Transportøkonomisk institutt advarer mot kjøp av dieselbil

Det kan komme restriksjoner på bruken.

DIESELSONER? Transportøkonomisk institutt er skeptiske, men oppfordrer til å tenke seg om to ganger ved kjøp av ny bil. Foto: ESPEN RASMUSSEN.
DIESELSONER? Transportøkonomisk institutt er skeptiske, men oppfordrer til å tenke seg om to ganger ved kjøp av ny bil. Foto: ESPEN RASMUSSEN. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet):5. august skrev TV2 at Transportøkonomisk institutt (TØI) ønsker et dieselbil-forbud.

I går kom TØI med et tilsvar til oppslaget, der de langt på vei avviser dette.

I rapporten heter det seg som følger:

- I flere av landets største byer overskrides grenseverdiene for NO2. Dagens dieseldrevne personbiler med partikkelfilter slipper ut 40-70 ganger mer NO2 enn en tilsvarende bensinbil. Disse bilene utgjør omkring 70-75 prosent av nybilsalget og vil være på markedet fram til Euro 6-kravene innføres i 2015. Insentiver for å redusere salget av slike biler til fordel for bensinbiler og hybridbiler er et viktig tiltak for å bedre luftkvaliteten i byene. Et annet tiltak er å skifte ut dieselbusser med gassbusser. Hvis disse tiltakene ikke er tilstrekkelige til å overholde grenseverdiene for NO2, kan man vurdere lavutslippssoner. Hvorvidt dette er et egnet tiltak må vurderes for hvert enkelt område der overskridelser forekommer.

Nå kan du lade plug-in hybriden på elbilplass - noen steder.

Rapporten til TØI konkluderer videre med at motstanden mot permanente lavutslippssoner i de største byene, altså soner der biler med høyt NO2-utslipp, har begrenset kjørerett, kan bli så stor at det kan bli vanskelig å innføre.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer