FLEECEJAKKE: Klikk.no har testet fleecejakker for kalde dager. Foto: Produsenten
FLEECEJAKKE: Klikk.no har testet fleecejakker for kalde dager. Foto: ProdusentenVis mer

Tre av sju fleecejakker får toppkarakter

Vi har testet fleecejakker som holder deg tørr og varm.

Et godt fleeceplagg tørker raskt, isolerer godt i forhold til vekten og tåler mye slitasje.

Til denne testen har vi bare tatt inn fleecejakker med en «pelsaktig» overflate. Denne designen gjør dem meget godt egnet som forsterkningsplagg under annen skallbekledning.

For å avgrense ytterligere har vi satt prisområde cirka kroner 1000 til 1700 i veiledende utsalgspris.

Testresultater Hele tre av sju fleecejakker får terningkast seks i denne testen:

Hagløfs Zone Jacket: Passer meget godt under annen skallbekledning. Tykkelse, snitt og design gjør dette til en meget god allrounder til bruk på kalde dager.

Norrøna Trollveggen: Meget god isolasjonsevne sett opp mot vekt. Ikke av de absolutt varmeste i denne testen, men tykkelse, snitt og design gjør dette til en meget god allrounder til aktiv bruk på kalde dager.

Houdini High Loft: Beste allrounder. Tykkelse, snitt og design gjør dette til en meget godt pauseplagg og fungerer meget godt som mellomlag under annen skallbekledning på kalde dager.

Slik er testen gjennomført Vi har hatt aktiv friluftsbruk under annen skallbekledning på kalde dager som hovedfokus med tanke på bruksområde.

Dette har vært en langtidstest hvor vi har hatt to eksemplarer av de fleste modellene. Alle jakkene har vært brukt aktivt i 3 - 4 måneder - de fleste lenger.

Jakkene har vært rotert innad i teamet.

Sju testere har deltatt - to av disse har vært kvinner som har testet dameutgaver av flere av de modellene hvor dette har vært tilgjengelig i tillegg til herreutgaver/unisex.

Vekt er målt av oss og kan avvike noe fra det leverandøren opererer med.

Fleece eller ull? Selv om noen fortsatt sverger til ullgenseren som varmeplagg, og ull unektelig har sine fordeler, er det ingen tvil om at fleecejakker og fleecegensere også har sine gode sider.

Ull lukter mindre etter flere dagers bruk uten vask og beholder isolasjonsevnen selv om den blir våt. Samtidig holder ull på fukt og bruker relativt lang tid på å tørke.

De som har prøvd å ta på seg en våt, tykk ullgenser, vet at dette ikke er behagelig og at det tar tid og mye kroppsvarme for å varme opp og eventuelt tørke den på kroppen - en må altså tilstrebe å ikke få fukt på ullgenseren - for eksempel være nøye med å bare bruke den når en ikke svetter, og ikke få regn eller snø på den.

Fordelen med et tilsvarende plagg i fleece av god kvalitet er at de holder på lite fukt og dermed tørker raskere, har lav vekt i forhold til isolasjonsevne og tåler mer vask og mye mekanisk slitasje.

Fleece krymper heller ikke og holder stort sett veldig godt på fasongen - selv etter mye bruk og mange vask. Det er også enklere å finne fleecejakker og -gensere som har en fasong som passer godt under annen skallbekledning uten å bli for store.

Slitasje Selv om kunstfiber takler mer mekaniske slitasje og vask enn ull, ser en ofte at glatt fleece nupper. Dette har ingen praktisk betydning, men ser ikke akkurat pent ut.

I denne testen har vi bare tatt inn fleecejakker med en "pelsaktig" overflate - dette gjør at slik slitasje ikke vises i samme grad. På tidligere tester av fleece med glatt overflate har vi sett en sammenheng mellom lav pris og hyppighet av nupping.

Store prisforskjeller Det er store prisforskjeller på fleece. De billigste jakkene på markedet koster noen hundrelapper og de dyreste noen tusenlapper.

Selv om de billigste også varmer og er behagelige å ha på, er det ingen tvil om at du til dels får det du betaler for. Selv om pris og kvalitet ikke trenger å henge sammen, får du som regel et mer gjennomarbeidet og et bedre teknisk plagg med generelt bedre kvalitet om du ikke går for de absolutt billigste.

På den andre siden - om du ikke er av de mest aktive og stort sett skal bruke plagget i godstolen på hytta, og dersom fukttransport og slitasje fra sekkereimer og pulkdrag ikke er aktuelle problemstillinger for deg - er det mulig å finne veldig billige og gode plagg.

Dette har vi vektlagt Passform oppleves individuelt, men våre testere har vært rimelig samstemte i sine vurderinger. En passform som gjør at jakkene fungerer godt under annen ytterjakke har vært vektlagt. Lengde på armer, er halsen lang nok og tetter den godt, lengde i livet og om jakken gir generelt god bevegelsesfrihet, har vært vurdert.

Slitasje: Nupping, glidelås, sømmer, detaljer og f.eks. lommefôr er sjekket.

Isolasjonsevne og vekt: En tykkere jakke har generelt bedre isolasjonsevne enn en tynn, men enkelte modeller har et design som gjør at de varmer på de «riktige» stedene eller nyttiggjør seg samme prinsipp som f.eks nettingtrøya med rutemønster - noe som gir bedre isolasjonsevne i forhold til vekt.

Fuktegenskaper: Det er viktig for komfort og tørking av plagg som er blitt våte, at slike fleeceplagg ikke holder på for mye fuktighet. Prosentvis vektøkning etter en runde i vaskemaskinen (gjennomført tre ganger - snitt av disse er tatt med i vurderingen) og restfukt etter en fastlagt tørkeperiode sammen med praktiske erfaringer er lagt til grunn for vurderingene.


Les også: Test av 12 tynnere fleecejakker
Vi testet 11 ullgensere i et halvt år for å kåre vinneren
Her er alle testvinnerne fra 2011
Test av 10 lette og varme vintersko

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

Hagløfs Zone Jacket Best i test. Karakter: 6/6 Produsent: Hagløfs Pris: 1699 Norrøna Trollveggen Beste isolasjon sett opp mot vekt. Karakter: 6/6 Produsent: Norrøna Pris: 1299 Houdini High Loft Beste allrounder. Karakter: 6/6 Produsent: Houdini Pris: 1599 Mountain Hardwear Monkey Man Meget god allrounder. Karakter: 5/6 Produsent: Mountain Hardwear Pris: 1599 Bergans Sula Jacket Meget gode fuktegenskaper. Karakter: 5/6 Produsent: Bergans Pris: 1400 RAB Double Pile Til de kaldeste dagene. Mye for pengene. Karakter: 4/6 Produsent: RAB Pris: 999 Berghaus Scorch Mid Loft Meget god lettvekter. Karakter: 4/6 Produsent: Berghaus Pris: 1699