Tre av hjelmene burde aldri vært godkjent for salg

Sjekk hvilke som er trygge.

IKKE LIKE GODE: Tre av disse hjelmene består ikke sikkerhetstesten. Foto: Testfakta
IKKE LIKE GODE: Tre av disse hjelmene består ikke sikkerhetstesten. Foto: TestfaktaVis mer

En sykkelhjelm kan bety forskjellen på liv og død hvis uhellet først er ute. Når vi skal kjøpe hjelm, går vi ut fra at sikkerheten er ivaretatt og garantert, på samme måte som sikkerheten er viktig for bilsetet. Vår test av sykkelhjelmer til barn viser at dette slett ikke alltid stemmer.

Foreldre og Barn har fått Testfakta i Sverige til å sjekke åtte av de mest solgte hjelmene til barn.

I testen har vi sett på hvor godt hjelmene beskytter hodet ved et fall, både mot et flatt underlag og mot en kant som tilsvarer en fortauskant.

I tillegg har vi undersøkt om hakereimene holder hjelmen fast på hodet på en tilfredsstillende måte.

Klarer ikke kravene Mange velger feil sykkel til små barn, men det er også store kvalitetsforskjeller. Det viser seg at det også gjelder hjelmene.

Testen viser at tre av de ni hjelmene ikke klarer sikkerhetskravene som alle sykkelhjelmer skal godkjennes etter (EN 1078), og de burde derfor ikke vært godkjent for salg i Norge.

Hjelmen Abus Chilly er testens desiderte taper. Den klarer ikke kravene for støtdemping, og beskytter ikke testhodet godt nok for skader det kan utsettes for ved fall mot kant eller flatt underlag.

- Støtdempingen er så dårlig at barnets hode kan skades ved et fall fra sykkelen. Dette er noe produsenten absolutt burde ha oppdaget under egne produksjonstester, sier Klas-Gustaf Andersson, testleder ved Sveriges Tekniska Forskningsinstitut.

- Vi utfører regelmessig egne tester på et tysk laboratorium, og vi har aldri tidligere fått resultater som ikke lever opp til EN-standarden, sier Matthew Wise, markedssjef for Abus i Norden, i en kommentar til Foreldre & Barn.

Før de bestemmer seg for eventuelt å trekke produktet fra markedet, vil de selv utføre nye tester av den aktuelle hjelmmodellen.

Dårlige hakereimer To av hjelmene klarer ikke kravene som gjelder for hakereimsystemet. Etto Bernina stryker fordi hakereima ikke klarer belastningen som den utsettes for ved vertikalt rykk nedover.

- En forklaring på at hjelmen fra Etto ikke klarer denne belastningen, er at selve festet til reimene ble skadet under støttesten, noe som dermed medførte at reima heller ikke klarte rykket. Dette er svakt, fordi i henhold til sikkerhetskravene skal en hjelm kunne klare begge disse testene, forteller Andersson.

- Vi har også eget testutstyr, og det har ikke blitt avdekket lignende tilfeller i vår kvalitetskontroll siden hjelmen ble introdusert i 2011, opplyser Kristian Torgersen, produktansvarlig for Etto.

Hjelmen kan ramle av Hjelmen fra Limar klarer heller ikke kravene som gjelder for hakereimene. Det finnes en stor risiko for at selve hjelmen ramler av hvis barnet blir utsatt for en ulykke.

- Limarhjelmen kan fort ramle av hodet til barnet. Vi utførte selve testen flere ganger for å være sikre på resultatet, men hver gang skjedde det samme, både med justeringshjulet helt innstrammet og i «løs» posisjon, sier Andersson.

- Limar ser svært alvorlig på resultatene i denne testen, og vi vil nå gjennomføre egne interne undersøkelser av den aktuelle hjelmmodellen. sier Bianca Bernardi Marshall i Limars markedsavdeling.

Store prisforskjeller De andre hjelmene i testen klarer samtlige testmomenter. Det er stor forskjell på hva hjelmene koster, fra 450 og ned til 150 kroner.

Testens vinner, Bike Kidz, er en av testens billigste hjelmer. Den koster 199 kroner og blir solgt i en lekebutikk.

Testet støtdemping Hjelmens støtdempende egenskaper ble testet slik:

Hjelmen og testhodet ble sluppet mot en flat ambolt og mot en kantsteinsambolt (tilsvarende en fortauskant).

Den støtabsorberende kapasiteten ble målt både i høy og lav temperatur. Falltesten ble gjennomført i fire ulike posisjoner. G-kreftene som hodet med hjelmen ble utsatt for, ble målt.

Godkjent kraft ved fallet skal ikke overstige 250 G-krefter.

Hakereimas styrke I en god hjelm skal hakereima sitte godt. For å teste reima ble hjelmene montert på et testhode i en testrigg.

Hjelmenes hakereim ble utsatt for vertikalt rykk (rett nedover). Hakereimas forlenging ble målt, både den dynamiske (totale) forlengingen under selve testen og den vedvarende forlengingen.

Etter denne testen ble det kontrollert om festet til hakereima ble åpnet opp under belastningen. Testen ble gjennomført i romtemperatur og på en hjelm som tidligere har gjennomgått den støtdempende testen.

Motstandsevne Hjelmens motstandsevne mot å bli revet av ble testet slik:

Hjelmene ble montert på et testhode og utsatt for rykk i hjelmenes nedre og bakre kant rett framover/ oppover.

I de tilfellene der hjelmen hadde en justerbar nakkespenne, ble testen utført med denne spennen i sin utgangsposisjon (altså ikke strammet inn). Hvis hjelmen kunne dras av hodet, ble testen gjentatt med nakkespennen strammet inn. I disse tilfellene rapporteres begge resultatene.

Øvrige krav som synsfelt og hakereimenes bredde ble vurdert og målt. Materialene i hjelmene ble ikke kontrollert fordi dette er noe produsentene sertifiserer med dokumentasjon fra en materialtest.

Les også:
Stor test av barnesykler
Slik kjøper du lettvektssykkel til barn
Stor test av solkrem til barn
Så mye koster barnet deg

Saken ble opprinnelig skrevet av Foreldre & Barn for Klikk.no. Les her.

Bike Kidz Junior Best i test! Karakter: 5/6 Produsent: Bike Kidz Pris: 199 Bell Tater Svært sterk hakereim. Karakter: 5/6 Produsent: Bell Pris: 399 Scott Spunto God støtdemping. Karakter: 5/6 Produsent: Scott Pris: 450 Biltema Junior God hakereim. Karakter: 5/6 Produsent: Biltema Pris: 150 Giro Rodeo Svært god støtdemping. Karakter: 5/6 Produsent: Giro Pris: 349 Etto Bernina Stryker på hakereimtesten. Karakter: 1/6 Pris: 399 Limar 149 Ikke godkjent. Karakter: 1/6 Produsent: Limar Pris: 250 Abus Chilly Testens taper stryker på støtdempingen. Karakter: 1/6 Produsent: Abus Pris: 399