ALLTID PÅ, ALLTID MED: Irene Wolfgang og Morten Kristiansen er på ferie i Oslo fra Bergen med barna Kaja (10), Mia (7) og Jonas. Både Morten og Kaja har alltid mobilen på og med.Foto: Torbjørn Grønning
ALLTID PÅ, ALLTID MED: Irene Wolfgang og Morten Kristiansen er på ferie i Oslo fra Bergen med barna Kaja (10), Mia (7) og Jonas. Både Morten og Kaja har alltid mobilen på og med.Foto: Torbjørn GrønningVis mer

Tre av fem slår aldri av mobilen

Sjekk om du er avhengig.

|||Tre av fem nordmenn slår aldri av mobiltelefonen, eller gjør seg utilgjengelige på nettet, ifølge en undersøkelse utført av TeliaSonera på vegne av NetCom.

Normaltilstand å være tilkoblet Uansett hvor vi er og hva vi gjør, enten vi er hjemme, på butikken, på jobb eller på ferie bruker vi mobiltelefon og internett som aldri før. Tilgjengelighet er blitt en del av folks identitet.

- Kommunikasjons-teknologien tar ikke over identiteten vår, men den knytter oss til mennesker vi er i kontakt med. Vi velger for eksempel å være en del av sosiale medier. Vi synliggjør og bekrefter kontakt, sier Arne Krokan, professor i teknologi, kommunikasjon, organisasjon og ledelse ved NTNU

LES OGSÅ: Slik unngår du sjokkregning etter ferien

- Utviklingen vil fortsette Mobiltelefonen er et personlig medium, og innholdet i den og måten vi bruker den på kan oppfattes som del av vår personlighet,ifølge Krokan.

- Mobiltelefonen inneholder private elementer som for eksempel bilder. De aller færreste bruker bildene til noe, de bare har de der. Vi flytter informasjon fra hjernen og har det på mobilen: historier, bilder og meldinger om situasjoner eller hendelser. Det er en av årsakene til at så mange har den påskrudd, sier han.

I løpet av en uke kommuniserer nordmenn med 23 personer ansikt- til ansikt, og 22 personer via digital kommunikasjon.

- Vi ser at mye av identiteten vår er knyttet opp mot det å være tilgjengelig, og det er en utvikling som vil fortsette, sier Charlotte Erikstad, Kommunikasjonsrådgiver i NetCom.

Krokan mener at det ikke er noen fare for at kommunikasjons-teknologien vil ta over for menneskelig kontakt.

HAR TO MOBILER: Ahmed Sezayesh (47) synes det er viktig å alltid ha mobilen påslått. —Jeg planlegger alltid slik at den er fulladet hver dag. Jeg jobber som vaktmester, så jeg må ha den påslått hele året til alle døgnets tider. Foto: Håkon Eikesdal
HAR TO MOBILER: Ahmed Sezayesh (47) synes det er viktig å alltid ha mobilen påslått. —Jeg planlegger alltid slik at den er fulladet hver dag. Jeg jobber som vaktmester, så jeg må ha den påslått hele året til alle døgnets tider. Foto: Håkon Eikesdal Vis mer

- Folk vil fortsatt møtes i «real life» også. Vi vil møte menneskene bakbloggen eller «Twitter-kontoen», og så lenge teknologien brukes til å skape koblinger mellom mennesker er ikke det negativt, sier han.

Stresset uten forbindelse 10 728 personer i Sverige, Finland, Norge, Danmark, Kashakstan og Litauen deltok i undersøkelsen. 85 prosent av nordmennene mener at det er mer stressende å være uten mobildekning eller internettforbindelse enn med.

For mange er få situasjoner i hverdagen så stressende som det å være uten forbindelse på mobil eller Internett, og vi føler oss avskåret fra en stor del av livet vårt.

- Man opplever en flyt når man surfer på nettet, og kan klikke seg fra sidetil side på kort tid. Tida går fort, og man er kontinuerlig tilgjengelig. Uten dette føler man at man går glipp av ting som skjer, sier Krokan.

Mindre ensomhet Åtte av ti mener at moderne kommunikasjonsteknologi gjør livet mindre ensomt, spesielt gjelder dette for eldre personer, ifølge undersøkelsen.

- For eldre mennesker er denne teknologien en velsignelse, sier Krokan.

Han mener at bare muligheten til å gjøre seg selv tilgjengelig kan være positivt for mange.

Til tross for fysisk ensomhet, opplever mange eldre at livet blir rikere på grunn av teknologien. Erikstad mener at det er veldig positivt at utviklingen kan ha en slik effekt.

- Det virker som det er de menneskelige behovene som utelukkende styrer utviklingen i dag. Internett har gått fra å være et arbeidsverktøy til å være et sted å være sammen. Nå er teknologien en del av oss og vi kan ha vennene våre med oss i lomma.

—Barna kan føle seg nedprioritert Å bruke digitale kommunikasjonsverktøy, eller bruke dem mye, er nødvendigvis ikke negativt ifølge klinisk psykologspesialist, Cecilie Schou Andreassen, som forsker og har doktorgrad i arbeidsnarkomani. 98 prosent av alle som reiser på ferie har med seg mobiltelefon, ifølge forsikringsselskapet Europeiske sin reiseundersøkelse.

LAVE REGNINGER: Jeg har vært uten mobiltelefon i en måned nå fordi jeg har vært på ferie på Bali, og der hadde jeg ikke dekning. Da brukte jeg internett for å kompensere, sier Christine Sørensen (22), som vanligvis bruker mobilen fornuftig og får lave regninger. Foto: Håkon Eikesdal
LAVE REGNINGER: Jeg har vært uten mobiltelefon i en måned nå fordi jeg har vært på ferie på Bali, og der hadde jeg ikke dekning. Da brukte jeg internett for å kompensere, sier Christine Sørensen (22), som vanligvis bruker mobilen fornuftig og får lave regninger. Foto: Håkon Eikesdal Vis mer

—Det er når bruken går på bekostning av alt annet og blir grenseløs at det kan bli problematisk, sier Scou Andreassen.

Filosof Einar Øverenget mener at vi ofte bortprioriterer andre mennesker til fordel for mobiltelefon.

—Ferien handler om å ha kvalitetstid sammen. Barna kan fort føle seg nedprioritert om det er noe annet et annet sted i verden som opptar foreldrenes oppmerksomhet.

—Finn en balansegang Han mener det er viktig å finne en god balansegang.

—Hvis foreldrene gjør det samtidig som de er sammen med barna kan de føle seg bortprioritert. Multitasking kan være forstyrrende for barna, og de kan føle seg oversett. Det viktige er at man faktisk er sammen uten å drive med noe annet samtidig, sier Øverenget.

Han mener at internettbruk kan være mer altoppslukende enn mobiltelefoni.

—Nettet forstyrrer oss kontinuerlig. Det kan ødelegge jobb og det å være sammen med barn. Det er viktig å ha bevisste nettrutiner, sier han.

Omgivelsene kan ha en annen oppfatning Scouh Andreassen mener overforbruk av mobilen og andre digitale kommunikasjonsverktøy kan føre til forandring i en persons fungering både privat og på jobb.

—Selv om den enkelte ikke nødvendigvis opplever sitt mobilbruk som problematisk, kan omgivelsene være av en annen oppfatning, sier hun.

STRESSET: Hhaadan Nafstad (26) blir stresset uten tilgang til sin Sony Ericsson mobiltelefon. —Livet hadde ikke vært det samme uten mobil. Det er mye lettere å få tak i noen, spesielt hvis det skjer noe, sier hun. Foto: Håkon Eikesdal
STRESSET: Hhaadan Nafstad (26) blir stresset uten tilgang til sin Sony Ericsson mobiltelefon. —Livet hadde ikke vært det samme uten mobil. Det er mye lettere å få tak i noen, spesielt hvis det skjer noe, sier hun. Foto: Håkon Eikesdal Vis mer