse massivt på kjøttproduksjon. Vi må tenke annerledes, sier Agnalt.

Der er han på linje med Gunhild Stordalen. På Eat-konferansen i Stockholm snakker man også om alternative proteinkilder.

Å produsere protein fra insekter (mindre mat, plass og vann trengs for insekter) er mer effektivt enn å produsere tradisjonell protein fra husdyr, viser tall blant annet fra Universitetet i Århus.

Proteinrik Insekter gir faktisk mer protein enn kjøtt i mange tilfeller.

Eksempelvis inneholder hundre gram gresshopper opp til 25 gram protein og 6 gram fett, mens en mørbradbiff inneholder 29 gram protein og 21 gram fett.
 
Agnalt sammenlikner småkrypene med annen mat vi har vent oss til.

SMÅKRYP: Vanlig taco og pizza, tenker du kanskje. Men der tar du feil. Istedet for kjøtt er pizzaen toppet og tacoen fylt med larver og gresshopper. Dette er framtidas mat, mener mange. Foto:SIMEN SKAUGRUD Vis mer

- Hvis noen for 50 år siden hadde sagt at rå fisk ville bli eksklusiv mat i Norge, ville folk ledd. Nå er vi der, sier han.

Vanlig for mange Så spinnvilt er det ikke med maur på menyen.

To milliarder av mennesker verden over spiser insekter hver dag. Slik får de i seg protein, sink og kalsium.

Det har faktisk så store helsefordeler at FN har satt søkelyset på entomophagi (insektspising).

I mange land gjøres spennende forskning og utprøving, blant annet på restaurant Gustu i Bolivia.

Restauranten ble etablert av danske Claus Meyer, mannen som også startet restaurant Noma i København.

Helt uten baktanker er ikke skadedyrfirmaet med sin «Pestaurant».

Mens du nyter en gresshoppe kan du for eksempel få tips om hvordan du unngår at melbillene går bananas i kjøkkenskuffen hjemme.

FREDAGSKOS:Er dette framtidas taco og pizza? Uten kjøtt, men med insekter?Her sørger gresshopper og larver for proteinene. Foto:SIMEN SKAUGRUD Vis mer