MOUSSAKA: Den finnes halvfabrikata, men du lager den nesten like enkelt selv. Stekeovnen gjør mesteparten av jobben, du trenger ikke bruke mer enn et kvarter - tjue minutter. Illustrasjonsfoto: BON APPETIT / NTB SCANPIX
MOUSSAKA: Den finnes halvfabrikata, men du lager den nesten like enkelt selv. Stekeovnen gjør mesteparten av jobben, du trenger ikke bruke mer enn et kvarter - tjue minutter. Illustrasjonsfoto: BON APPETIT / NTB SCANPIXVis mer

Tre gode, greske middager med kjøttdeig

Enkle og gode hverdagsmiddager med en smak av sommer.

Kjøttdeig er hverdagsmiddagens kameleon, og det er nesten ikke grenser for hvor mye godt du kan lage med malt kjøtt.

De aller fleste av oss velger vanlig kjøttdeig av storfe, men det finnes flere gode alternativer.

I butikkhyllene og hos slakteren finner du blant annet kjøttdeig av lam, kylling, kalv - og noen ganger svin, selv om svinekjøtt er vanligere å se i medisterdeig.

Er du så heldig at du har en god slakter, eller kjenner noen som går på jakt, kan det også hende du har tilgang på god viltkjøttdeig.

Ti enkle hverdagsmiddager med kjøttdeig.

Helt gresk Matblogger Merete Amymoni Skeibrok har viet en blogg til god, gresk mat. Her finner du klassiske retter som stifado, tzatziki, moussaka og gresk salat, men også mindre kjente greske favoritter med kjøttdeig som yiaourtou, pastitsio og keftedakia.

Kjøttdeig er en viktig ingrediens også i det greske kjøkken, og de er flinke til å variere kjøttet. For eksempel er kjøttdeig av lam vanlig å bruke i det som vel må være en av de aller best kjente greske rettene: Moussaka.

En annen og kanskje ikke fullt så kjent ovnsbakt rett er pastitsio. Pastitsio er en gresk pastarett som bakes i ovn.

Oppskriften har hun fått av en venninne, som er viden kjent for sin gode pastitsio.

- Når hun serverer sin pastitsio, står gleden i taket, og nå har jeg begynt å lage den på samme måte som henne, skriver Skeibrok på bloggen.

Vi har fått lov til å dele oppskriften med dere.

Porsjonen er enorm, men det gjør ikke noe. Pastitsioen skal nemlig være like glad dagen etter. Og dagen etter der igjen.

Matreisen Dagbladets reisereportere har vært mye på reise i Hellas, og de tar gjerne med seg et par oppskrifter hjem i kofferten - her er noen av dem:

Spesialiteter fra Kretas beste restaurant

Skopelos: Tradisjonelle greske retter som har gått i arv i generasjoner