VINTERKAKE: Denne delikate kaka kalles blant annet «omelette surprise», eller som Arne Brimi sier: - Overraskelseskake. Varm utenpå og kald inni. Foto: METTE MØLLER
VINTERKAKE: Denne delikate kaka kalles blant annet «omelette surprise», eller som Arne Brimi sier: - Overraskelseskake. Varm utenpå og kald inni. Foto: METTE MØLLERVis mer

Tre kaker som står til gull

Prøv Brimis fristende festkaker til OL-avslutningen.

• Her finner du flere oppskrifter fra Arne Brimi.

VIANVANG i Vågå (Dagbladet Endelig fredag):

BRIMIS GULLKAKE: Bløtkake er Brimis favoritt, og dette er en klassiker! Foto: METTE MØLLER
BRIMIS GULLKAKE: Bløtkake er Brimis favoritt, og dette er en klassiker! Foto: METTE MØLLER Vis mer

Det har blitt mange medaljer, og også mange kakefester, for de norske utøverne i Sotsji.

På Vianvang blir de gjerne med på festen, og det allerede velfylte dessertbordet får i helga litt ekstra oppmerksomhet.

ARNE BRIMI: Arne Brimi driver stedet Vianvang (senter for matkultur) i Vågå, Oppland. Han er også Dagbladets faste matekspert. Sammen med fotograf Mette Møller har han blant annet utgitt «Arne Brimis store kokebok fra Vianvang», som av Apéritif og bokkjeden Norli ble kåret til årets kokebok 2013. Foto: METTE MØLLER
ARNE BRIMI: Arne Brimi driver stedet Vianvang (senter for matkultur) i Vågå, Oppland. Han er også Dagbladets faste matekspert. Sammen med fotograf Mette Møller har han blant annet utgitt «Arne Brimis store kokebok fra Vianvang», som av Apéritif og bokkjeden Norli ble kåret til årets kokebok 2013. Foto: METTE MØLLER Vis mer

Tre deilige kaker, inspirert av vinter og ski, er en søt markering av et vellykket OL.

- Fantastiske «blautkaker» - Gode kaker hører med når noe skal feires. Det har jeg i meg fra barndommen. Mor serverte fantastiske «blautkaker», og det er fremdeles min favorittkake, sier Arne Brimi.

Han deler et høyt, nybakt sukkerbrød i tre lag og fyller raust med jordbærkrem mellom lagene.

Hjemmelaget sukkerbrød, rikelig med god krem og masse bær på toppen er akkurat slik ei gullkake skal være.

- Sukkerbrød er verdens beste bakst. Jeg vil gjerne inspirere folk til å bake sukkerbrød sjøl. Det er faktisk både enkelt og kjapt, og så smaker hjemmebakt veldig mye bedre enn de tørre, industriproduserte som ligger i butikkhyllene, sier Brimi.

Overraskelseskake Sukkerbrød hører også med i den klassiske iskaka «omelette Norvegienne», som også kalles både «baked Alaska» og «omelette surprise».

Eller som Brimi helst sier: Overraskelseskake.

- Kaka er en smakfull overraskelse. Kald is i midten og varm marengs utenpå, sier Brimi.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dette er ei kake som krever litt teknikk og tålmodighet, men som både er kjempegod og en riktig fest å servere.

Marengs-kunstverk - En flott feiring av en gullmedalje, eller kanskje også en smørebom, smiler Brimi, og fyller kaka med en god blanding av blåbær- og bringebærsyltetøy.

Litt hektisk er det mens han raskt pynter kaka med tettsittende marengstopper, for så å sette den under grill i ovnen til marengsen er gyllenbrun og delikat.

Det er nesten synd å begynne å skjære i kunstverket, men vel verdt det.

Den smaker faktisk enda bedre enn den ser ut.

• Her er Dagbladets saker om OL i Sotsji.