LETTE DUNJAKKER: Klikk Helse og ShapeUp har testet 14 lette dunjakker til kaldt vårvær. Foto: Produsent
LETTE DUNJAKKER: Klikk Helse og ShapeUp har testet 14 lette dunjakker til kaldt vårvær. Foto: ProdusentVis mer

Tre kanonbra dunjakker topper testen

Stor test av 14 lette dunjakker for vinter og vår.

Lette dunjakker er supervarme isolasjonplagg som veier lite og kan pakkes sammen til en liten ball. Vi har funnet ut hvilke som er aller best.

Vi har testet 14 dunjakker på under 400 gram, med varierende dunkvalitet. Alle jakkene i testen er gode produkter. På en måte ville vi gitt alle en sekser fordi dun er et terningkast 6-materiale! Men noen er bedre og mer spisset mot friluftsbruk enn andre. Det er dette vi har måttet skille på. Se uansett etter den som svarer best til dine behov.

Testvinnerne Tre jakker får terningkast 6 i denne testen:

Berghaus Ilam Down Jacket
Norrøna Lyngen Lightweight
Rab Microlight Alpine

Praktisk plagg Dun er et naturprodukt med en ekstremt bra varmeevne i forhold til vekt, som syntetiske materialer ennå ikke har klart å matche. Det gjør dunjakka godt egnet til å ha med i sekken på tur som et ekstra, varmende plagg.

Dunjakker kan smettes på utenpå eller innenfor skalljakka når du setter deg for å ta en rast. (Har du prøvd det, går du aldri for tung strikkegenser igjen.) Den kan også brukes i alle andre situasjoner der du trenger å være varm.

Helårsjakker I Norge er tynne dunjakker egentlig helårsplagg som passer til alt fra friske sommerkvelder til hverdagsbruk høst og vår, og til friluftsbruk året rundt. En ulempe med dun er at det klapper sammen når det blir vått, og da varmer det ikke mye. Dunjakker er ikke ment å være regnplagg, men noen av jakkene i testen har likevel et yttermateriale som er litt vannavstøtende.

Dunkvalitet Dunkvalitet oppgis bl.a. i cuin, som angir dunets fyllgrad (fill power), dvs. hvor stor isolasjonsevne du får pr. gram dun. Kvaliteter fra 600 til 900 cuin regnes som bra.

Det som har vel så mye å si, er hvor godt jakka luner. Er den full av prima dun, men for kort på magen eller åpen i halsen, blir du likevel kald.

Tips: Hvis du oppbevarer dunjakker sammenpresset over lang tid, klemmes dunet sammen permanent, og varmeevnen svekkes. Vask dunjakker på skånsomt program, og tørk på lav varme i tørketrommel med en tennisball inni maskinen. Den sørger for at dunet får tilbake formen sin. Ikke vask jakka for ofte.

LETTE DUNJAKKER: Klikk Helse og ShapeUp har testet 14 lette dunjakker til kaldt vårvær. Foto: Produsent
LETTE DUNJAKKER: Klikk Helse og ShapeUp har testet 14 lette dunjakker til kaldt vårvær. Foto: Produsent Vis mer

Les også:
Vi testet seks fjelltelt i 20 dager for å kåre en vinner
Stor test: 19 termoser
Vi har testet 14 par lette fjellsko
De beste turbuksene kjenner du nesten ikke at du har på

Saken ble opprinnelig skrevet av Shape-Up for Klikk.no. Les her.
Berghaus Ilam Down Jacket Best i test. Karakter: 6/6 Produsent: Berghaus Pris: 3999 Norrøna Lyngen Lightweight Prima varme-til-vekt-forhold. Karakter: 6/6 Produsent: Norrøna Pris: 2990 Rab Microlight Alpine En av de tynnere jakkene, men den gir mye varme for vekten. Karakter: 6/6 Produsent: RAB Pris: 2399 Stormberg Skartind Et realt studentkupp! Karakter: 5/6 Produsent: Stormberg Pris: 1499 Tierra Roc Noir Veldig solid og varm. Karakter: 5/6 Produsent: Tierra Pris: 2899 Outdoor Research Incandescent En av de varmeste og tykkeste jakkene i testen. Karakter: 5/6 Produsent: Outdoor Research Pris: 3899 Rab Infinity Den varmeste jakka i testen. Karakter: 5/6 Produsent: RAB Pris: 3499 Mammut Miva Svært behagelig. God til kaldere dager. Karakter: 5/6 Produsent: Mammut Pris: 2500 Bergans Down Light Fjærlett jakke i forhold til varmeevnen. Karakter: 4/6 Produsent: Bergans Pris: 1800 Bergans Cecilie Gjør seg i bybildet, men ikke superteknisk. Karakter: 4/6 Produsent: Bergans Pris: 2300 Helly Hansen Verglas Best til bybruk. Karakter: 4/6 Produsent: Helly Hansen Pris: 1999 Western Mountaineering Flash Jacket Gir vanvittig mye varme for grammene. Karakter: 3/6 Produsent: Western Mountaineering Pris: 2999 Norheim Hettpiggen Passer godt til hverdagsbruk. Karakter: 3/6 Produsent: Norheim Pris: 1299 Peak Performance Helium Den minst isolerende jakka i testen. Karakter: 2/6 Produsent: Peak Performance Pris: 2000