<strong>KLASSISK:</strong> Det er mange måter å gjøre matpakken mer spennende på. Hjemmebakt brød er en god start. Foto: SAMFOTO / NTB SCANPIX
KLASSISK: Det er mange måter å gjøre matpakken mer spennende på. Hjemmebakt brød er en god start. Foto: SAMFOTO / NTB SCANPIX Vis mer

Tre sunne og gode matpakkebrød alle klarer å lage

Når du har andre ting å gjøre enn å henge på kjøkkenet for å bake brød.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dinside): Skolestart er litt som det nye året.

Blanke ark, og nye skolestartløfter. Treningssentrene er smekkfulle, og du lover deg selv å lage sunne og gode matpakker.

Det er mange gode grunner til å bake brødet selv. Ikke bare er det godt, men en familie på fire kan spare mer enn 5000 kroner i året.

Men hvem har tid til å stå på kjøkkenet i timevis, midt semesterstartperioden?

Heldigvis finnes det gode løsninger for deg som ikke har timevis å tilbringe på kjøkkenet. Det tar tid, men tiden du bruker er minimal.

Eltefritt og smertefritt Løsningen er like enkel som genial: Eltefrie brød.

Det er faktisk enda enklere enn det høres ut. Alt du trenger å gjøre er å måle opp og røre sammen ingredienser, og la deigen stå i alt fra åtte til 24 timer. Når du er klar til å steke brødet, har du det forsiktig på en kjøkkenbenk du har strødd raust med mel på, bretter den over en fem-seks ganger, har brødet over i en form, og steker.

Det er vanlig å steke brødet i en jerngryte med lokk, hvor lokket står på mesteparten av koketida, for så å steke uten lokk den siste halvtimen for å få en sprø og god skorpe.

Dette er én av årsakene til at jerngrytene fra franske Le Creuset har fått en renessanse de siste åra.

En annen årsak er at de egner seg perfekt til langtidssteking av mat.

<strong>ALT I ÉN:</strong> Det eneste du trenger er vann, noe å røre med, og en stekeovn. Foto: ELISABETH DALSEG
ALT I ÉN: Det eneste du trenger er vann, noe å røre med, og en stekeovn. Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer

Teknikken er ikke ny, den første nedtegnete oppskriften skal være ei kokebok fra 1999, No need to knead, ingen grunn til å elte, av den amerikanske bakeren Suzanne Dunaway og forfatter Jeff Hertzberg, ifølge Wikipedia.

Metoden ble seinere beskrevet i en annen kokebok av Hertzberg, og det ble plukket opp av New York Times. Fenomenet eltefritt brød ble raskt spredt i bakeglade kretser, og en oppskrift av Jim Lahey fra Sullivan Street Bakery er en av de mest populære oppskriftene i nettavisas historie.

Skikkelig dårlig tid? Vi har testet grove halvstekte brød, se hvilket du bør velge.

#1 Eltefritt brød Her er en grunnoppskrift på eltefritt brød. Du kan variere med korn og grovere meltyper, men husk at du bør ha minst 50 prosent hvetemel for at gjæren skal få noe å jobbe med.

Du trenger:
500 g hvetemel
2 ts salt
1?4 ts tørrgjær
4 dl vann

Slik gjør du:
1. Bruk en sleiv og bland det tørre sammen i en bolle. Hell i vann og rør deigen raskt sammen. Deigen skal være fast, men fortsatt litt klissete. Dekk bakebollen med lokk eller plastfolie, og hev deigen i romtemperatur i 12-18 timer.

2. Dryss godt med mel på et ark bakepapir, og hvelv deigen over på arket. Deigen er litt klissete. Bruk en slikkepott eller litt mel på fingrene og brett sammen deigen fra kanten og inn mot midten. Gjenta bretteprosessen et par ganger og strø eventuelt på litt mer mel dersom deigen klistrer seg fast til papiret.

3. Snu deigen og legg den med brettesiden ned på bakepapirarket. Sørg for å ha godt med mel på arket slik at brødet ikke setter seg fast under etterhevingen. Snu bakebollen over deigen, og la brødet etterheve i 1 ½ time.

4. Når brødet har stått på kjøkkenbenken i 1 ½ time, sett inn en støpejerns gryte med lokk i stekeovna og skru ovnen på 250 °C. La gryta stå i stekeovna en ½ time slik at den blir god og varm.

Oppskriften er hentet fra matprat.no.

#2 Eltefritt brød i form fra Lekué Som du kan se krever det mye tid å lage eltefrie brød, selv om du ikke

<strong>ELTEFRITT:</strong> Brødene stekes i form med lokk, men du kan også bruke en jerngryte eller stekepanne.
ELTEFRITT: Brødene stekes i form med lokk, men du kan også bruke en jerngryte eller stekepanne. Vis mer

Det er ikke alltid man har 20 timer på seg, men det kan også gjøres raskere.

Vi har tidligere testet en brødform fra Lekué, som er både bakebolle og brødform i ett; med en oppskrift som bare krevde to timers hevetid.

Følger du denne framgangsmåten, har du ferskt, hjemmelaget brød på under tre timer. Du kan selvsagt også bruke en annen form, oppskriften under passer til en stor brødform, men merk at du bør prøve å finne en form eller gryte med lokk.

Du trenger:
400 gram mel (vi blandet ulike kornsorter, halvparten siktet hvetemel)
3,6 dl vann
1 dl olivenolje
4 g salt
5 g tørrgjær

Slik gjør du:
1. Sett ovnen på 250 grader.

2. Bland sammen det tørre.

3. Bland vann, olje, gjær og salt og ha i det tørre.

4. Sett brødet inn i ovnen i 40 minutter. Ta det ut av ovnen, snu det rundt på en rist, og sett inn igjen i ovnen i ti minutter.

Se hele testen her

#3 Brød i form fra Møllerens Det aller, aller enkleste du kan gjøre uten å kjøpe ferdig brød, er å gå for et av de nye produktene som ble lansert i vår: En form for baking fra Møllerens.

<strong>SMART:</strong> Formen fra Lekué er både bakebolle og brødform, og oppskriften som følger med krever bare tre timer fra du starter til brødet er ferdig.  Foto: THOMAS STRZELECKI
SMART: Formen fra Lekué er både bakebolle og brødform, og oppskriften som følger med krever bare tre timer fra du starter til brødet er ferdig. Foto: THOMAS STRZELECKI Vis mer

Du får en aluminiumsform med en blanding av alt det tørre. Formen er både bakebolle og brødform. Alt du trenger å gjøre er å tilsette angitt mengde vann, røre rundt, og sette brødet til heving i 45 minutter til en time.

Så gjenstår i underkant av en time i ovnen på 210 grader, og voilà: Hjemmebakt brød!

Har du ikke desilitermål? Du trenger 2,7 til 3 dl vann, litt mindre enn et fullt beger rømme. Sjekk jukselappen når du ikke har desilitermål tilgjengelig.

Prisen for dette brødet er i underkant av 30 kroner, og noe stiv for et lite brød som ikke holder til mange matpakker.

Det kan likevel være en fin løsning om du er på hyttetur, eller bare trenger en lavterskelintroduksjon til eltefrie brød.

Se hele testen av Møllerens En form for baking

Saken ble opprinnelig publisert på Dinside Les her.

<strong>LITE, MEN GODT:</strong> Møllerens grovbrød, for anledningen uten form. Foto: ELISABETH DALSEG
LITE, MEN GODT: Møllerens grovbrød, for anledningen uten form. Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer