Klassiker: Sandefjordsmør passer til fisk og kylling. Oppskriften finne du i bunnen av saken. Foto: Erik Hanmann
Klassiker: Sandefjordsmør passer til fisk og kylling. Oppskriften finne du i bunnen av saken. Foto: Erik HanmannVis mer

Tre sauser du vil elske

Klassikerne som passer til det meste.

Du er ingen god kokk før du behersker de gode sausene. Men som hjemmekokk blir du raskt genierklært om du kan diske opp med en béarnaise.

Jeg har lenge vært inne på et spor hvor jeg har laget sauser som hører hjemme på ytterste greinene på sausslektstreet. Hummus, aioli og avokadodipp har dominert bordet. Det er på tide å besøke noen klassiske sauser igjen.

Sandefjordsmør En av de fineste sausene jeg kjenner har fått navn etter en by. Enhver by med respekt for seg selv burde ha en saus oppkalt etter seg. Béarnaise, for eksempel, er jo fra Béarn, visste du det?

I Norge er Sandefjordsmør den eneste jeg kjenner til. Og kanskje er nettopp den sausen så god at ingen har turt å konkurrere. Oppskriften finner du nedenfor  - og en detaljert fremgangsmåte finner du her.

Sandefjorsmøret er mest brukt til fisk, men er også godt til kylling.

Peppersaus Den andre sausen er den klassiske peppersausen, som mistet sitt solide fotfeste en gang på 90-tallet. Den er kjempemorsom å lage: Ha pepper i en tørr stekepanne før du har i litt brandy som du setter fyr på. Her får du noen tips og triks til peppersausen om du skal lage den for første gang.

Peppersausen er nydelig til all slags kjøtt.

Hollandaise Den mest krevende sausen av disse tre er hollandaisen. Den krever litt mer teknikk enn de andre. Men egentlig handler det bare om at eggeplommene ikke må bli over 65-70 grader. Da koagulerer egget - mer kjent som eggerøre. (Les mer her).

Denne sausen er nydelig til fisk, men passer også utmerket til veldig mange grønnsaker.

Disse tre sausene krever litt innsats. Vil du ha noe enklere kan du sjekke disse syv sausene som bare har to ingredienser.

God appetitt!

Les også:
Slik lager du deilige smoothies
En ukemeny for deg som liker god mat
Slik lager du perfekte muffins
10 oppskrifter med kjøttdeig

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.