TRASS: Barn i 6-årskrisen kan oppføre seg som om de er i trassalderen. ILLUSTRASJONSFOTO: Thinkstockphotos.com
TRASS: Barn i 6-årskrisen kan oppføre seg som om de er i trassalderen. ILLUSTRASJONSFOTO: Thinkstockphotos.comVis mer

Trassalderen du ikke visste om

Det er ikke bare 3-åringene som kommer i trassalderen. Også 6-åringer gjør det. Her er 6 triks som virker.

Jeg gleder meg til han blir ett år større og blir feridg med trassalderen, tenker du kanskje om 3-åringen din? Og selvsagt blir det bedre. Utfordringen er bare at det ikke er riktig over ennå. Når barna når seks års alder skjer det forandringer både psykologisk og fysiologisk som gjør at de kan komme i en ny trassalder. Den du ikke visste om.

«Nei! Jeg vil ikke!» brøler seksåringen mot deg. Hun følger ikke beskjeder, veksler mellom gråt, sinne og fortvilelse i et hav av følelser. Alt du ønsker er å få oppskriften på reglene barna godtar. Det neste som skjer er at en liten "dramaqueen" tramper gjennom stua, inn på rommet og slamrer igjen døra. Og da hjelper det ikke alltid å tenke på at trassige barn ofte ender opp som ledere. eller at barn utvikler seg gjennom trass.

Pre-teen? Selv om du kanskje kan føle at dette er en forsmak på tenårene - og med god grunn - kan psykolog Helge Holgersen berolige deg med at det er det ikke. Han er førsteamanuensis ved institutt for klinisk psykologi ved Universitetet i Bergen, og har forsket på hva som virker i psykologisk behandling generelt og med barn spesielt.

- Jeg har ikke sett noen spesielle likhetspunkter mellom tenåringsalder og seksårsalder, understreker Holgersen til Foreldre & Barn.

Flere ting kan spille inn Trass i seksårsalder kan handle om flere ting, og er ikke nødvendigvis et «pre-teen» stadium, i følge psykologen.

- Det kan for eksempel handle som at barnet vil ha oversikt og kontroll over noe som oppleves vanskelig for henne. En seksåring vil nemlig i økende grad bli mer og mer klar over at verden ikke trenger og forståes slik mamma og pappa ser den. Og barn kan være veldig opptatt av hva som er urettferdig, forklarer Holgersen videre.

Barn kan også endre oppførsel hvis de er deprimerte.

Stort sprang i utviklingen fra 6 år Psykolog Kjersti Hildonen ser i likhet med Holgersen ulike forandringer hos barn i seksårsalderen.

- Fysiologisk sett vokser barnet mye i denne alderen og psykologisk sett står barnet ovenfor flere utfordringer. Barnet opplever typisk overgang fra barnehage til skole i denne alderen, noe som innebærer et stort sprang i autonomiutviklingen hos barnet.

- Mange barn kjenner på indre utrygghet i slike overgangsperioder og dette kan vise seg på ulike vis. Noen barn blir derfor mer trassige denne perioden, mens andre kan bli mer tilbaketrukne og sjenerte. Denne forandringen i barnets væremåte kan være vanskelig både for barnet og foreldrene, forklarer Hildonen til Foreldre & Barn.

- Vis at dere er der for barnet Her gjelder det å støtte barnets sprang i autonomi på en trygghetsskapende måte, anbefaler psykologen.

- Dette kan dere gjøre ved å vise og uttrykke at dere er der for barnet. Det vil være godt for barnet at foreldrene er opptatt av å forstå hva barnet går i gjennom og at dere ordsetter dette for barnet. På den måten hjelper de barnet til å organisere egne tanker og følelser. Dette trygger også barnet om at foreldrene er der for dem, selv om de er i ferd med og utforske verden i større grad på egen hånd enn tidligere, understreker Hildonen.

Fører til følelsesmessige svingninger De nye omveltningene i livet kan dermed føre til følelsesmessige svingninger hos barnet, noe som kan gi oss foreldre en utfordring i hverdagen. Helge Holgersen anbefaler at vi velger våre kamper.

- Velg ut hvilke ting du vil insistere på og hvilke ting som ikke er så viktig. Marker regler som skal gjelde i en rolig tone selv om barnet skulle bli sint og skrike. Voksne som mister besinnelsen virker skremmende på barn, sier Holgersen.

Psykologen tilføyer at foreldre i tillegg vil komme langt ved å skille motvillighet og trass fra det som er sinneutbrudd.

- Når barnet er intenst følelsesmessig har han vanskelig for å ta imot beskjeder eller informasjon. Barnet kan veksle raskt mellom sinne rettet mot mor eller far - eksempelvis med å true med å slå eller faktisk slå og sparke, til å søke trøst og hulke, eller trekke seg unna og nekte mamma eller pappa å komme inn på rommet. Forsøk å beholde roen i slike situasjoner, snakk rolig og/ eller ta barnet ut av situasjonen uten at du agerer ut ifra din egen følelsestilstand, anbefaler Holgersen.

Skap gode relasjoner til barnet Også Linda Munkvold, spesialist i barne og ungdomspsykologi ved Universitetet i Bergen, anbefaler at foreldre opptrer rolig og bestemt overfor barna når de er motvillige. Hun mener at foreldre har for mange maktkamper gående, at de ikke får etablert gode samarbeidsrelasjoner med barna sine.

- Dersom relasjonen er dårlig, vil barnet gi deg masse motstand når du vil ha han til å følge beskjeder. Å være en god forelder, handler ofte om å være en god leder. Og ledelse bygger på relasjon, understreker Munkvold.

NY TRASSALDER: I 6-årsalderen opplever barnet en slags krise, noe som kan resultere i trass, krangling og sure miner. ILLUSTRASJONSFOTO: Thinkstockphoto.com
NY TRASSALDER: I 6-årsalderen opplever barnet en slags krise, noe som kan resultere i trass, krangling og sure miner. ILLUSTRASJONSFOTO: Thinkstockphoto.com Vis mer


Les mer:

9 ting du ikke bør si til barna

12 råd til positiv barneoppdragelse

10 strategier for å takle trass trassalder

Slik tolker du tårene

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.