LABBENE PÅ RATTET, TAKK: Ingen tekstmeldinger, oppdatering av Facebook-statuser eller knipsing av bilder mens man kjører, noe som faktisk er ganske utbredt i dag.
LABBENE PÅ RATTET, TAKK: Ingen tekstmeldinger, oppdatering av Facebook-statuser eller knipsing av bilder mens man kjører, noe som faktisk er ganske utbredt i dag.Vis mer

Total-tasteforbud i bil fra torsdag

Etter at 1. mai-feiringen er over og det er tilbake til hverdagen fra torsdag, vil også landets bilister måtte forholde seg til et nytt forbud.

Fra torsdag 2. mai blir det nemlig forbudt å fikle med mobiltelefonen mens man kjører bil. Reglene blir innskjerpet og all bruk av tastaturet under kjøring blir ulovlig.

Med andre ord ingen tekstmeldinger, oppdatering av Facebook-statuser eller knipsing av bilder mens man kjører, noe som faktisk er ganske utbredt.

De nye reglene tillater kun å bruke tastaturet på mobilen til å starte og avslutte en samtale. Dette under forutsetning av at sjåføren bruker håndfri mobiltelefon eller mobiltelefon med fastmontert holder.

Årlig blir rundt 20.000 sjåfører ilagt forelegg for ulovlig mobilbruk.

- Vi advarer på det sterkeste mot å bruke SMS og sosiale medier under bilkjøring. Når man fører en bil, må man fokusere mest mulig på kjøringen og minst mulig annet, sier Simen Slette Sunde, kommunikasjonsrådgiver i Trygg Trafikk, til Dagbladet.

- Uoppmerksomhet i trafikken er en hovedårsak til alvorlige ulykker. Alt som tar fokuset bort fra veien - inkludert tasting på mobiltelefon - er livsfarlig, sier han.

Sunde understreker at ved en hastighet på 80 km/t beveger bilen seg 22 meter på ett sekund.

- Da krever det ikke lang tid med å titte bort før trafikkbildet endrer seg drastisk, sier han.

Brun i Tryg påpeker at det gjeldende regelverket faktisk kan tolkes dit hen at man lovlig kan kombinere å være på sosiale medier med bilkjøring - så lenge mobiltelefonen står i fastmontert holder.

- Dette er et hull i forskriftene som vi håper blir tettet snart, sier han.

Og det blir det altså på torsdag.

(Dagbladet / NTB)