SKOGENS GULL: En kantarell står heldigvis sjelden alene. Illustrasjonsfoto: LARS WITTROCK / NTB SCANPIX
SKOGENS GULL: En kantarell står heldigvis sjelden alene. Illustrasjonsfoto: LARS WITTROCK / NTB SCANPIXVis mer

Tre favorittoppskrifter med skogens gull

Spenn på deg turskoene. Nå er kantarellene her for fullt.

(Dagbladet): Aldri er det så galt at det ikke er godt for noe.

Den kalde, triste sommeren har gitt gode vekstvilkår for sopp flere steder i landet. I sommer har vi sett skogens gull titte opp langs stien både Østafjells og Vestafjells.

De kan være vanskelige å få øye på, men når du først får øye på én, har den nesten alltid selskap av flere.

Bruk varsomt Selv om du ikke får mange, er det ingen grunn til å lete seg i hjel. Kantareller kan være ganske intense på smak, og bruker du for mange på én gang, kan de lett overdøve andre smaker.

SMAKSRIK: Får du ikke nok kantareller, kan du gjerne blane med annen spiselig skogssopp du finner - eller kjøpe champignonger. Illustrasjonsfoto: BON APPETIT / NTB SCANPIX
SMAKSRIK: Får du ikke nok kantareller, kan du gjerne blane med annen spiselig skogssopp du finner - eller kjøpe champignonger. Illustrasjonsfoto: BON APPETIT / NTB SCANPIX Vis mer

Selv drepte vi en omelett eller to med altfor mye kantareller før vi lærte oss den gylne middelveien.

Du kan fint blande med annen skogsopp, eller med vanlig sjampinjong du får kjøpt i butikk, som tar smak av den gode kantarellen.

Men hva skal du lage?

Her er tre av våre favoritter: Kantarellrisotto, kantarellspagetti - og en variant av det danske smørbrødet dyrlegens nattmat.

Det beste av alt? Ingen av dem tar mer enn en halvtime å lage.

Tre smakfulle kanta
relloppskrifter fra Dagblad-kokk Karla Siverts.

Dyrlegens nattmat med kantareller - ti minutter Dyrlegens nattmat er en dansk smørbrødklassiker som består av en brødskive med en god skive leverpostei på, samt sprøstekt bacon.

Dette blir bare bedre om du også sprøsteker kantareller.

GODE SMAKER: Kantarellpasta er utrolig godt i seg selv, og blir bare bedre om du krydrer med for eksempel fersk timian eller salvie, som her. Illustrasjonsfoto: BON APPETIT / NTB SCANPIX
GODE SMAKER: Kantarellpasta er utrolig godt i seg selv, og blir bare bedre om du krydrer med for eksempel fersk timian eller salvie, som her. Illustrasjonsfoto: BON APPETIT / NTB SCANPIX Vis mer

Dette passer perfekt om du ikke fikk fatt i så mange kantareller. Du trenger ikke mer enn et par små per skive, men det blir selvsagt bedre om du har litt flere.

Dette er den raskeste retten å lage. Det er kanskje litt knapt til middag, men du har en super lunch - eller aftensmat på under ti minutter.