Tre herlige høstsupper

Nå er det tid for en smakfull suppe å varme seg på.

GODE SMAKER: Italiensk kjøttsuppe med bl.a. squash og hvitløk varmer godt på kalde kvelder.                                   Foto: Synøve Dreyer
GODE SMAKER: Italiensk kjøttsuppe med bl.a. squash og hvitløk varmer godt på kalde kvelder. Foto: Synøve DreyerVis mer

Kok en raus kjele med suppe - ikke på pose, men basert på skikkelige råvarer. Da har du middag til mange - eller du kan fryse ned og ha middag til flere dager.

Det er mye enklere enn du tror å lage en god suppe. Når du har skåret opp ingrediensene og puttet dem oppi kjelen, gjør resten seg selv.

Her får du oppskrift på en italiensk kjøttsuppe, en ungarsk gulasj og en spennende soppsuppe.  Sett i gang  - det blir garantert en suksess! Særlig om du serverer ferskt, godt brød til.
 
ITALIENSK KJØTTSUPPE
(4 porsjoner)
 
Du trenger:
• 500 g storfekjøtt, f.eks. flatbiff eller mørbrad
• 2 finhakket løk
• 2 hvitløkbåter
• 1 squash
• 2 ss smør
• 2 ss tomatpuré
• ½ ts salt
• ¼ ts pepper
• 1 l kjøttbuljong (vann + terninger)
• 3 dl (1 beger) lett crème fraîche
• 2 ss pesto
 
Topping:
• 1 ½ dl basilikum, hakket
• 1 ½ dl revet hvit ost
 
Slik gjør du:
1. Skjær kjøttet i små biter. Rens og hakk løk og hvitløk. Skjær squash i biter.
 
2. Stek kjøtt i smør i en gryte. Rør i tomatpuré, salt og pepper. Hell på buljong og la det koke i ca. 30 minutter. Tilsett squash og la det koke ca. 5 minutter til.
 
3. Rør i 2 dl crème fraîche og pesto og la det koke opp. Topp med crème fraîche, basilikum og ost ved servering.

SOPPSUPPE MED KREM
(4 porsjoner)
Kanskje du selv sanker sopp? Da bruker du skogens fangst i suppa, men den blir også smakfull med sjampinjong fra grønnsakdisken.

Du trenger:
• ca. 200 g sjampinjong eller annen sopp
• 1 ss smør
• 1 ts salt
• ¼ ts pepper
• 1-2 ts maisenna
• 5 dl vann
• 5 dl melk
• 1 ss kjøttfond
• ½ ss soyasaus
• 1 ts tørket timian

Tilbehør:
• 50 g spekeskinke, tynne skiver
• 1 dl kremfløte
• ¼ ts salt
• god olivenolje

TOPP MED SOPP: Kremen gjør susen! Foto: Synøve Dreyer
TOPP MED SOPP: Kremen gjør susen! Foto: Synøve Dreyer Vis mer

Slik gjør du:
1. Rens soppen, del i biter og stek den i smør. Strø på salt og pepper. Strø over mel og spe med vann.

2. Visp i melka og fonden og la det trekke ca. 3 minutter. Smak til med soya, timian, salt og pepper. Jevn evt. suppa med maisenna hvis du synes den er for tynn.

3. Sett ovnen på 225°. Legg skinka på en stekeplate med bakepapir. La det steke midt i ovnen i ca. 6 minutter. Avkjøl.

4. Visp fløten til lett krem og smak til med salt.

5. Server suppa med en topping av kremen med biter av sprøstekt skinke over. Drypp litt god olje over ved servering.
 
GULASJ MED KYLLINGKJØTTDEIG
(4 porsjoner)
Ungarsk gulasj lages tradisjonelt med storfekjøtt. Vi har gjort en liten vri på oppskriften og bruker i stedet kyllingkjøttdeig.

Du trenger:
• 60 g linser
• 400 g kyllingkjøttdeig
• 2 løk
• 1 rød paprika
• ½ purreløk
• 1 hvitløkbåt
• 2 ts paprikapulver
• ½ ts karve
• 2 ss olje
• 2 ss tomatpuré
• 1 l hønsebuljong (utblandet)
• 1 ts tørket oregano
• 1 ts salt
• ½ ts pepper
 
Slik gjør du:
1. Kok linser etter anvisning på pakken.
 
2. Skjær paprika i strimler, løk i terninger og purre i ringer.
 
3. Fres løken i en kjele. Ha i kyllingkjøttdeig, presset hvitløk, karve og paprikapulver. Stek i et par minutter.
 
4. Rør i tomatpuré og tilsett purre, paprika og buljong. La suppa trekke i 5-10 minutter. Ha i kokte linser og smak til med krydder.
 
5. Server med godt brød.
 
Prøv også:
Ostekake med ingefær
Lam i dill

HOT OG GODT: Gulasj laget med kyllingkjøttdeig.       Foto: Synøve Dreyer
HOT OG GODT: Gulasj laget med kyllingkjøttdeig. Foto: Synøve Dreyer Vis mer