KAN BLI DYR: Sonos ZonePlayer S5 er en trådløs nettverksspiller i toppklassen. Som stadig flere produkter i dette segmentet kan den brukes med iPhone som fjernkontroll.  Foto: SONOS
KAN BLI DYR: Sonos ZonePlayer S5 er en trådløs nettverksspiller i toppklassen. Som stadig flere produkter i dette segmentet kan den brukes med iPhone som fjernkontroll. Foto: SONOSVis mer

Trådløs nettverksspiller eller iPod-dokk?

Vi har testet Sonos S5 og B&W Zeppelin Mini.

|||For musikkelskere på jakt etter kompakte musikkopplevelser basert på mp3-filer, FLAC eller andre filformater, står valget gjerne mellom en trådløs nettverksspiller og en iPod-dokk. Men hva bør du velge? Og er det mulig å få god lyd, avansert funksjonalitet og bra design i én pakke?

Tidligere i vinter testet vi Geneva Labs Model S og Squeezebox Radio, to ganske ulike viderutviklinger av den gode, gamle bordradioen for en digital tid.

I konklusjonen skrev jeg at drømmeløsningen hadde vært Genevaens lyd- og designkvalitet, i en boks som koblet seg trådløst til hjemmenettverket og streamet musikk med like brukervennlig programvare som Squeezeboxens.

Flere lesere mente at noe slikt finnes, i form av nettverksspilleren Sonos ZonePlayer S5.

Den siste tida har jeg testet S5 sammen med Bowers & Wilkins' Zeppelin Mini , en mindre utgave av selskapets lusuriøse iPod-dock. De to koster i utgangspunktet nøyaktig det samme, kr. 3498.-, men med Sonosen kan den reelle prislappen fort bli høyere.

De to er dessuten minst like forskjellige som Genevaen og Squeezeboxen. Sonos-spilleren bruker du til å streame musikk fra PC, Mac eller nettverksdisk, og til nettradio. Zeppelin mini er en rendyrket iPod-dock, uten radio eller andre tilleggsfunksjoner.

Alt i ett, nesten
Der Squeezebox-universet stort sett har bestått av frittstående bordmodeller og enheter for tilkobling til ditt eksisterende stereoanlegg, har Sonos satset mer på komplette, trådløse multiromsløsninger der det eneste man ternger å kjøpe utenom er høyttalere. Det slipper du med ZonePlayer S5.

Her får du fem høyttalere drevet av fem digitale forsterkere i ett kabinett, i en helt frittstående løsning.

EKSKLUSIVT: Bowers & Wilkins satser på  design og lyd framfor avansert funksjonalitet med sin iPod-dokk Zeppelin Mini. Foto: BOWERS & WILKINS
EKSKLUSIVT: Bowers & Wilkins satser på design og lyd framfor avansert funksjonalitet med sin iPod-dokk Zeppelin Mini. Foto: BOWERS & WILKINS Vis mer

Eller, rettere sagt; nesten helt frittstående. I motsetning til Squeezebox-modellene, kan ikke S5 koble seg direkte på ditt trådløse nettverk. Du er avhengig av å investere i en ZoneBridge-sender til 998 kroner som kobles fysisk til din trådløse ruter, eller av å koble deg til et eksisternde Sonos-system, om du har det. Fordelen er at ZoneBridge lager sitt eget lokalnett, så du slipper å konkurrere med annen trafikk på hjemmenettverket.

Minimumsprisen blir da ca. 4500 kroner, og det er mye sammenliknet med Squeezebox-modellene, som ligger mellom 1500 og 2500 kroner. Har du ikke en iPhone eller iPod touch du kan bruke som fjernkontroll med Sonos' egen gratis-app, må du i tillegg ut med nesten 3000 kroner for en Sonos CR200 fjernontroll.

Da er vi plutselig oppe i 7500 kroner - unektelig ganske stivt for en musikkboks å putte i bokhylla.

Fyller et stort romS5 er altså ingen billig dings. Da er det bra at den låter som den gjør. Det store, tunge og solide kabinettet, med fem høytalerelementer og like mange forsterkere, konkurrerer fint med påkostede iPod-docker fra Bose, Altec Lansing, Harman Kardon og andre. Lyden er kraftig, rik og fyller med letthet et ganske stort rom. Den innebygde subwooferen gjør at S5 går imponerende dypt. Noe særlig til stereoperspektiv er det ikke snakk om, men vil du ha det, kjøper du et steroanlegg - eller en Zone Player med separate stereohøyttalere.

Men før man kommer til lyden, må det konfigureres. Det gikk som en lek. Oppsett, tilkobling til nettverket og innscanning av musikkbliblioteket på min ReadyNAS nettverksserver var enkelt og greit.

Designet er mininmalistisk og enkelt, i gråhvit plast. Slik sett synes jeg ikke den tåler sammenlkning med den mer forseggjorte og elegante Genevaen. Likevel skjønner jeg hva leserne som dro sammenlikningen tenker: S5 er enkel og minimalistisk, samtidig som den har nettverksfunksjonaliteten Geneva mangler.

GRISEDYR: Fjernkontrollen CR200 koster nesten like mye som Sonos-spilleren, men du trenger den ikke om du har en iPod Touch eller iPhone. Foto: SONOS
GRISEDYR: Fjernkontrollen CR200 koster nesten like mye som Sonos-spilleren, men du trenger den ikke om du har en iPod Touch eller iPhone. Foto: SONOS Vis mer

Kjøp en iPod touch i stedetMen fjernkontrollen ble jeg aldri helt komfortabel med. Den er eksklusiv, tung og forseggjort, men for stor til å ligge godt i hånda. Den flotte berøringsskjermen lar deg navigere enkelt gjennom menyer og valgmuligheter, men jeg savnet fysiske knapper for de vanligste operasjonene eller kjappere tilgang til rene spilllerfunksjoner. Første bud for en rådyr fjernkontroll som dette, er at den gjør jobben virkelig enkel.

Controlleren fortoner seg ekstra dyr når man vet at gratisappen for iPod touch og iPhone gjør nesten nøyaktig den samme jobben på en utmerket måte. Du får en iPod touch til nær halve prisen av en CR200 - trenger jeg si mer?

Utseendemessig er S5 ren og enkel, i gråhvit plast, med hele fronten dekket av en høyttalergrill i metall. Knapper glimrer helt med sitt fravær. Utseendemessig tåler den ikke sammenlkning med den mer forseggjorte og elegante Genevaen, men jeg skjønner hva leserne som dro sammenlikningnen tenker: S5 er minimalistisk, samtidig som den har nettverksfunksjonaliteten Geneva mangler.

Dristig og eksklusivZeppelin Mini (3498.-) er på sin side dristig og eksklusiv i designet, med sin blanke, kurvede metalloverflate og nydelige finish. Noen vil nok mene at den er på grensen til high tech-harry.

Mini-utgaven er, som navnet mer enn antyder, vesentlig mindre enn den originale og oppsiksvekkende Zeppelin-modellen. Men grunnkonseptet er det samme: En eksklusiv iPod-dock, der pengene ligger i design, utførelse og lyd, ikke i avansert funksjonalitet.

SMART: Bassrefleksporten på S5 dobler som bærehåndtak. Foto: SONOS
SMART: Bassrefleksporten på S5 dobler som bærehåndtak. Foto: SONOS Vis mer

Her kobler du til iPoden, og spiller musikk fra den, punktum. Andre lydkilder kan også kobles til via en minijack linjeinngang, men du gjør det neppe.

Selve tilkoblingsmekanismen for iPoden er original og smart. Mens de fleste iPod-dokker har en forsenket kontakt man setter iPoden nedi, står den her på en slags pidestall. Den lar deg legge hånda rundt iPoden når du operer den, og kan roteres mellom landskap- og portrettmodus.

God, men liten lydBowers & Wilkins kan lyd. Det vet jeg, for jeg har et par svære, svarte B&W-kasser stående i stua hjemme. I motsetning til på storebror henter Zeppelin Mini det digitale signalet rett ut av iPoden, slik at digital/analog konvertering og lydprosessering skjer i regi av B&W.

Lydbildet er presist, stramt og ganske åpent, med brukbar punch over hele registret. Men med sine 20 centimeter i høyden og 23 i bredden er det grenser for hva Mini har plass til av lyd.  Der storebror hadde fem høyttalerelementer, har Mini to fullfrekvensmoduler, samt en bassrefleksport på baksida. Det merkes. Lyden er imponerende på moderate volumer, men drar du på litt begynner den å slite.

Zeppelin bør nok heller vurderes som en eksklusiv kjøkkenspiller enn som noe som kan erstatte stereoanlegget i stua.

Fjernkontrollen er den samme som på storebror Zeppelin, et ovalt plastegg som styrer volum, play/pause og neste/forrige. Som vanlig på dingser som dette, må man bort til iPoden for å navigere i menyer og spillelister.

To konsepterVil du ha kraft, god lyd og smart nettfunksjonalitet i en boks, kjøper du en Sonos. Men den er dyr, særlig om du må kjøpe fjernkontrollen ved siden av. Da kan en Squeezebox være et veldig godt alternativ.

LILLEBROR: Zeppelin Mini er mer moderat enn storebroren, både design- og lydmessig. Foto: BOWERS & WILKINS
LILLEBROR: Zeppelin Mini er mer moderat enn storebroren, både design- og lydmessig. Foto: BOWERS & WILKINS Vis mer

Vil du ha sær, eksklusiv design og  bunnsolid lyd i litt mindre format, samtidig som du ikke bryr deg om nettfunksjonaliteten, får du en Zeppelin Mini til under halve prisen av en pakke med S5/Zone Bridge/Controller CR200.

Da kan det fort bli fristende å spandere på seg storebror Zeppelin, med langt større lyd og et i mine øyne langt mer vellykket design, for bare en drøy tusenlapp mer. Eller en Geneva M, om du vil opp enda et hakk.

MEST FOR IPOD: Zeppelin Mini har linjeinngang, men hvor mange vil koble til noe annet enn en iPod? Foto: BOWERS & WILKINS
MEST FOR IPOD: Zeppelin Mini har linjeinngang, men hvor mange vil koble til noe annet enn en iPod? Foto: BOWERS & WILKINS Vis mer