BAKT HVITLØK: Gir du hvitløken litt tid i ovnen, endrer den karakter. Borte er det sterke, stramme, tilbake er en rund, og søt aromatisk løk. Illustrasjonsfoto: BON APPETIT / NTB SCANPIX
BAKT HVITLØK: Gir du hvitløken litt tid i ovnen, endrer den karakter. Borte er det sterke, stramme, tilbake er en rund, og søt aromatisk løk. Illustrasjonsfoto: BON APPETIT / NTB SCANPIXVis mer

Tre fantastiske oppskrifter med hvitløk

Hipp hipp hurra, det er hvitløkens dag!

Det er ikke alle matvarer forunt å ha sin egen dag, og det er slett ikke alle matvarer vi har lyst til å feire.

Men hvitløken, den feirer vi med glede - og hvitløkens dag er i dag!

Vi har funnet frem tre oppskrifter der hvitløken får spille en litt større rolle enn vanlig.

Disse oppskriftene er så gode at du kommer til å spise så mye at du får sitte alene på en toseter på bussen på vei til jobb i morgen. Neida. Joda.

Andreas Viestads beste hvitløksoppskrifter

Gammel kjenning Det er ikke mange tiårene siden det å spise hvitløk til middag ble etterfulgt av noen halvflaue unnskyldninger og aktiv bruk av munnspray dagen derpå.

Det tok oss rett og slett litt tid å regulere mengden da hvitløken ble gjeninnført i det norske kjøkken.

For hvitløken kom ikke til landet med hverken asiatiske innvandrere på slutten av nittenhundretallet - eller med det franske kjøkkenet noen tjueår tidligere.

Basisråvarer: Smart å ha på lur om du er glad i fransk mat.

Varianter av hvitløken har vært dyrket i Norge siden vikingtiden, om enn med noen lange avbrudd.

Det sies at vikingene knasket seg til mot på blant annet rå hvitløk når de dro på tokt, men på grunn av den sterke duften dabbet det av.

Våre forfedre holdt seg i stedet til hvitløkens ville og vakre venninne - ramsløken - til hvitløken kom på visitt igjen tidlig på 1900-tallet, som smaksetter i franske retter.

Fem gode grunner til å spise hvitløk

Enten-eller Bruken av hvitløk begrenset seg da til den mest velstående og bereiste delen av befolkningen, som hadde fått smaken for den sterke løken på reiser nedover kontinentet.

Etter et lenger popularitetsopphold gjennom krigene og i etterkrigstiden, kom hvitløken tilbake til landet med innvandrere fra Asia - og reiselystne nordmenn som hadde fått smaken på aioli, tzatziki og sterke kjøttboller på charterferie.

Og da hvitløken først kom tilbake, kom den som en bombe!

Der den borgerlige delen av olde- og besteforeldregenerasjonen brukte ett fedd hvitløk til søndagssteken, en helstekt kylling, eller en gryterett, slo vi nå til med det fem- eller tidobbelte, og ikke minst massevis av rå hvitløk i dressinger og dipper.

Det var ingen tvil om hvem som hadde spist hvitløk i helgen når vi kom på skolen mandag morgen.

Issalat, lørdagskylling og thousand island: Se hva vi spiste på 80-tallet.

Nå kan vi ikke huske sist vi tenkte over at noen luktet hvitløk. Muligens fordi vi spiser det selv, nesten hver eneste dag, men ikke minst fordi vi har lært å begrense oss. Litt. Ikke alltid.

I dag har vi ikke tenkt å begrense oss i det hele tatt, og har funnet frem til tre retter der hvitløken får lov til å ta litt plass. Den har jo tross alt bursdag!

Synes du hendene lukter etter at du har laget mat med hvitløk? Vi har testet stålsåpen som skal motvirke vond lukt på fingrene.