Tre oppskrifter som vil friste deg ut på sopptur

Så enkelt - og så godt!

• Her er flere oppskrifter fra Karla Siverts.

ST. HANSHAUGEN i Oslo (Dagbladet Endelig fredag):

KANTARELLTOAST: Sprø toast med nystekte kantareller, sjalottløk og grønne hestebønner er en enkel og god rett som Karla ofte lager etter en vellykket sopptur. Foto: METTE MØLLER
SOPPSESONG: - Jeg er ofte på sopptur, og gjerne før jeg skal på jobb, sier Karla Siverts, som liker å servere selvplukket sopp til gjestene sine. Foto: METTE MØLLER
SOPPSUPPE: Passer både som forrett og som et lunt kveldsmåltid. Bland gjerne kantarellene med annen god sopp. Foto: METTE MØLLER
SYLTA SOPP: Dette er en fin måte å ta vare på all den gode skogsoppen på. Deilig å bruke i salater, i soppsuppe eller som tilbehør til kjøttretter. Foto: METTE MØLLER

Det er stas å finne kantareller. Med sin vakre oransje farge og gode, krydderaktige smak er den lille soppen en ettertraktet råvare. «Skogens gull» er også en trygg sopp å plukke, siden den er så lett å kjenne igjen.

- Jeg er ofte på sopptur, og gjerne før jeg skal på jobb, sier kokk Karla Siverts.

SOPPSESONG: Karla Siverts både plukker og serverer «skogens gull» til gjestene sine. Foto: METTE MØLLER
SOPPSESONG: Karla Siverts både plukker og serverer «skogens gull» til gjestene sine. Foto: METTE MØLLER Vis mer

Gjestene på restauranten hennes kan derfor nyte nyplukket sopp nå på ettersommeren. Plukket av kokken sjøl.

- Jeg har også flere kolleger som går på sopptur. Det er noe eget når en jobber på restaurant å først gå ut for å finne råvarene for så å servere dette til gjestene. Det er gøy å si at en har plukket kantarellene selv, smiler Karla.

Kantarelltoast Sprø toast med nystekte kantareller, sjalottløk og grønne hestebønner er en enkel og veldig god rett som Karla ofte lager etter en vellykket sopptur.

KARLA SIVERTS: Dagbladets nye matekspert Karla Siverts (26) er kjøkkensjef på kritikerroste Smalhans i Oslo. Hun har tidligere jobbet på Michelin-restauranten Bagatelle, og vært soussjef på restaurant Strand. Hun har en tredjeplass fra TV-programmet «Hellstrøms mesterkokk». Foto: METTE MØLLER
KARLA SIVERTS: Dagbladets nye matekspert Karla Siverts (26) er kjøkkensjef på kritikerroste Smalhans i Oslo. Hun har tidligere jobbet på Michelin-restauranten Bagatelle, og vært soussjef på restaurant Strand. Hun har en tredjeplass fra TV-programmet «Hellstrøms mesterkokk». Foto: METTE MØLLER Vis mer

Rikelig med finhakket persille og gressløk hører med.

- Varm ei stekepanne og tilsett litt solsikkeolje før du legger i kantarellene. Pass på at du ikke rører for mye, da blir soppen fort litt grøtete. La alt vannet koke ut, og rist forsiktig på panna. Vend kantarellene gylne i smør til slutt, sier Karla.

Ikke skyll soppen Det er også viktig å ikke steke for mye sopp av gangen, og kantarellene skal helst ikke skylles.

Karla renser kantarellene godt før steking.

Grus og småkvist blir fjernet for hånd. Det tar litt tid, men gir desto bedre resultat.

- Jeg er også veldig glad i sylta sopp, sier Karla.

- Posjert egg og sylta sopp er nydelig, eller sammen med spinat. Prøv en god salat med sylta sopp, det er spennende smaker, sier Karla, som gjerne pynter med både sylta kantareller og traktkantareller når hun serverer sin spesialkomponerte, kremete soppsuppe.

• Les også: De er gode og gratis og spretter opp overalt.