Tre fantastiske kaker til maifesten

Tre fantastiske kaker til maifesten

Med deilig marengs, frukt, sjokolademousse...

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Allers): Mai er kakemåneden framfor noen.

Måneden er full av festdager som konfirmasjon, dåp, avslutninger, bursdager og 17. mai.

I år er det også grunnlovsjubileum.

Her er forslag til herlige festkaker som vil imponere enhver gjest!

Pavlova med frukttopp (6-8 porsjoner)

Marengsbunn:
• 4 eggehviter
• 2 ½ dl sukker
• 1 klype salt
• 1 ts hvitvinseddik
• 1 ts maisenna
• revet skall av 1 appelsin
• 2 ss mandelflak

Topping:
• ½ l kremfløte
• 1 stor appelsin
• 2-3 pasjonsfrukter

1. Sett ovnen på 125°. Legg et bakepapir på en plate, og tegn en sirkel på ca. 20 cm i diameter.

2. Pisk eggehvitene og halvparten av sukkeret, salt, eddik og ­maisenna til stiv marengs. Vend i resten av sukkeret for hånd sammen med appelsinskallet.

3. Fordel den luftige marengsen på sirkelen. Strø over mandler.

4. Stek kaka på nederste rille i ovnen i 1 ½ time. La marengsen avkjøles helt.

<strong>PAVLOVA:</strong> Marengs og frukt er allltid populært. Foto: ALL OVER PRESS
PAVLOVA: Marengs og frukt er allltid populært. Foto: ALL OVER PRESS Vis mer

5. Pisk fløten stiv. Skjær appel­sinen i skinnfrie fileter. Del pasjonsfrukten i to.

6. Fordel kremen over marengsen, legg på appelsinbåter og hell over pasjonsfrukten. Server straks.

Sitronpai med blåbærmarengs (ca. 12 biter)

Paideig:
• 125 g kaldt smør
• 1 ss melis
• 3 dl hvetemel
• 1 ss iskaldt vann

Fyll:
• 2 sitroner
• 3 egg
• 2 dl sukker
• 2 ss hvetemel
• 2 ts vaniljesukker
• 2 dl kremfløte

Blåbærmarengs:
• 3 eggehviter
• saft av ½ sitron
• 3 ¼ dl sukker
• 100 g ferske eller tinte blåbær. Bruker du de store blåbærene du får kjøpt i butikken hele året, får du ikke den intense fargen som av ville bær.

Pynt:
• friske bær

1. Sett ovnen på 200°. Hakk sammen smør, melis og mel til en smuldrete deig, gjerne i en kjøkkenmaskin. Tilsett ­vannet og arbeid deigen raskt sammen.

2. Trykk paideigen ut i en smurt paiform, 24 cm i diameter. La den hvile i kjøle­skapet i ca. 30 minutter.

3. Lag fyllet. Vask sitronene godt. Riv skallet og press ut saften. Pisk egg og sukker luftig. Rør i resten av ingrediensene sammen med sitronsaft og -skall.

4. Hell fyllet i paiskallet og stek i ca. 30-40 minutter til fyllet stivner.

5. Sett kaka til avkjøling.

6. Sett opp ovnstemperaturen til 250°, og skru på grill eller overvarme.

7. Pisk eggehviter, sitronsaft og 1 dl ­sukker til marengs. Tilsett ytterligere 1 dl sukker, og pisk til fast skum. Bland i blåbær med resten av sukkeret, og rør det lett og forsiktig i marengsen i omganger.

8. Fordel marengsen over paien, og stek den gyllen midt i ovnen i ca. 5 minutter. Pynt med ferske bær ved servering.

Tips: Lag gjerne kaka med de bærene du liker best!
 

Luftig og glutenfri sjokolademoussekake (10-12 biter)

Bunn:
• 300 g mandelmasse
• 3 eggehviter

Sjokolademousse:
• 300 g melkesjokolade
• 100 g mørk sjokolade
• 3 eggeplommer
• 3 dl kremfløte

Pynt:
• siktet kakao
• sølvkuler

1. Sett ovnen på 200°. Legg et bakepapir i bunnen av en form med løs kant, 24 cm i diameter.

2. Del mandelmassen i biter, og kjør til en glatt deig med eggehvitene i en mikser. Fordel røren i bunnen av formen.

<strong>SITRONPAI:</strong> En fryd for øyet og for ganen. Foto: ALL OVER PRESS
SITRONPAI: En fryd for øyet og for ganen. Foto: ALL OVER PRESS Vis mer

3. Stek bunnen i ca. 10 minutter midt i ovnen og avkjøl helt.

4. Smelt sjokoladen over vannbad eller i mikroen. Bland med eggeplommer.

5. Pisk fløten til krem. Bland kremen, litt om gangen, i sjokolade­massen. Rør lett sammen, og fordel kremen over bunnen.

6. Sett kaka tildekket i kjøleskapet til neste dag.

7. Dryss over et tynt lag kakao, og pynt med f.eks. sølvkuler.

LES OGSÅ: NÅ SKAL VI GRILLE!

SJOKOLADEMOUSSEKAKE: Alle elsker sjokolade! Foto: ALL OVER PRESS
SJOKOLADEMOUSSEKAKE: Alle elsker sjokolade! Foto: ALL OVER PRESS Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer