Tre pastafavoritter

De er raske, billige og supergode...

BILLIG MIDDAG: God mat behøver ikke være dyr. Foto: Erik Hannemann
BILLIG MIDDAG: God mat behøver ikke være dyr. Foto: Erik HannemannVis mer

Pasta er min hverdagshelt. Uten tvil.

Det er nesten umulig å ikke like pasta med perfekt tomatsaus, for eksempel.

På samme måte som du ser rart på folk som ikke liker lasagne eller potetstappe, for den saks skyld, er det umulig å ta folk på alvor som ytrer seg kritisk til pasta.

Jeg har mange favoritter. Felles for alle sammen er at jeg aldri serverer dem til fest, men de utgjør en stor del av kostholdet (sikkert større enn de illsinte karbo-motstanderne mener er bra). Skulle jeg finne på å servere det til fest, måtte jeg i det minste lage pastaen selv.

Favoritt nummer én Spagetti carbonara ruver høyt. Kanskje aller høyest. Jeg lager flere varianter av klassikeren, i motsetning til de kompromissløse mat-italienerne. De holder seg til den ene de lærte av mama. Så heldig jeg er, tenker jeg, som slipper å tenke på om jeg fornærmer familien om jeg bestemmer meg for å bruke fløte, parmesan, bacon eller hva det måtte være. Det finnes ingen strenge, nedarvede familie-mat-regler å ta hensyn til her. Nedenfor finner du den varianten jeg bruker oftest: Med bacon, hele egg og parmesan.

En beslektet variant er denne enkle sitronpastaen.

Favoritt nummer to En annen favoritt er pesto. Jeg kan så visst klare meg med ferdigkjøpt pesto (vi testet: her er den beste), men det blir ikke det samme som når jeg lager den selv. Det kan neppe tilskrives min evner på kjøkkenet, men snarere at ferske ingredienser danker ut fabrikkmat nesten uansett.

I pestooppskriften finner du de klassiske ingrediensene: basilikum, pinjekjerner, hvitløk og parmesan. Også her lar jeg meg gjerne friste til å gå utenom konvensjonene. Har jeg noen oljete og deilige soltørkede tomater, noen (hold deg fast) sardiner eller litt krabbekjøtt liggende kan jeg fort finne på å legge det på toppen. Så får italienerne mene det de vil om saken...

Favoritt nummer tre Denne retten har fulgt meg nesten like lenge som bakt laks med honning, sennep og nøtter. Den er så enkel at når du har laget den én gang, så sitter'n. Den enkle blandingen består av røkelaks, sukkererter og crème fraîche.

Alle oppskriftene finner du nedenfor.

God middag!

Få med deg alt! Følg Sjuve på Facebook (Vi har runda 3900!)

Vil du ha gode oppskrifter i innboksen din hver fredag? Klikk her


Les også:

Slik lager du pesto

10 oppskrifter med kjøttdeig

PESTO: Pesto og chili con carne gir mye smak for pengene.  Foto: Erik Hannemann
PESTO: Pesto og chili con carne gir mye smak for pengene. Foto: Erik Hannemann Vis mer

Smaken av Mexico på rekordtid

Snickerskake: Bedre enn snickers...

Her kan du søke blant 4000 oppskrifter!

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

Pesto Pasta|Hovedrett

Dette er oppskriften på klassisk, grønn pesto.

INGREDIENSER
1 fedd hvitløk
5 ss pinjekjerner
1 potte basilikum
75 g parmesan
0,5 dl olje
salt og pepper

FREMGANGSMÅTE
Ha pinjekernene i en tørr stekepanne på middels varme. Rør rundt i pinjekjernene til de begynner å gi fra seg litt lukt og får litt farge.

Bruk stavmikser/kjøkkenmaskin til å kjøre alle ingrediensene sammen, eller bruk morter (begynn med hvitløk og fortsett med basilikum, pinjekjerner, ost, salt, pepper og olje).

Ha i så mye olje du vil og smak til med salt og pepper.
Røkt laks med rosépepper og crème fraîche Pasta|Hovedrett

Denne oppskriften er skapt for de aller travleste dagene. Du er ferdig med sausen før du er ferdig med pastaen. Alt du trenger er litt røyket laks, pasta og litt crème fraîche.

INGREDIENSER (2 porsjoner)
400 g pasta
200 g røkt laks
3 ss crème fraîche
1 ss rosépepper
8 stk sukkererter
salt og pepper

FREMGANGSMÅTE
Kok pastaen i godt saltet vann og sil av.
Ha crème fraichen i en stekepanne på middels varme. Varm den opp. Hakk laksen og den i panna. Rør om og smak til med salt og pepper.
Hakk rosépepperen grovt.

Server pastaen med sausen, strø over rosépepper og legg ved noen sukkererter. Spaghetti Carbonara Hovedrett

Dette er antakelig den enkleste oppskriften på Spaghetti Carbonara noensinne.

INGREDIENSER (2 porsjoner)
1 pk bacon
250 g spagetti
3 stk egg
salt og pepper
100 g parmesan

FREMGANGSMÅTE
Stek baconet sprøtt på lav varme. Den beste måten å det til på er å bruke lang tid og lav varme, kanskje opptil 30-40 minutter.

Kok pastaten i godt saltet vann.

Pisk eggene sammen i en stor bolle og ha på litt salt og pepper.

SNADDER: Røkt laks med pasta og rosépepper.  Foto: Erik Hannemann
SNADDER: Røkt laks med pasta og rosépepper. Foto: Erik Hannemann Vis mer

Sil av pastaen og ha den med en gang i bollen med de piskede eggene. Vend pastaen godt i eggene slik at de kokes.

Hakk baconet og bland inn. Server med nyrevet parmesan.

CARBO-NAM-NAM: Lær hvordan du lager pasta carbonara! Foto:  Erik Hannemann
CARBO-NAM-NAM: Lær hvordan du lager pasta carbonara! Foto: Erik Hannemann Vis mer