Tre supper du vil elske

Prøv noe nytt og spennende.

Jordskokksuppe med gressløk og krutonger Foto: Tom Haga/"God mat på en tirsdag"
Jordskokksuppe med gressløk og krutonger Foto: Tom Haga/"God mat på en tirsdag"Vis mer

- Skal jeg lage min gode pizza igjen, eller prøve på noe nytt?

Ubevisst kalkulerer hjernen ut sjansene for den nye rettens suksess. Pizza er garantert suksess. Bare i et lyst, våkent øyeblikk vil du ta denne avgjørelsen: I dag skal jeg prøve noe nytt!

Det er derfor jeg tenker at de færreste har prøvd de tre suppene jeg presenterer her.

Suppe 1: Jordskokksuppe Jordskokk? Hva er det? Jo, det er en rotfrukt som har en helt egen, deilig smak. Den finnes ikke alltid i butikkene, men er vel verdt en bestillingsprat med frukt- og grøntansvarlig. Server den med gressløk og herlige, sprø krutonger.

Den er i nær slekt med potet- og purresuppe (vichysoisse) som du finner oppskriften på her.

Suppe 2: Mandelsuppe Denne suppa smakte jeg første gang i Spania. At mandel kunne bli til suppe var ikke noe nytt (sjekk for eksempel Clotildes blomkålsuppe med mandler). Likevel ble jeg overrasket over hvor godt det var. Suppen smakes til med hvitløk og safran.

Suppe 3: Suppe på røkt fisk Har du noen gang lurt på hva du kan bruke de røkte fiskene i fiskedisken og påleggshylla til? Vel, nå vet du det. Lag suppe!

Denne oppskriften er superenkel. Du trenger bare litt løk, laurbær, fiskekraft og mandelpoteter - og røkt fisk.

Alle oppskriftene finner du nedenfor.

God middag!

Jordskokksuppe med gressløk og krutonger
Ingredienser
550 g jordskokker
olje til steking
1 l kyllingkraft eller vann + buljongterning
2 dl h-melk eller matfløte
salt og nykvernet pepper

Garnityr 1 dl jordskokk i terninger
4 sk brød i terninger
olje til steking
salt og nykvernet pepper
finsnittet frisk gressløk

Fremgangsmåte:
Skrell jordskokkene og kutt i terninger. Fres dem i litt olje i en gryte. Ha kyllingkraften i gryten og kok til jordskokkene er møre (ca. 15 min). Ha innholdet i gryten i en blender og tilsett melk eller fløte. Kjør suppen til den er fløyelsjevn. Hell suppen tilbake i gryten, kok opp og smak til med salt og pepper.

Før serveringen eller under kokingen av suppen steker du jordskokker og brødterninger hver for seg i olje i en stekepanne. Brødterningene trenger 2—3 minutter med stadig røring, da de fort svir seg hvis de ligger for lenge stille i stekepannen. Jordskokker trenger noe lenger tid, dvs. 3—4 minutter. Brød- og jordskokkterningene er best når de er sprø, ha dem derfor i suppen rett før servering, eller server dem ved siden av. Smak til med salt og pepper. Dryss over gressløk når suppen er øst opp i skåler.

Kokkens tips: Denne suppen kan også lages av sellerirot, potet, pastinakk eller gulrot istedenfor jordskokker. Hvis du ønsker en litt mektigere suppe, kan du ha i stekt kylling, kalkun, reker eller avokado.

Mandelsuppe
Ingredienser:
3 ss olivenolje
100 g mandler, uten skall
3 skiver tørt brød
persille
2 fedd hvitløk
noen safrantråder
salt
1 ts sherryeddik (eller annen eddik)

Fremgangsmåte:
Har du mandler med skall, kan du koke dem i ett minutt, sile av og gni av skallet.

Varm opp oljen i en tykkbunnet kjele (det skal ikke ryke av oljen). Stek mandlene i tre-fire minutter. Ha mandlene over i en kjøkkenmaskin med en hullsleiv. (Du kan hakke noen og bruke til pynt).

Skjær brødskivene i terninger. Ha dem i stekepannen med persille, knust hvitløk og en liten klype safran. La det steke i 2- minutter under omrøring. Ha det i kjøkkenmaskinen med mandlene. Kjør det nesten glatt.

Ha alt i en kjele. Rør inn litt og litt vann til det får ønsket konsistens. La det koke opp. Smak til med salt og eddik.

Suppe med røkt fisk
Ingredienser
4 stk mandelpotet
2 stk sjalottløk
2 ss smør
7 dl fiskekraft
2 stk laurbærblad
salt
pepper
300 g røkt kolje
2 dl matfløte
hakket persille

JORDSKOKK: Slik ser de ut. Foto: istockphoto
JORDSKOKK: Slik ser de ut. Foto: istockphoto Vis mer

Fremgangsmåte:
Skrell og skjær potetene i terninger, hakk løken. Fres poteter og løk i smør i et par minutter, hell på fiskekraft, tilsett laurbærblad og smak til med salt og pepper.
Forsiktig med salt, fisken er også salt.
Kok suppen til potetene er helt møre. Ta opp laurbærbladet og mos suppen med stavmikser eller i foodprocessor. Kok suppen opp igjen.

Fileter fisken og skjær i porsjonsstykker. Kok dem i suppen. Rør inn fløte til slutt og gi suppen et oppkok. Dryss persille over før servering.

Oppskriften er hentet fra: Art of Taste | Kokk: Aase Strømstad

Få med deg alt! Følg Sjuve på Facebook (Vi har passert 4000!)

Vil du ha gode oppskrifter i innboksen din hver fredag? Klikk her

Les også:

Slik lager du pesto

10 oppskrifter med kjøttdeig

Smaken av Mexico på rekordtid

Snickerskake: Bedre enn snickers...

Her kan du søke blant 4000 oppskrifter!

OPPSKRIFT PÅ MANDELSUPPE: Det er uvanlig å lage suppe på mandler. Uvanlig godt. Foto: Erik Hannemann
OPPSKRIFT PÅ MANDELSUPPE: Det er uvanlig å lage suppe på mandler. Uvanlig godt. Foto: Erik Hannemann Vis mer

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

Jordskokksuppe med gressløk og krutonger Suppe Suppe på røkt fisk Suppe Mandelsuppe Suppe

OPPSKRIFT PÅ POTETSUPPE: Det er en klassiker som er utrolig billig og fyldig mat.
OPPSKRIFT PÅ POTETSUPPE: Det er en klassiker som er utrolig billig og fyldig mat. Vis mer