Tre deilige drinker med ingefær, lime og mynte

Forfriskende smaker til sommerkveldene vi drømmer om.

MAITAI:  Verdensberømt drink, skapt i USA, men døpt av en kvinne fra Tahiti. Foto: ALL OVER PRESS
MAITAI: Verdensberømt drink, skapt i USA, men døpt av en kvinne fra Tahiti. Foto: ALL OVER PRESS Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

• Flere matsaker på db.no/mat
Hos barn brer smilet seg ofte om munnen når de møter kjente smaker.

Hos voksne skjer gjerne det samme når de presenteres for en ny vri på noe de allerede liker.

Forfriskende Med disse drinkene hentet fra oppskriftboka «Sommerlige drinker» (Aller forlag), er det litt sånn.

Vodka og lime har mange av oss smakt - og likt. Når de to smakene får følge av hylleblomstsaft får drinken får en kjent, og samtidig en forfriskende ny, mer sofistikert smak.

Har du ikke smakt hylleblomst før, har du noe godt i vente. Saften får du kjøpt mange steder i Norge, men er vanligere i Sverige.

Er du på tur over grensa i sommer, se etter «fläderblomssaft».

MOJITO: Prøv med ingefær og eple. Foto: ALL OVER PRESS
MOJITO: Prøv med ingefær og eple. Foto: ALL OVER PRESS Vis mer

Du finner den i de fleste supermarkeder, ofte langt rimeligere enn i Norge.

Det hvite hylleblomsten har vokst i Norge og Skandinavia siden tidlig middelalder. Saften fra den er mild, men noe helt for seg selv.

Den både smaker godt og skal ha en avslappende effekt.

Magasinet har besøkt Drink Factory i London - stedet som er for cocktails det El Bulli var for mat.
  Ingefær Mojito er også en kjent og kjær drikk. Med ingefær blir den litt annerledes, og nesten sunn.

Ingefær har vært dyrket i mange tusen år i India og Kina og roten inneholder mange antioksidanter.

HYLLEBLOMST : Hylleblomsten vinner terreng i Norge. Her en sommerlig variant med lime og hylleblomst. Topp med bringebær. Foto: ALL OVER PRESS
HYLLEBLOMST : Hylleblomsten vinner terreng i Norge. Her en sommerlig variant med lime og hylleblomst. Topp med bringebær. Foto: ALL OVER PRESS Vis mer

Pulverisert tørket ingefær brukes i tabletter for mange typer ubehag.

Denne drinken har den kjente mynten og limen, men ingefær og eple i tillegg. Smak deg fram, se hva som passer deg. Ønsker du ikke alkohol kan du la deg inspirere av Amanda Barley fra Buddha Soul på Balis alkoholfrie alternativ til mojito.

Ingefær til overs? Lag din egen sushi-ingefær!

Polynesia Er du i hula-hula hjørnet, gå for en Maitai.

Drinken ble skapt av bartenderen Victor «Trader Vic» Bergeron på restauranten han drev i Oakland i 1944.

DRINK MED HYLLEBLOMST & LIME

(Åtte glass)

Du trenger:
Drink:
Saften av 2 lime
3 dl vodka
3 dl konsentrert hylleblomstsaft
1 liter mineralvann

Tilbehør:
1 lime i skiver
16 flotte bringebær

Slik gjør du:
Fordel limesaften i glassene, hell vodka og hylleblomstsaft over, og rør rundt. Ha i mineralvann og server med bringebær og lime.


Oppskrift: «Leve lykkelig med sukker på» (Aller forlag)
 

 

Han serverte den til sine venner Ham og Carrie Guild fra Tahiti.

Carrie skal ha sagt «Mai tai roe ae» da hun smakte den. Ifølge Wikipedia skal det bety noe sånt som «Ikke av denne verden, verdens beste».

Originaloppskriften hadde blant annet 17 år gammel rom fra Jamaica, frisk lime, Curaçao og sirup - pluss masse knust is.

Drinken ble populær på Bergerons barer i California og Seattle. I 1953 vandret den videre til Hawaii og året etter til cruiseskipet American Presidents Lines.

SOMMERLIG: Den klassiske drinken Maitai er en av mange oppskrifter du finner i oppskriftsboka Sommerlige drinker. Foto: ALL OVER PRESS
SOMMERLIG: Den klassiske drinken Maitai er en av mange oppskrifter du finner i oppskriftsboka Sommerlige drinker. Foto: ALL OVER PRESS Vis mer

Dermed var en berømthet født, mikset i USA, men knyttet til Polynesia med sitt eksotiske navn.

Vår oppskrift har ananas, grenadine, lime og mandelsirup. Vil du ha den nærmere originalen, finner du oppskriften her.

Vi gjør oppmerksom på at Dagbladet er eid av Aller som også eier Aller Forlag.

MAITAI MED ANANASJUICE

(Åtte glass)

Du trenger:
Maitai:
4 cl rom
1 cl Cointreau
Saft av 1/2 lime
1 ts mandelsirup
1 skvett grenadine
1,5 dl ananasjuice
Knust is

Tilbehør:
Blomster
Limebåter

Slik gjør du:
Ha alle ingrediensene i en shaker fylt med is, hell i glass, og pynt med blomster og limebåter.


TIPS: Har du ikke en shaker, kan du helle ingrediensene i et litermål eller en mugge og mikse dem sammen med en visp.


Oppskrift: «Leve lykkelig med sukker på» (Aller forlag)

MOJITO MED INGEFÆR

(Åtte glass)

Du trenger:
Myntesirup:
5 dl friskpresset eplejus
2 cm ingefær i skiver
3 dl sukker

Annet:
4 dl rom
1 liter mineralvann

Tilbehør:
Mynteblader
Limebåter

Slik gjør du:
1. Kok eplejusen i en gryte med sukker og ingefær til den koker med 1 cm store bobler, og er som tykk sirup. Smak til med sukker, det skal være søtt. Avkjøl sirupen.

2. Fordel sirupen i glassene. Hell i rom, og rør godt rundt.
 
3. Hell på mineralvann og dryss med hele mynteblader og limebåter.


Oppskrift: «Leve lykkelig med sukker på» (Aller forlag)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer