Tre varmende høstgryter fra Karla Siverts

Perfekt både som gjestemat og til hverdags.

• Her er flere oppskrifter fra Karla Siverts.

GRYTEKLART: Prøv en av Karla Siverts' gode gryteretter i helga. En klassisk kjøttgryte med løpstikke, en spicy grønn curry eller chili con carne - et godt alternativ til fredagstacoen! Foto: METTE MØLLER
GRØNN CURRY: Dette er sterk og god novembermat. Juster med mindre chili hvis du ikke er glad i så sterk mat, men en curry skal rive litt. Foto: METTE MØLLER
CHILI CON CARNE: Denne klassiske gryteretten med masse spennende krydder er et godt alternativ til fredagstacoen. Foto: METTE MØLLER
FERSK OKSEGRYTE MED GRØNNSAKER: En sunn og enkel gryterett med masse smak av rotgrønnsaker og løpstikke. - Kok til kjøttet er så mørt at du lett kan rive det fra hverandre, sier Karla Siverts. Foto: METTE MØLLER

ST. HANSHAUGEN i Oslo (Dagbladet Endelig fredag):

CHILI CON CARNE: Dette er en klassisk gryterett med masse spennende krydder. Et veldig godt alternativ til fredagstacoen! Foto: METTE MØLLER
CHILI CON CARNE: Dette er en klassisk gryterett med masse spennende krydder. Et veldig godt alternativ til fredagstacoen! Foto: METTE MØLLER Vis mer

Når det er surt og kaldt ute, smaker det ekstra godt med en rykende varm gryterett.

KARLA SIVERTS: Dagbladets matekspert Karla Siverts (26) er kjøkkensjef på kritikerroste Smalhans i Oslo. Hun har tidligere jobbet på Michelin-restauranten Bagatelle, og vært soussjef på restaurant Strand. Hun har en tredjeplass fra TV-programmet «Hellstrøms mesterkokk». Foto: METTE MØLLER
KARLA SIVERTS: Dagbladets matekspert Karla Siverts (26) er kjøkkensjef på kritikerroste Smalhans i Oslo. Hun har tidligere jobbet på Michelin-restauranten Bagatelle, og vært soussjef på restaurant Strand. Hun har en tredjeplass fra TV-programmet «Hellstrøms mesterkokk». Foto: METTE MØLLER Vis mer

Mat i gryte er veldig enkelt å lage. Når du først har skåret opp kjøtt og grønnsaker, er det bare å ha alle ingrediensene oppi gryta og la det putre og koke.

En god gryterett er perfekt både som gjestemat og til hverdags.

- Gryteretter er lett å få vellykket. Og så er det så godt! Når du lager all mat i samme gryte bevarer du alle de gode smakene fra råvarene. Og det er morsomt å justere litt underveis med både spennende krydder og urter, sier Karla Siverts.

Grønn curry med kylling Hun er glad i krydder og spicy mat, og en av hennes favorittgryter er en grønn curry med kylling.

Her bruker hun rikelig med hvitløk, ingefær og chili, og også noen skjeer med currypaste fra glass.

- En hjemmelaget curry er deilig. Jeg anbefaler å bruke kyllinglår istedenfor bryst. Da blir ikke kjøttet tørt. Del opp låret i grove biter, og la gjerne beinet koke med i gryta også. Det er med på å sette ekstra god smak, sier Karla, og legger til:

- Bruk skikkelig kokosmelk. Lettvarianten gir helt feil smak!

Oksegryte Når du skal koke kjøtt, er det fint å bruke de seigere delene av kjøttet - og ikke fine, møre fileter.

Karla velger gjerne høyrygg, bog, skank eller bringe av oksekjøtt til kjøttgryter, slik at kjøttet kan koke lenge og gi fra seg masse fine smaker.

- Jeg liker gode gammeldagse gryter kokt på bare kjøtt og grønnsaker. Pepper og laurbærblad hører med. Kok til kjøttet er så mørt at du lett kan rive det fra hverandre. Rikelig med friske urter til slutt er viktig, jeg er veldig glad i løpstikke eller persille, sier Karla Siverts.

• Les også: Er du klar for å sprite opp middagen?