Tre av disse får terningkast en

Ikke velg «billigmerkene», de dyre er mye sunnere.

STORE PRISFORSKJELLER: «Kvalitetsfiskebollene» koster to til tre ganger mer enn billigmerkene. Så er de også mye sunnere. Foto: ERIK HELGENESET
STORE PRISFORSKJELLER: «Kvalitetsfiskebollene» koster to til tre ganger mer enn billigmerkene. Så er de også mye sunnere. Foto: ERIK HELGENESET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Bramat.no): Det finnes ikke så veldig mange typer fiskeboller i butikkene, men det som likevel gjør det interessant å sammenlikne næringsinnholdet i fiskeboller, er at det er så store prisforskjeller.

Mens et "billigmerke" koster rundt 10 kroner boksen, koster "kvalitetsproduktene" to til tre ganger mer.

Spørsmålet er om dette gjenspeiles i næringsinnhold.

Mat for barna Fiskeboller er typisk barnemat, og mange barn smaker ikke forskjell på om fiskebollene koster 10 eller 30 kroner boksen.

Men hva med næringsinnholdet, er det egentlig så stor forskjell på de forskjellige fiskebollene?

Svaret er at det er det! De dyreste typene inneholder mer fisk og mindre karbohydrater (stivelse) enn de billigste fiskebollene.

Gå for høy andel fisk Jo mer fisk det er i et fiskeprodukt, desto sunnere er det. Ideelt sett bør en fiskemiddag som fiskepinner, fiskekaker, fiskeboller og fiskegratenger inneholde minst 60% fisk.

En del fiskekaker inneholder både 60, 70 og 80 % fisk, mens fiskeboller inneholder mellom 40 og 56 % fisk.

Det finnes altså fiskemiddager som inneholder mer fisk enn fiskeboller, det optimale er jo selvfølgelig å spise rene fileter av fisk.

Men barn liker fiskeboller, og hvis en fiskebollemiddag i uka er det som skal til for at hele familien får i seg fisk, så er det et mye bedre alternativ enn å ikke spise noe særlig fisk i det hele tatt.

Hvis fiskeboller er den største kilden til fisk i ditt og/eller barnas kosthold, er det lurt å gå for vinnerne av denne testen ettersom de inneholder såpass mye mer fisk enn taperne.

Slik har vi gjort testen For å gjøre en ernæringsmessig vurdering av fiskebollene, har vi sett på hvor mye protein, karbohydrater og andel fisk de inneholder. Mye karbohydrater har trukket ned ettersom det indirekte betyr at det er mindre fisk og mer stivelse i fiskebollene, mens mye protein og fisk har trukket opp.

Smak er ikke en faktor i testen. Du kan derimot stemme på hvilken du syns smaker best.

I testen er produktene rangert fra terningkast 1 til 5. Produktene er rangert i forhold til hverandre. Det betyr at det beste får terningkast 5 og det dårligste terningkast 1. Et produkt som får terningkast 5 i denne testen, vil ikke nødvendigvis få samme resultat hvis det testes mot andre produkter og matvarer.

Testen er utført av ernæringsfysiologer i Bramat. Opplysningen til testene hentes fra deklarert næringsinnhold og ingredienslisten på forpakninger vi kjøper inn i vanlige, norske butikker.

Innhenter ekstra informasjon Når det er nødvendig henter vi inn ekstra informasjon fra produsentene i de tilfellene vi ser dette mangler på deklarasjonen.

Vi gjør oppmerksom at på at det kan forekomme avvik mellom deklarasjonen og faktisk innhold dersom produsentene nylig har foretatt endringer i produktene og ikke har oppdatert forpakningen.

Dette er en ukjent faktor vi ikke kan ta hensyn til, og vi endrer ikke testen etter at den er publisert, ettersom vi forventer at deklarasjonen er korrekt.

Hele testen finner du hos bramat.no.

Testresultater Fiskeboller i kraft Over 50 % fisk, testens høyeste innhold av protein. Glutenfri. Karakter: Produsent: Fiskemannen - Unil AS Fiskeboller i kraft Testens høyeste innhold av fisk. Karakter: Produsent: Vesteraalens Fiskeboller i kraft Greit med fisk, relativt lite karbohydrater. Glutenfri. Karakter: Produsent: Sunnmöre - Sandager AS Fiskeboller i kraft Bra andel fisk. Karakter: Produsent: Bjellands Havets fiskeboller Bare 40 % fisk, lite protein. Karakter: Produsent: Coop - Coop trading AS Fiskeboller i kraft Lite fisk, mye karbohydrater i forhold til de andre. Karakter: Produsent: X-tra - Coop Fiskeboller i kraft Mye karbohydrater og lite fisk i forhold til vinnerne. Karakter: Produsent: First Price - NorgesGruppen - Unil AS Les mer på Bramat.no:
Hvor sunt er egentlig antioksidanter?
Tre gode grunner til å spise aubergine
Riktig behandling av fisk til sushi

Artikkelen kommer fra Norges nye trenings- og kostholdsportal BraMat.no.

Les mer på BraMat.no om:
Trening
Kosthold
Oppskrifter
Vekt

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer