Tre supre brød

Helkorn, foccacia og ett fylt med alle slags godsaker.

FIRKANTEDE HELKORNBRØD: Du baker fire på en gang i en langpanne. Foto: Linnea Press
FIRKANTEDE HELKORNBRØD: Du baker fire på en gang i en langpanne. Foto: Linnea PressVis mer

Brødbaking er en eneste lang serie med sanselige opplevelser (Jeg håper noen siterer meg på det en gang). Og de fleste kommer lenge før brødet skjæres i skiver.

Den første "payoff-en" får du allerede når du elter deigen.

Spennende fyll Og det er bare begynnelsen. Selv om det kanskje er barnslig, fryder jeg meg også over at et av naturens vakreste under skjer på badet mitt hver gang jeg setter brøddeigen til heving. Og jeg tenker på hva vokalisten Carmen McRae sa: - Blues er for jazzen hva gjær er for brødet. Uten den blir det flatt.

Og så er det lukten som fyller hele kåken med forventninger og god stemning.

Der er enda flere grunner til å bake brød selv. Du kan for eksempel fylle det med akkurat det du vil selv. I brødoppskriftene du finner i bunnen av saken, bruker du alt fra honning, tyttebærsyltetøy, linfrø og hasselnøtter, til speltmel og korianderfrø.

Best med hjemmebakt - Hvordan kan en nasjon være stor når brødet smaker Kleenex?, spurte Julia Child - USAs svar på Ingrid Espelid Hovig. Hun var svært kritisk til butikkbrød. Selv om det ikke er fult så galt i Norge, får du garantert mer ut av disse brødoppskriftene enn av butikkjøpt brød.

Du kan også teste ut vårt populære lavkarbobrød.

Ble du fristet til å bake mer kan du også prøve deg på verdens beste loff, nanbrød eller (mmm ... snadder) krydderkake.

Få med deg alt! Følg Sjuve på Facebook (Vi har runda 4100!)

Vil du ha gode oppskrifter i innboksen din hver fredag? Klikk her

Les også:
Slik lager du pesto
10 oppskrifter med kjøttdeig
Smaken av Mexico på rekordtid
Snickerskake: Bedre enn snickers ...


Her kan du søke blant 4000 oppskrifter!

Firkantede helkornbrød Med denne oppskriften baker du fire brød i en langpanne. Praktisk.

4 dl hvete helkorn
6 dl vann
5 dl melk
3 ss olje
50 g gjær
2 ss sirup
1 ss salt
0,5 ss knuste korianderfrø
8 dl rugmel ca.
7 dl hvetemel

BRØD MED GODSAKER: Fylt med frø, nøtter, rosiner og bær. Nam! Foto: Linnea Press
BRØD MED GODSAKER: Fylt med frø, nøtter, rosiner og bær. Nam! Foto: Linnea Press Vis mer

• Kok helkornmelet og vann under lokk til grynene er myke, ca 10 minutter. Bland i melk og olje og la blandingen bli fingervarm, 37 grader.
• Smuldre gjæren i en bolle. Rør ut gjæren i litt av krossblandingen. Tilsett resten av blandingen, sirup, salt, brødkrydder og mel.
• Arbeid alt sammen kraftig til en deig.
Strø litt mel over deigen og la den heve under et håndkle i ca 45 minutter.
• Ta opp og arbeid sammen deigen på et bakebord påstrødd mel. Form deigen til fire lubne brød og legg dem i en smurt langpanne, ca 30 x 40 cm. Pensle med olje mellom brødene.
• La brødene heve under håndkle i ca 45 minutter. Sett ovnen på 200 °C.
• Stekes på nederste rille i ovnen i ca 45 minutter. La brødene avkjøles noe, legg dem over på rist og la dem bli kalde under et håndkle.

Brød med godsaker Havregryn, spelt, linfrø, nøtter og bær. Dette brødet blir du kvikk av!
(1 brød)

2 dl havregryn
5 dl siktet speltmel
1 dl knuste linfrø
1 dl rosiner
1 dl hasselnøtter, grovhakkede
2 ts bakepulver
1 ts salt
4 dl surmelk/kefir
0,5 dl flytende honning (eller smelt fast honning i vannbad)
0,5 dl tyttebærsyltetøy

• Sett ovnen på 200 °C. Bland alt det tørre sammen i en bolle. Rør også sammen kefir, honning og syltetøy.
• Hell røren over i en smurt, avlang bakeform som rommer ca 1 1/2 liter.
• Stek brødet på nederste rille i ovnen i ca 1 time. Legg det ferdigstekte brødet på en rist og la det avkjøles under et kjøkkenhåndkle.

Foccacia Enkel oppskrift på det italienske bondebrødet som er perfekt å servere til maten.

600 g hvetemel
3 dl vann
3 ss olje
1 ts salt pluss flaksalt til å strø på toppen
2 stilk rosmarin
2 ts tørrgjær
15 stk sorte oliven
2 fedd hvitløk
10 stk soltørkede tomater

• Bland sammen 3 spiseskjeer olje, mel, salt og gjær. Ha i litt og litt av vannet og kna det sammen til en smidig deig.
• Skjær tomatene i biter og hvitløkfeddene i skiver. Bland oliven, tomater og hvitløk inn i deigen. Ha deigen i en bolle, dekk til med et kjøkkenhåndle og sett den til heving. Den skal omtrent doble seg i størrelse.
• Kna deigen igjen. Legg den i en stor, firkantet ildfast form (du kan også steke det uten form). Deigen skal være omtrent 6 centimeter tykk. Dekk til og la den etterheve i ca 20 minutter.
•Dypp fingrene i mel og la små forsenkninger i deigen. Sett små kvister med rosmarin i hullene. Hell på sjenerøst med olje og dryss over flaksalt.
• Stek brødet i ovnen på 180 grader i 30-35 minutter.

FOCACCIA: Det er enkelt. Det er godt. Og det er moro å lage. Foto: Erik Hannemann
FOCACCIA: Det er enkelt. Det er godt. Og det er moro å lage. Foto: Erik Hannemann Vis mer