NYDELIG SMAK: Kanskje har du smakt en liknende rett med spinat. Det er fullt mulig at du vil like grønnkålstuing bedre. Foto: METTE MØLLER
NYDELIG SMAK: Kanskje har du smakt en liknende rett med spinat. Det er fullt mulig at du vil like grønnkålstuing bedre. Foto: METTE MØLLERVis mer

Tre gode grunner til å putte grønnkål i handlekurven

Supersunn, kalorifattig energibombe.

• Flere matsaker på db.no/mat
Høsten er høysesong for norsk grønnkål, og det er bare å glede seg og fråtse i den krøllete supergrønnsaken.

De kraftig grønne bladene nærmest strutter av sunnhet.

Det er mange grunner til at du bør velge grønnkål. Her er tre av dem: Grønnkålen er full av antioksidanter, den har en drøss vitaminer og mineraler, og er dessuten kalorifattig.

FRISKT: Grønnkål med spekeskinke, hvitløkskrutonger og en deilig cæsardressing gir en frisk, næringsrik og smakfull salat..Foto: METTE MØLLER
FRISKT: Grønnkål med spekeskinke, hvitløkskrutonger og en deilig cæsardressing gir en frisk, næringsrik og smakfull salat..Foto: METTE MØLLER Vis mer

Visste du at 100 gram grønnkål faktisk inneholder mer kalsium enn det du får i 1 desiliter melk?

I tillegg skader det jo ikke at den smaker godt.

Trendy - Grønnkål er blitt veldig trendy de siste årene. Restaurantene har ofte grønnkål på menyen, og nå kan den kan kjøpes i nær sagt alle dagligvarebutikker.

SUNT:  Grønnkålen er full av mineraler, vitaminer og helsebringende plantestoffer - og samtidig fattig på kalorier. Karla Siverts byr på tre supersunne og gode grønnkålretter. Her er hun i kålåkeren til Sogstad gård på Lena. Foto: METTE MØLLER
SUNT: Grønnkålen er full av mineraler, vitaminer og helsebringende plantestoffer - og samtidig fattig på kalorier. Karla Siverts byr på tre supersunne og gode grønnkålretter. Her er hun i kålåkeren til Sogstad gård på Lena. Foto: METTE MØLLER Vis mer

Jeg husker vi brukte grønnkål da en gjestekokk lagde middag på Smalhans for tre år siden, og da var den faktisk vanskelig å få tak i, sier Karla Siverts.

Som kjøkkensjef bruker Karla mye grønnkål, særlig når det er sesong, og hun serverer den gjerne som chips, sprøstekt med litt olje og salt.

KULT: Karla Siverts har plukket grønnkål på Toten.Dette er grønnkålsnacks, både sunt og trendy. Foto: METTE MØLLER
KULT: Karla Siverts har plukket grønnkål på Toten.Dette er grønnkålsnacks, både sunt og trendy. Foto: METTE MØLLER Vis mer

Grønnkålchips er perfekt som snaks, eller som knasende sprøtt og knallgodt tilbehør til fisk eller kylling.

- Dette er så enkelt å lage, og chipsen er både veldig god og særdeles sunn. Bare pass på saltet, det er lett å drysse på for mye, sier Karla.

Enda sunnere Grønnkål kan brukes på samme måte som spinat - den er faktisk enda sunnere - og er veldig god stuet sammen med løk, hvitløk og fløte. Du får litt mere «tygg» når du bruker grønnkål istedenfor spinat.

Kålbladene har kraftig smak, men smaken blir mildere når de varmebehandles noen få minutter. Kålen blir også søtere og mindre bitter hvis du fryser den før bruk.

Karla er glad i stuet grønnkål, og serverer lun grønnkålstuing til stekte små kjøttpølser.

Godt til alt - Grønnkål er godt til alt, fra pølser til hvit fisk. I Danmark bruker de grønnkål til fleskesteken til jul! Jeg bruker den rå også, da legger jeg salatbladene i kaldt vann først, slik at de blir ekstra sprø.

En grønnkålsalat med god spekeskinke, hvitløkskrutonger og hjemmelaget cæsardressing er nydelig, sier Karla.