Reise:

Tre nyheter om passet ditt

Nye priser – kortere gyldighet – men enklere å reise.

Nye passregler: Norge får nye passregler i 2020. Det vil endre reisehverdagen for mange. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector
Nye passregler: Norge får nye passregler i 2020. Det vil endre reisehverdagen for mange. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Mens det planlegges å innføre nye pass og nasjonale ID-kort (eID) i Norge jobbes det også for fullt med å endre de norske passreglene.

Og du kan vente deg mange forandringen når de nye passene, etter planen, lanseres siste halvdel av neste år.

Du kan imidlertid fortsatt bruke det passet som du har fram til utløpsdatoen som står i dette passet. Men, du kan også søke om nytt pass dersom du ønsker det, før det gamle har gått ut.

Da kan det være smart å huske at det gamle passet gjøres ugyldig i samme øyeblikk som du søker nytt pass, så du bør gjøre det minst ti dager før du trenger passet til en ny reise.

Prisøkning

Justis- og beredskapsdepartementet foreslår en ny, felles forskrift om pass og nasjonalt ID-kort i Norge. Og i et høringsnotat tar departementet nå høyde for prisøkning på pass. Prisen i dag er 450 kroner for personer over 16 år, mens barn under 16 år betaler 270 kroner.

- Det er ikke planlagt prisøkning på pass i 2019. Og departementet kan ikke kommentere statsbudsjettet for 2020 før det legges fram, sier Andreas Bjørklund, senior kommunikasjonsrådgiver i Justis- og beredskapsdepartementet.

Men Justisdepartementet skriver:

«Dagens lovfestede passgebyr har stått uendret siden 2008. Anskaffelsen av nye produkter og tjenester for pass og ID-kort, herunder nytt felles saksbehandlingssystem, nødvendiggjør en ny gjennomgang av det samlede grunnlaget for beregning av passgebyr og nytt ID-kortgebyr. En ny, oppdatert gebyrmodell er under utarbeidelse. Modellen skal være i tråd med Finansdepartementets bestemmelser om statlig gebyr- og avgifter. Det betyr i korte trekk at gebyret fullt ut skal dekke, men ikke overstige, kostnadene».

ID-kort: Du skal få nasjonalt id-kort med eller uten reiserett. Med reiserett kan du bruke det i stedet for pass når du reiser i Europa og andre land som Norge har spesialavtale med. Foto: Justisdepartementet,
ID-kort: Du skal få nasjonalt id-kort med eller uten reiserett. Med reiserett kan du bruke det i stedet for pass når du reiser i Europa og andre land som Norge har spesialavtale med. Foto: Justisdepartementet, Vis mer

Raskere behandlingstid

I løpet av de åtte første måneden i år er det utstedt 537 000 nye pass i Norge, mens det på samme tid i fjor var sendt ut 553 000 ordinære nye pass.

I de nye passforskriftene tar de høyde for hele 750 000 nye pass per år.

Når du bestiller pass skal bilde tas og fingeravtrykk alltid avgis på politistasjonen. Innlevering av bilder til pass skal i utgangspunktet avvikles helt, og vil i praksis bare være en nødløsning.

Passnekt: Politiet vil nekte deg pass dersom du stadig roter bort det gamle. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector
Passnekt: Politiet vil nekte deg pass dersom du stadig roter bort det gamle. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector Vis mer

Nektes nødpass

Selv om antall nødpass har gått ned etter rekordåret 2017 med 29 859 nødpass så vil departementet nå gjøre nødpassene dyrere enn ordinære pass.

Og de vil begrense muligheten til såkalt midlertidig pass, dersom du er en rotekopp:

«Midlertidig pass for utreise kan nektes utstedt dersom søkeren tidligere har fått utstedt flere midlertidige pass, tidligere utstedt midlertidig pass er meldt tapt, eller tidligere midlertidig pass ikke er innlevert etter avsluttet reise.», skriver Justisdepartementet i sitt lovforslag.

Og de vil øke prisen.

«Foreløpige beregninger indikerer at nytt gebyr for søknad om midlertidig pass vil ligge ca. 100 kr høyere enn søknadsgebyret for ordinært pass. Midlertidige pass har lavere sikkerhetsnivå enn ordinære pass, og høyere pris vil kunne bidra til at antallet nødpassutstedelser går ned.»

I løpet av de åtte første månedene i år er det utstedt 18 170 nødpass i Norge, mot 22 533 for samme periode i fjor og 24 838 i 2017.

- Først og fremst har befolkningen blitt flinkere til å holde orden på passet sitt slik at de vet hvor de har det til enhver tid. Erfaringsmessig har etterspørselen etter nødpass økt når sommersesongen nærmer seg. Det har ikke skjedd i år, noe som er gledelig. Det er et mål å holde antall utstedte nødpass så lavt som mulig, sier seksjonssjef Arne Isak Tveitan i Politidirektoratet.

Nytt pass: Slik blir det nye passet ditt. Foto: Politidirektoratet
Nytt pass: Slik blir det nye passet ditt. Foto: Politidirektoratet Vis mer

Du må forberede deg på å måtte skifte pass oftere enn før. I dag varer passet i ti år for voksne. Mens Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) ønsker å redusere passgyldigheten til fem år. Det blir i så fall den samme lengden som for de nasjonale ID-kortene.

  • Nasjonalt ID-kort til personer over ti år blir gyldig i fem år etter utstedelsesdato.
  • Nasjonalt ID-kort til barn under fem år blir gyldig i to år. Nasjonalt ID-kort til barn mellom fem og ti år blir gyldig i tre år.

Departementet ønsker dessuten gjøre det enklere for foreldre å søke pass og id-kort for barna.

I dag må enten begge foreldre være med til politistasjonen, eller de må signere spesielle fullmakter på papir.

Nå vil de gjøre det mulig å gi en elektronisk fullmakt uten begrenset varighet. Et varig samtykke kan trekkes tilbake, slik at det ikke lenger vil være gyldig for framtidige utstedelser.

Og fosterforeldre skal kunne søke om pass til barnet dersom de får med fullmakt fra barnevernet.

Unngå køer

Politidirektoratet har halvert antall passkontor i Norge. Og dette har ført til lange køer, særlig i sommermånedene. I de nye passvedtektene ønsker departementet å gi pass-søkerne mulighet til å bestille ved hvilket som helst passkontor. Det er med andre ord ikke et krav at søknaden fremmes i lokalt politidistrikt eller bostedskommunen.

April, mai og juni er de absolutte toppmånedene for passbestillinger i Norge, med opp mot 100 000 pass per måned. Den stilleste måneden er desember, med drøyt 20 000 utstedte pass, opplyser Politidirektoratet.

Dermed kan det være smart å skaffe seg nytt pass i desember i år – når køene er kortest, og før eventuell prisoppgang.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer