OPPSKRIFT PÅ GAZPACHO: Gazpacho regnes som en flytende salat. Foto: Erik Hannemann
OPPSKRIFT PÅ GAZPACHO: Gazpacho regnes som en flytende salat. Foto: Erik HannemannVis mer

Tre ting å spise i varmen

Oppskriftene du trenger en lat sommerdag.

Sommer! Vi vet aldri hvor lenge vi har den her i landet, så vi får leve som om det er den siste sommerdagen.

Det er kanskje ikke béarnaisesaus og finnbiff man fyser på i varmen. Nei, gi meg noe florlett og friskt!

Når denne varmen kommer noen få og herlige dager til Norge, er det jubelstemning over hele fjøla. Det vil si, ikke hele fjøla. Det er nemlig noen som kjeder vettet av seg. Og det er restaurantkokkene.

- En salat til bord nummer seks! lyder bestillingen.

BRINGEBÆR: Nydelig sammen med yoghurt, vanilje og rømme.  Foto: Erik Hannemann
BRINGEBÆR: Nydelig sammen med yoghurt, vanilje og rømme. Foto: Erik Hannemann Vis mer

- "Sukk", lyder det stumpt fra kjøkkenet.

Så går det et minutt.

- To salater og vann til bord fire, sier kelneren.

- ..., ingen lyd fra kokken.

Kokken skal kjede seg På 90-tallet hadde jeg sommerjobb i Oslo. Jeg kjørte rundt i Oslo by og leverte kjøtt til 200-300 restauranter. Og overalt hørte jeg det samme: - Åh, nå er det kjedelig å være kokk.

Hvorfor? Jo, fordi det å lage en salat er så enkelt og lite krevende at de nesten ikke fant det verdig å lage.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Poenget med dette er å si: Sommermat skal være så enkelt at en ivrig kokk skal kjede seg sønder og sammen. Hadde vi hatt dette været året rundt, hadde vi ikke hatt kokker.

Det er takket være den nådeløse vinteren vi har så gode kokker her i landet. De gode nyhetene er at vi ikke-proffe kan glede oss over himmelropende lettvint mat - og den er perfekt i det varme været.

Oppskriftene for en lat sommerdag Og så til maten!

Det første jeg tenker på i dette været er den spanske, kalde suppa gazpacho. Alle grønnsakene er rå og moses sammen med hvitløk, olivenolje og litt brød (som skal jevne suppa). Du finner oppskriften nedenfor (og flere oppskrifter på spansk mat her!).

Forslag nummer to: Den beste salaten På varme dager får jeg som regel bestilling på dette: En honningmelon i biter, små chili, ruccola og lime.

Jeg innser at den ikke tiltaler alle, og jeg er en av dem som ikke ville laget den om jeg så oppskriften. Men, siden jeg en gang fikk servert denne (av selveste Tina Nordström), ble jeg overbevist. Den er super.

Det er også den andre salaten. Det er en salat som har vært med meg i mange år nå. Den er god og mettende, nesten like mettende som en salade nicoise. Salaten lages blant annet med rå sellerirot, mango og en fabelaktig god dressing.

Jeg håper dette vil falle i smak. Jeg legger ved en liten dessert også, med bringebær og yoghurt. Har du andre bær, bruk dem!

Les også:
Slik blir det tre forretter av en salmalaks
Dette er det beste brødet du kan bake
De beste potetoppskriftene
Aioli lager du enkelt på denne måten

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.