Tre julekaker som faktisk blir spist

Bak favorittene, dropp de andre.

• Flere matsaker på db.no/mat
(Allers.no): «Jeg orker ikke å bake 7 sorter, for de blir ikke spist likevel.» «Vi bakte masse i fjor, men det meste ble kastet.»

Hørt det før? Tradisjonen tro så skal sju kakeslag bakes til jul.

Noen av dem går jo unna, men de fleste faller ikke veldig i smak skal man tro på det folk sier.

Kort sagt: Man trenger ikke stresse med julebaksten.

LES OGSÅ: Mange finner trøst i DEILIG SJOKOLADE

Det holder å bake noen få favoritter - her er våre: Berlinerkranser, krumkaker og smultringer.

Bak en stor porsjon så har du både til juleselskapet og til å fylle kakebokser du kan gi bort.

Det er populære gaver!

BERLINERKRANSER Bruk minst mulig mel når du skal bake ut kakene - og hold gjerne deigen kald. Da er det enklere å forme pene kranser. 

BERLINERKRANSER: Søte munnfuller som er deilige å knaske på. Foto: SYNØVE DREYER
BERLINERKRANSER: Søte munnfuller som er deilige å knaske på. Foto: SYNØVE DREYER Vis mer

• 2 hardkokte eggeplommer
• 2 rå eggeplommer
• 125 g sukker
• 250 g smør
• 300 g hvetemel

Pynt:
• 1 eggehvite
• perlesukker

1. Hardkok eggene og avkjøl. Ta ut eggeplommene. Gni ut de kokte eggeplommene og bland dem med de rå.

2. Tilsett sukker og visp godt. Bland vekselvis i romtemperert smør og mel. Avkjøl deigen innpakket i plast i kjøleskapet et par timer eller natten over.

3. Trill deigen ut til tynne pølser, ca. 10 cm lange, som formes til kranser med endene i kryss. Legg kransene på bakepapir på stekeplate.

4. Pensle kakene med eggehvite, dryss på perlesukker og stek kakene lys gule midt i ovnen ved 180° i ca 10 minutter.

5. Avkjøl på rist og oppbevar kakene i tett boks.

SMULTRINGER: Man blir fort mett... men vanskelig å holde seg unna! Foto: SYNØVE DREYER
SMULTRINGER: Man blir fort mett... men vanskelig å holde seg unna! Foto: SYNØVE DREYER Vis mer

LES OGSÅ: Derfor er PULLED PORK den nye favorittretten

SMULTRINGER
Dette er storfavoritten - både hos familiens yngste og eldste.

• 5 egg
• 250 g sukker
• 1½ dl smør, smeltet
• 1½ dl kremfløte
• 1½ dl kulturmelk
• 3 ts hornsalt
• 1 ts kardemomme
• ca. 750 g hvetemel
• ca 1 kg smult til koking

1. Visp egg og sukker til stiv eggedosis. Visp fløten til krem og bland den i eggedosisen.

2. Tilsett melk. Sikt i hornsalt, kardemomme og det meste av melet. Tilsett smøret og rør alt sammen til en deig. La deigen stå kaldt til neste dag.

3. Kjevle deigen ca 1 cm tykk med så lite mel som mulig, og stikk ut ringer med en smulteringutstikker. La ringene stå kaldt til de skal smultkokes.

4. Varm smulten i en gryte. Stikk en trepinne ned i smultgryten. Når det freser rundt pinnen, er smulten varm nok. Stek kakene gyllenbrune på begge sider og ikke for mange om gangen.

5. Ta dem opp med en pinne og la dem renne av på kjøkkenpapir. Legg smultringene i små plastposer og opp­bevar dem i fryseren.

LES OGSÅ: Rita var så BESATT AV Å SPISE SUNT at hun ble syk
 
KRUMKAKER Disse er også gode som tilbehør til julens desserter, for eksempel multekrem.

• 4 egg (ca 250 g)
• 250 g sukker
• 250 g smeltet smør, avkjølt
• 250 g hvetemel
• 1 ts kardemomme

1. Visp eggedosis av egg og sukker. Rør i smør, mel og kardemomme.

2. La røren stå kjølig i noen timer før den settes med skje i oppvarmet krumkakejern.

3. Stek kakene gyllengule ved svak varme. Rull kakene sammen rundt en krumkakepinne. Eller legg den stekte kaken over ­bunnen av en kopp.

4. Avkjøl helt og oppbevar kakene i tett boks.

KRUMKAKER: Knasende godt - også som tilbehør til is- og kremdesserter. Foto: SYNØVE DREYER
KRUMKAKER: Knasende godt - også som tilbehør til is- og kremdesserter. Foto: SYNØVE DREYER Vis mer