BARE SOLSKINN: Skulle regnet pøse ned, bak en kake. Solskinnskaka får fram smilet, garantert. Alle kan lykkes med glutenfri gjærbakst.Foto: ALL OVER
BARE SOLSKINN: Skulle regnet pøse ned, bak en kake. Solskinnskaka får fram smilet, garantert. Alle kan lykkes med glutenfri gjærbakst.Foto: ALL OVERVis mer

Tre triks for å lykkes med glutenfri gjærbakst

Små knep og en grunndeig som gir supert resultat.

• Flere matsaker på db.no/mat
Stadig flere spiser glutenfritt. At gjestene dine ikke tåler eller ønsker gluten er nokså nytt, men såpass utbredt at det er noe å tenke på når du planlegger menyen.

Kanskje har du tenkt at glutenfritt og bakst er selvmotsigende begreper.

Glutenfri gjærbakst kan da ikke bli godt?

En grunnoppskrift - Boller uten gluten kan bli knallbra. Det er bare å invitere til bollefest, forsikrer Allers mangeårige matjournalist, Aase Dotterud.

SUPERKREM: Deilig gjærbakst med Nutella. Det italienske pålegget med hasselnøtter har historie tilbake til 1946. Først het pålegget Supercrema. I 1964 ble alle varemerker som inneholdt betegnelsen «super» forbudt i Italia, og pålegget skiftet navn til Nutella. Smaken er den samme. Foto: ALL OVER
SUPERKREM: Deilig gjærbakst med Nutella. Det italienske pålegget med hasselnøtter har historie tilbake til 1946. Først het pålegget Supercrema. I 1964 ble alle varemerker som inneholdt betegnelsen «super» forbudt i Italia, og pålegget skiftet navn til Nutella. Smaken er den samme. Foto: ALL OVER Vis mer

- Jeg har en grunnoppskrift og den bruker jeg til alt av søt gjærbakst, sier hun.

Oppskriften på grunndeigen hennes finner du nedenfor. Den er brukt både i solskinnskaka og nutellastangen du også finner oppskrifter til.

EKSPERT-HJELP: Kokebokforfatter og matjournalist i Allers, Aase Dotterud, deler sine triks med deg som har lyst til å bake glutenfri gjærbakst. Foto: ALL OVER
EKSPERT-HJELP: Kokebokforfatter og matjournalist i Allers, Aase Dotterud, deler sine triks med deg som har lyst til å bake glutenfri gjærbakst. Foto: ALL OVER Vis mer

Frokostrundstykkene, som også er laktosefrie, er bakt med fiberhusk, Fibrex og glutenfri melmiks.

Oppskriftene er hentet fra siste nummer av magasinet «Glutenfritt», som utgis av Allers.

Magasinet bringer oppskrifter på mat til alle typer måltider uten gluten.

I tillegg til middagsmat og gjærbakst finner du annen type bakst, som formkake, småbrød og paier.

Lett arbeid Glutenfritt mel gir en løsere og mer klissete deig, nesten som en kakedeig.

BAKST: I magasinet Glutenfritt finner du en rekke oppskrifter på brød og kaker uten gluten. Foto: ALL OVER
BAKST: I magasinet Glutenfritt finner du en rekke oppskrifter på brød og kaker uten gluten. Foto: ALL OVER Vis mer

Den er lett å elte og rulle. Det er en fordel. Men man må kunne noen knep.

For det første må man være nøyaktig med vannmengden.

Artikkelen fortsetter under annonsen

GOD FROKOST:: Disse rundstykkene gir en god start på dagen, men ikke slums med mengdene. For lite eller for mye vann kan lett ødelegge.
GOD FROKOST:: Disse rundstykkene gir en god start på dagen, men ikke slums med mengdene. For lite eller for mye vann kan lett ødelegge. Vis mer

Bruker du for lite vann, kan deigen bli for fast og vanskelig å jobbe med. Riktig vannmengde er avgjørende for resultatet.

Fiberhusk eller Pofiber i melet gir saftig bakverk, men husk å la disse ingrediensene svelle i vann før de tilsettes deigen.

Interessert i å bake glutenfritt med bær? Allers gir deg flere oppskrifter.

Neste tips når du baker er å tilsette melet gradvis.

-Tilsett først halvparten og arbeid det godt inn. Så kan du ta i resten, sier Aaase Dotterud.

Melet bør ikke være kaldt når du baker. Det gjelder også andre ingredienser.

-Det bør holde romtemperatur, ellers tar hevingen lenger tid.

Deigen bør heve den et lunt sted, uten trekk.

Spis med en gang - Glutenfri bakst blir fort tørr. Den er best samme dag, sier Dotterud.

Skal du ha selskap og vil ha bakingen unnagjort på forhånd, er det bare å bake og fryse ned.

Glutenfri gjærbakst blir god etter en tur i fryseren også.

Vi gjør oppmerksom på at Allers, Magasinet Glutenfritt og Dagbladet eies av Aller-konsernet.