SMART : Tenker du smart før du setter isen i fryseren, er den mye bedre neste gang du tar den ut.  Foto: ELISABETH DALSEG
SMART : Tenker du smart før du setter isen i fryseren, er den mye bedre neste gang du tar den ut. Foto: ELISABETH DALSEGVis mer

Tre smarte triks for perfekt myk iskrem

Alt du trenger er bakebapir og en plastpose.

Dinside Iskrem som går ut og inn mellom fryser og dessertbord har en lei tendens til å krystallisere seg.

Når du tar iskremen ut av fryseren, er den ofte for hard å servere direkte, så den får stå litt på benken for å tine.

Når den er myk nok til å forsyne seg av, vil fett og vann skille seg i iskremen. Det merkes ikke så godt når du spiser den, men når du setter den tilbake i fryseren, vil vannet fryse til små iskrystaller.

Her har du iskremelskernes Catch-22: Med mindre du har lyst til å spise hele iskremen (vi dømmer ingen) står valget mellom å spikke ut hard iskrem, eller å spise krystallisert iskrem neste gang du serverer det.

Heldigvis er det enkelt å unngå, uten avanserte eller dyre hjelpemidler. Løsningen har du sannsynligvis allerede i kjøkkenskuffer eller skap.

Mer i modus for pinneis? Dinside har testet årets nyheter og den helt ferske smootieisen med grønnsaker.

Bruk kjøkkenmaskinen Har iskremen vært ut og inn av fryseren et par ganger? Ta kjøkkenmaskinen til hjelp, er rådet fra Øyvind Mebostad, BSH Husholdningsapparaters huskokk.

- Du trenger ikke ismaskin for å få den fine gelato-konsistensen på iskremen, du kan bruke en vanlig kjøkkenmaskin sier Mebostad til Dinside.

ISKREM I EN FEI:
Med frosne bær kan du lage hjemmelaget iskrem på få minutter. Foto: NINA HANSEN
ISKREM I EN FEI: Med frosne bær kan du lage hjemmelaget iskrem på få minutter. Foto: NINA HANSEN Vis mer

Fremgangsmåten er enkel: Ta isen ut av fryseren og sett den i kjøleskapet en halvtime-time før du skal servere den. Når du er klar til å servere, tar du isen ut av kjøleskapet og har den over i en kjøkkenmaskin.

Bruk en flatvisp eller deigkrok (litt avhengig av hvor myk isen har rukket å bli) og visp den sammen, så den får en fin, luftig og jevn konsistens.

Her kan du også tilsette smak, om du vil, og vispe inn i isen. Hjemmelaget krokan, nyrørte jordbær, non stop eller revet sitronskall. Bare fantasien setter grenser.

Glad i italiensk mat? Da bør du ha dette på lur i kjøkkenskapet.

(Merk at tiden vil variere litt, avhengig av hvor kald fryser og kjøleskap er.)

Bruk bakepapir Én ting er det du gjør før du serverer, men noe kan også gjøres preventivt. Det vi synes er mest effektivt (om du må velge), er å bruke bakepapir.

Når dere er forsynt med iskremen, klipper du til bakepapir, litt større enn selve boksen. Trykk det ned i iskremboksen slik at det kommer i kontakt med iskremen.

Dette har den bonuseffekten at det holder toppen av iskremen fersk og fin: Når du først har forsynt deg av boksen, har topplaget en tendens til å stivne litt, det vi kaller iskremsnerk hjemme hos oss. Med bakepapir kan du vinke farvel til iskremsnerken.

BRØDPOSE: Gi isen et ekstra beskyttende lag med en helt vanlig plastpose. Foto: ELISABETH DALSEG
BRØDPOSE: Gi isen et ekstra beskyttende lag med en helt vanlig plastpose. Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer

Fem ting du bør vite om isen du spiser i sommer

Bruk plastpose Et annet smart triks er å bruke en plastpose, for eksempel en brødpose. Legg boksen i posen, og la det gjerne være litt luft rundt.

Det er ikke så farlig om du ikke får blåst den helt opp, men jo mer luft du fanger inni posen, jo bedre isolerer det. Poenget er at iskremen kjøles ned hakket langsommere med litt ekstra isolasjon.

Du får samme effekt ved å bruke to bokser utenpå hverandre. Det som er viktig er et dobbelt lag mellom iskremen og fryseren.

GJØR DET SELV: Slik lager du iskrem

Saken ble opprinnelig publisert på Dinside Les her.

GELATOMYK ISKREM: Bruk kjøkkenmaskinen til å vispe frem den gode konsistensen og bli kvitt eventuelle iskrystaller.  Foto: PIA STRØMME
GELATOMYK ISKREM: Bruk kjøkkenmaskinen til å vispe frem den gode konsistensen og bli kvitt eventuelle iskrystaller. Foto: PIA STRØMME Vis mer