TITT-TEI: Denne trappen appellerer til barn og voksne med leken smak. FOTO: Gerardo Altemir
TITT-TEI: Denne trappen appellerer til barn og voksne med leken smak. FOTO: Gerardo AltemirVis mer

Trappen endret hele leiligheten

For at lyset fra store vinduer skulle flyte uhemmet gjennom denne leiligheten, fikk beboerne tegnet inn en spesiell trapp.

Å velge trapp er en viktig avgjørelse når man bygger eller renoverer hus.

Ikke bare skal man komme seg fra en etasje til en annen, men også gjerne på en måte som ikke fullstending kræsjer med eller saboterer stilen i resten av boligen.

Hyret arkitekt Finner du ikke drømmetrappen hos forhandlerne du besøker, kan det kanskje lønne seg å hyre en arkitekt til å gjøre jobben.

Akkurat det gjorde denne familien, som ifølge nettstedet Freshome ønsket seg en trapp som både skulle være bratt nok til å fungere der den skulle linke sammen etasjene, men i tillegg også skulle passe inn i et interiør som var både moderne og barnevennlig.

I leiligheten, som ligger i området Buda Castle i Budapest, bor en ung og kreativ familie, som med sine to små barn ønsket seg en trapp som kunne være litt leken i stilen. Arkitekt Biljana Jovanovic fikk jobben med å designe familiens nye trapp.

Dekorativ trapp - Siden trappen skulle komme ned omtrent midt i leilighten, ble det nødvendig å behandle den som ikke bare en funksjonell struktur, men også gi den et element av design og dekor, forteller arkitekten til rom123.no.

SKILLEVEGG: Trappen skiller områdene i leiligheten fra hverandre. FOTO: Gerardo Altemir
SKILLEVEGG: Trappen skiller områdene i leiligheten fra hverandre. FOTO: Gerardo Altemir Vis mer

- Måten jeg løste dette på var rett og slett å gjøre trappen til selve hovedfokuset i husets hovedrom; stue og spisestue. Slik den er nå, fungerer den også til en viss grad som avdeler mellom stue og kjøkken/spisestue.

Minimale endringer Leiligheten er en såkalt duplexleilighet, hvor man har oppholdsområder i én etasje og bad og soverom i en annen. Minimale strukturelle endringer ble utført for at flyten mellom stue og spisestue skulle fungere bedre.

- På grunn av den strukturelle utformingen på leiligheten, som ligger i et gammelt verneverdig bygg, måtte vi gjøre enkelte, spesielle grep for at designen på trappen skulle fungere, forteller arkitekten.

- Blant annet måtte trappen være ekstra bratt, noe som kanskje ikke er ideelt i et hjem hvor det bor barn, men vi løste det på best mulig måte med skråsatte trinn. Noe som også bidrar til trappens spesielle uttrykk.

Alt er hvitt Eierne av leiligheten er begge svært interesserte i kunst og design, og har som hobby å samle på og restaurere gamle møbler.

Dette er noe av grunnen til at leiligheten i store trekk er holdt i hvitt - selv gulvet - slik at parets samling møbler og kunst skal kunne komme til sin rett. En spennende fusjon av gammel arkitektur og nytt interiør.

Lyseffekter De store, gamle vinduene, som fyller leiligheten med naturlig dagslys, var grunnen til at paret falt for leiligheten da de først så den.

MIDTPUNKT: Trappen tar minimalt med plass, men er likevel det første man ser når man kommer inn i leiligheten. FOTO: Gerardo Altemir
MIDTPUNKT: Trappen tar minimalt med plass, men er likevel det første man ser når man kommer inn i leiligheten. FOTO: Gerardo Altemir Vis mer

- Å skulle bevare både lyset og utsikten til og ut av de vakre vinduene ble nok en oppgave når det gjaldt å få trappen på plass, røper Jovanovic.

- Dette er grunnen til at trappen virker som den er "hengt på plass" istedet for at den vokser ut av etasjen over, og ikke minst bakgrunnen til det spesielle hull-designet vi endte opp med.

De sirkelformede hullene i sidene på trappen siler sollyset, og skaper dermed spennende lys og skyggeeffekter som sprer om seg i leiligheten.

- Ofte kan hele stemningen i leiligheten forandre seg bare ved at lyset faller på en litt annen måte gjennom hullene, forteller den kreative arkitekten.

Emmentaler - Motivene, sirklene, var meningen å skulle reflektere og være inspirert av de store vinduene i leiligheten, men fordi de minnet mest av alt om hullene i en ost, endte hele prosjektet opp med navnet Emmental Stairs (etter osten Emmentaler, red. anm.).

TEATRALSK: Samspillet mellom lys og skygge blir mest synlig oppe i andre etasje, hvor trappen er blitt en del av veggen. FOTO: Gerardo Altemir
TEATRALSK: Samspillet mellom lys og skygge blir mest synlig oppe i andre etasje, hvor trappen er blitt en del av veggen. FOTO: Gerardo Altemir Vis mer

At trappen også inspirerer til barns lek er ikke vanskelig å forstå.

- Barn blir inspirert av spennende design, akkurat som voksne gjør, forteller arkitekten.

- Å bruke møbler eller andre installasjoner i hjemmet til å leke med, kjennetegner barns fantasi, og jeg er glad for at denne trappen synes å gjøre akkurat det.

Trappens visuelle effekt er stor. Morsom og moderne på en gang, maken til trapp skal man nok lete lenge etter for å finne.

BRATT: På grunn av den begrensede gulvplassen i stue/oppholdsrom ble det bødvendig å "henge opp" husets trapp. FOTO: Gerardo Altemir
BRATT: På grunn av den begrensede gulvplassen i stue/oppholdsrom ble det bødvendig å "henge opp" husets trapp. FOTO: Gerardo Altemir Vis mer

Les også:

I dette huset sklir du mellom etasjene

Her finner du de lekreste interiørbildene

Slik utnytter du plassen under trappen

LEKEPLASS: Husets to barn synes det er stas med den kule trappen. FOTO: Gerardo Altemir
LEKEPLASS: Husets to barn synes det er stas med den kule trappen. FOTO: Gerardo Altemir Vis mer

Saken ble opprinnelig skrevet av Rom123 for Klikk.no. Les her.

BORTE-BORTE: Minstemann leker gjerne gjemsel i trappen. FOTO: Gerardo Altemir
BORTE-BORTE: Minstemann leker gjerne gjemsel i trappen. FOTO: Gerardo Altemir Vis mer