Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Tre enkle ingredienser gir barna en perfekt sommer

Her er psykologenes oppskrift: Slik gir du barna gode sommerminner.

SAMME STRAND: Barna liker tradisjoner, så det er ikke noe i veien for å besøke samme strand hver sommer.  ILLUSTRASJONSFOTO: Istockphoto
SAMME STRAND: Barna liker tradisjoner, så det er ikke noe i veien for å besøke samme strand hver sommer. ILLUSTRASJONSFOTO: Istockphoto Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Barndommens somre var lange, solfylte dager med løvetann i håret, søte markjordbær i munnen og sand mellom nakne tær.

I virkeligheten var det kanskje ikke alltid slik, men det er i alle fall sånn du husker det som voksen.

Gode opplevelser har en tendens til å bli stadig bedre med tiden.

Hvilke minner vil du gi barnet? Og det er ikke så dumt å la nostalgien flomme og tankene fly tilbake til barndommens jordbærsteder når du planlegger familieferien.

Spør deg hva du selv husker som de beste ferieminnene. Hvilke opplevelser ønsker du å gi barnet ditt?

- Barn husker gjerne mer fra sommeren enn av hva som skjedde i barnehagen eller på skolen i fjor. Det er nok bruddet fra hverdagens rutiner som gjør at vi lettere husker denne tiden, også som voksne, sier Evalill Karevold.

Hun er psykolog ved Folkehelseinstituttet og har blant annet forsket på barns oppvekst.

Barnets mentale fotoalbum En perfekt sommerferie består gjerne av opplevelser, avslapning og fellesskap.

Målet er å nyte livet og gjøre så lite som mulig, så langsomt som mulig.

Når hverdagen ellers er travel, kan avslappet samvær med mor og far i seg selv gi barna positive ferieminner.

- Barn synes det er fint å ha tid sammen med voksne. Alle har godt av at tempoet skrus ned, at man ikke hele tiden skal noe. Det kan være nok til å gi barna en fri og lystbetont følelse, sier Evalill Karevold.

Vaksine mot trøbbel Lykkelige somre i barndommen kan fungere som en vaksine mot trøbbel senere i livet, tror professor Espen Røysamb ved Universitetet i Oslo.

Han forsker blant annet på livskvalitet og positiv psykologi.

- Vi bærer alle med oss mentale fotoalbum, som vi kan hente fram minner fra. Et knippe gode sommerbilder i det mentale albumet gir oss glede og trygghet, sier Røysamb.

Tre ingredienser skaper det gode jordbærstedet Det er noen ingredienser som må være til stede for å skape selve jordbærstedet i barnets hukommelse, skal vi tro professor Røysamb.

- Trygghet er vesentlig. Langsom tid, uten stress og mas, er med på å skape trygghet. I den saktegående sommertiden er det også rom for å være mentalt mer til stede for hverandre enn i en travel hverdag.

For det andre, mener Røysamb det er verdifullt for barnet å være omgitt av storfamilien. Sommeren er gjerne en tid der slekt møtes og er sammen. Å være på ferie sammen med besteforeldre, tanter, onkler og søskenbarn, kan være en fryd for de minste.

- Barnet vil føle en strøm av varme fra alle kanter og kjenne seg elsket, sier han.

Når sommertreff og turer gjentas, skaper vi tradisjoner som blir til familiens egne fortellinger av typen «Husker du da ...?».

For det tredje bør sommeren inneholde en dose mestringsopplevelser.

- Barndommen består av en rekke utfordringer som, alene eller sammen med familien, gir mestringsfølelse. Selv ufarlige opplevelser - som å bli overrasket av en kraftig regnskur, hoppe over en bekk i skogen eller å tørre å stupe fra tometeren fra bryggekanten - kan gi barnet følelsen av å takle utfordringer, forklarer Røysamb.

Opplevelse av mestring er viktig å ta med seg inn i voksenlivet. Det gir visshet og forventning om at man kan takle det som dukker opp av vanskeligheter, også senere i livet.

Grunnmur i livet Glade minner skaper forventninger om nye, gode opplevelser, noe som kan bidra til en mer optimistisk livsinnstilling enn om man ikke har noen lykkelige minner.

Positive minner er bilder som er fargelagt av følelser som begeistring, lykke, trygghet, varme, ro og humor.

I tillegg til et mentalt album, er det nyttig å lage et håndfast fotoalbum, mener Røysamb.

- Ta masse bilder. Det er verdifullt for barna å ha fotografier av sine første somre. De hjelper på hukommelsen.

Økt livskvalitet som voksen Også psykolog Evalill Karevold tror at lykkelige somre kan bidra til økt livskvalitet som voksen.

- Jo sterkere vi bygger en grunnmur, desto stødigere og lenger står huset. Jeg tenker på barns utvikling litt på samme måte.

En oppvekst med mange gode minner kan gjøre at vi står stødigere senere i livet, også når det blåser rundt oss, sier hun.

Barn liker tradisjoner For de minste er ikke feriestemningen avhengig av å dra på et utenlandsopphold, ifølge Karevold.

FAMILIEFELLESSKAP: Når hverdagen er travel, kan avslappet samvær med mor og far i seg selv gi barna positive ferieminner.  ILLUSTRASJONSFOTO: Istockphoto
FAMILIEFELLESSKAP: Når hverdagen er travel, kan avslappet samvær med mor og far i seg selv gi barna positive ferieminner. ILLUSTRASJONSFOTO: Istockphoto Vis mer

Barn liker tradisjoner. De vil gjerne gjøre det samme som forrige sommer og dra tilbake til steder de har vært før, om det så bare er familiehytta eller en uke hos farmor og farfar.

- En 3-åring har ingenting imot å besøke samme badestrand dag etter dag i ferien. Det kan være nok til å gi barnet et godt sommerminne, sier hun.

Hovedsaken er at ferien bryter med hverdagsrutinene. Ferien blir ikke nødvendigvis bedre av å putte inn en masse aktiviteter.

At barna også har mulighet til å kjede seg litt, for deretter å finne fram til egen kreativitet, er bare sunt.

- Når det er sagt, vil barnet garantert sette pris på enkelte utenlandsreiser, selv om det ikke trenger skje hvert eneste år. Langturer som familien har gledet seg til lenge, kan stikke seg ut som ekstra gode sommerminner. De kan være høydepunkter som barna vil huske som noe stort og spesielt, også etter at de blitt voksne.

Lær barnet å nyte Du kan ikke bestemme hva barnet ditt skal huske, eller hvordan det skal oppleve ting. Men du kan legge til rette.

- Foreldre kan bidra til å lage de gode stedene. Det handler like mye om hvordan man tar det, som hvor man er rent stedsmessig. Dere kan formidle livsgleden, mener Røysamb.

Gå foran med et godt eksempel, og vis barna at dere setter pris på sommerens første jordbær og nyter de lange, lyse kveldene.

Gi uttrykk for at dette er flott, slik at barna får trening i å sette pris på det som er godt i livet, sier Røysamb.

Men skulle det regne hele sommeren, ferieturen bli avlyst, eller skje noe vondt eller trist i familien, behøver ikke foreldrene bli ute av seg eller føle seg fullstendig mislykket av den grunn, understreker psykologen.

- Livet består også av vonde eller vanskelige opplevelser, selv i barndommen. Det viktigste er at man er sammen om å takle vanskelighetene.

Tenk at utfordringer er noe som kan gi vekst eller erfaring over litt tid. Selv om det kan være vanskelig der og da. Vi trenger regnvær for å kunne nyte solskinnsdagene.

Hva gjør du for skape gode sommerminner for dine barn? Del gjerne dine historier i kommentarfeltet.

Les også:
Sola påvirker barnas vekst
Alle tisser i bassenget
Disse tingene redder ferien med barna
Idun fikk ikke reise hjem fra ferie

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

BARNDOMMENS SOMRE: Hvilke sommerminner ønsker du at barna dine skal ta med seg inn i voksenlivet? Illustrasjonsfoto: Istockphoto
BARNDOMMENS SOMRE: Hvilke sommerminner ønsker du at barna dine skal ta med seg inn i voksenlivet? Illustrasjonsfoto: Istockphoto Vis mer