ANNERLEDES: Mulled wine - alternativ til gløgg. Foto: Mari Svenningsen, www.matprat.no
ANNERLEDES: Mulled wine - alternativ til gløgg. Foto: Mari Svenningsen, www.matprat.noVis mer

Tre typer gløgg du ikke har smakt

Gløgg blir morsommere med disse oppskriftene.

Den vanlige gløggoppskriften finner du her - det er den med rødvin, kanel, nellik, kardemomme og så videre (og en klunk madeira, som setter prikken over i-en).

Men gløgg kan være så mye mer. I prinsippet er gløgg, som kalles glühwein på tysk eller mulled wine på engelsk, krydret vin som er varmet opp og tilsatt sukker (eller honning) - og ofte er det spritet opp med, ja, sprit. De fleste liker å ha mandler, nøtter og rosiner i også.

All slags vin kan brukes. Og all slags brennevin. Nedenfor finner du både calvados (den beste finner du her) og rom (også testet!). Nå er det ikke veldig viktig hva slags vin eller brennevin man bruker, ettersom det skal blandes med krydder, sukker og varmes opp.

Jeg har med jevne mellomrom improvisert fram noen gløggtyper. De oppskriftene dere ser her, er etter hukommelsen, må jeg innrømme, men de skal fungere bra. Og dersom de ikke gjør det er gløgg heldigvis enkel å justere.

Jeg har ikke angitt hvor mye brennevin du skal ha i - det er en sterk, personlig smaksak.

Eplegløgg med kanel

1 liter eplejuice

4 spiseskjeer brunt sukker

2 små kanelstenger

1 centimeter revet ingefær

2 stjerneanis

1 eple i små terninger

2 spiseskjeer mandler, finhakket

Smak til med vodka eller calvados

Ha eplejuice, sukker, kanelstenger, ingefær og anis i en kjele. Varm opp til kokepunktet og la det stå og trekke 10-15 minutter (eller lenger). Ha det kopper og smak til med vodka eller calvados. Ha over litt mandler og epler.

Solbærgløgg med svisker

1 liter solbærsaft (blandet litt sterkere enn når du lager saft)

4 spiseskjeer lønnesirup

2 små kanelstenger

1 teskje kardemomme

Skallet fra en appelsin

4 spiseskjeer finhakkede svisker (som er utbløtt i vann i 15 minutter)

4 spiseskjeer finhakkede hasselnøtter

Smak til med så mye rom du vil ha

Ha sterk solbærsaft, lønnesirup, kanelstenger, kardemomme og appelsinskall i en kjele. Varm opp til kokepunktet og la det stå og trekke 10-15 minutter (eller lenger).

Hvit gløgg

1 flaske hvitvin (ikke bruk en dyr en. Gewürztraminer gir et artig resultat!)

1 kork gin

1,5 desiliter sukker

2 biter tørket ingefær

2 biter pomeransskall

1 kanelstang


Bland alt unntatt gin og la det småkoke i 5 minutter. Tilsett gin og servér.


Les også:
Slik blir ribbe perfekt
Her er oppskriftene på alle julekakene
Pannekaker med ny topp
Slik lager du perfekte muffins

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

NELLIK: Ekstra festlig gløgg får du ved å stikke nellikspiker inn i skiver av sitron eller appelsin. Sukkerrand på glassene lages ved å dyppe glassene i fruktsaft og deretter sukker før skjenking av gløggen.   Foto: istockphoto
NELLIK: Ekstra festlig gløgg får du ved å stikke nellikspiker inn i skiver av sitron eller appelsin. Sukkerrand på glassene lages ved å dyppe glassene i fruktsaft og deretter sukker før skjenking av gløggen. Foto: istockphoto Vis mer