Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Total solformørkelse i mars: - Får 100 000 helga for å leie ut privat

Hotellene på Svalbard har vært fullbooket siden 2008.

FULLT FØR SOLFORMØRKELSE: Om to måneder vil det forekomme en full solformørkelse på Svalbard, men det er flere år siden alle hotellrommene på øya ble booket. Foto: Hanne Feyling/Spitsbergen Travel
FULLT FØR SOLFORMØRKELSE: Om to måneder vil det forekomme en full solformørkelse på Svalbard, men det er flere år siden alle hotellrommene på øya ble booket. Foto: Hanne Feyling/Spitsbergen Travel Vis mer

(Dagbladet): I snaue to og et halvt minutt på formiddagen den 20. mars i år, vil Norge oppleve en solformørkelse. På fastlandet vil 95 prosent av sola bli dekket av månen, men på Svaldbard vil solformørkelsen være total.

Begivenheten er både spesiell og sjelden. Det er bare Svalbard, på Færøyene og ute i havet at man vil kunne se at månen dekker absolutt hele sola - og dette synet er folk fra hele verden villige til å betale store summer for å oppleve.

- Mange er desperate Reiselivssjef Ronny Brunvoll ved Visit Svalbard forteller at det er mange år siden alle hotellrom på øya ble booket.

- Det har vært fullt i lange tider. Vi har 850 senger som leies ut, og opplever nå en mangel på senger. Vi får daglig forespørsel fra folk som trenger et sted å overnatte, og mange er desperate. Dette er en kjempeutfordring for Longyearbyen, sier han.

For enkelte av de fastboende kan solformørkelsen vise seg å bli riktig lønnsomt. Flere har, ifølge Svalbardposten valgt å leie ut leiligheten sin i denne perioden.

FULL SOLFORMØRKELSE: Den 20. mars vil dag bli til natt på Svalbard. Klokka 10.11. 51 vil månen dekke hele sola, og med litt flaks kan man både se stjerner og nordlys, tror solforsker Pål Brekke. Foto: NASA
FULL SOLFORMØRKELSE: Den 20. mars vil dag bli til natt på Svalbard. Klokka 10.11. 51 vil månen dekke hele sola, og med litt flaks kan man både se stjerner og nordlys, tror solforsker Pål Brekke. Foto: NASA Vis mer

En av disse sier til avisa at han får 100 000 kroner for utleie, mens en annen tjener 50 000 på å leie ut huset denne helga.

20 000 kroner Salgsdirektør Eskil Solberg i Spitsbergen Travel forteller at deres tre hoteller ble fullbooket allerede i 2007.

- En turoperatør kjøpte da alle våre 260 rom, men har nå gitt oss tilbake 30 rom. Av disse er fortsatt 20 ledige, sier Solberg til Dagbladet.

- Hva koster et slikt rom?

- For overnatting i fire dager, inkludert frokost, lunsj og middag, koster det 20 000 kroner per person på et dobbeltrom.

UNIKT: Solformørkelsen på Svalbard starter klokka 10.11.51 den 20. mars, og varer i to minutter og 27 sekunder. Solfysikeren Pål Brekke forteller at det tilhører sjeldenhetene at en total solformørkelse treffer landet.
Foto: OLE C. H. THOMASSEN/Dagbladet
UNIKT: Solformørkelsen på Svalbard starter klokka 10.11.51 den 20. mars, og varer i to minutter og 27 sekunder. Solfysikeren Pål Brekke forteller at det tilhører sjeldenhetene at en total solformørkelse treffer landet. Foto: OLE C. H. THOMASSEN/Dagbladet Vis mer

- Er det dyrt?

- Dette er en veldig spesiell begivenhet, så vi synes ikke prisen er problematisk. Det tilsvarer 5000 kroner natta, som ikke er stort mer enn det de som deltar på Birken må betale for ei natt på hotell, sier Solberg.

- Leie en sofa Normalt koster et tilsvarende rom 1210 kroner for en natt på hotellet. Turoperatøren Travel Cuest, som kjøpte opp alle hotellrommene i 2007, tar 4880 amerikanske dollar per person for fire netter på hotellet. Dette tilsvarer 36 900 kroner.

Brunvoll i Visit Svalbard tror det skal mye til å finne overnattingssted billigere enn 5000 kroner natta.

- Jeg tviler på at det er mulig. Alternativet blir da å høre om noen private vil leie ut en sofa.

FULLBOOKET: Reiselivssjef Ronny Brunvoll ved Visit Svalbard forteller at det er mange år siden alle hotellrom på øya ble booket i forbindelse med solformørkelsen. Foto: Privat
FULLBOOKET: Reiselivssjef Ronny Brunvoll ved Visit Svalbard forteller at det er mange år siden alle hotellrom på øya ble booket i forbindelse med solformørkelsen. Foto: Privat Vis mer

- Er det mulig å sove i telt?

- Campingen vil være åpen, men de som telter må kjenne til værforholdene her. I mars kan det være 23 minusgrader og kuling, og da er det alvor.

- Eksotisk Solformørkelsen på Svalbard starter klokka 10.11.51 den 20. mars, og varer i to minutter og 27 sekunder. Solfysikeren Pål Brekke forteller at det tilhører sjeldenhetene at en total solformørkelse treffer landet.

- Sist Norge opplevde en total formørkelse var i 1954, og neste gang det skjer blir i 2061. Nå skjer det på Svalbard. Det er det utfordringer knyttet til. Det er ventet at det kommer veldig mange mennesker, men Svalbard har et begrenset antall hotellrom. Jeg tror ingen vet hvor mange som vil komme, sier Brekke, som forteller at han har fått en rekke forespørsler fra forskere som ønsker å delta på et kurs han skal holde i forbindelse med solformørkelsen.

- Svalbard er et eksotisk sted. Der er det nordlys, også på dagen, så med litt flaks kan de oppmøtte se nordlys samtidig som solformørkelsen. Det er ikke mange andre i verden som kan hoste opp med noe slik, sier Brekke til Dagbladet.

KAN SE NORDLYS: Med litt flaks kan man se nordlys på Svalbard - midt på dagen - den 20. mars. Da vil sola bli fullstendig dekket av månen, og man vil kunne se stjerner, forteller solfysiker Pål Brekke. At dette skjer forutsetter at det ikke er overskyet. Foto: Hanne Feyling/Spitsbergen Travel
KAN SE NORDLYS: Med litt flaks kan man se nordlys på Svalbard - midt på dagen - den 20. mars. Da vil sola bli fullstendig dekket av månen, og man vil kunne se stjerner, forteller solfysiker Pål Brekke. At dette skjer forutsetter at det ikke er overskyet. Foto: Hanne Feyling/Spitsbergen Travel Vis mer