<strong>CORIAN:</strong> Ved bruk av Corian får du et sømløst preg og man ser ikke skjøtene. Det er delikat, praktisk og enkelt å holde rent, både bak platetoppen og bak vasken. Foto: Produsenten
CORIAN: Ved bruk av Corian får du et sømløst preg og man ser ikke skjøtene. Det er delikat, praktisk og enkelt å holde rent, både bak platetoppen og bak vasken. Foto: Produsenten Vis mer

- Trekk kjøkkenbenken opp på veggen

Sjekk de smarte løsningene til der du søler mest.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Oppussing av kjøkkenet kan være en kostbar affære, og ikke minst et tidkrevende prosjekt. Et lite men dekorativt grep kan være en fornyelse av plassen over kjøkkenbenken.

Løsningen for sonen over kjøkkenbenken som vi viser øverst her, er praktisk, men kostbar.

I saken under finner du mange gode tips til hvordan du kan behandle sonen over kjøkkenbenken.

Dette området kan være utfordrende, siden veggen skal tåle både vann, matsøl og sprut fra kjeler og stekepanner. I tillegg skal området ofte vaskes med klut. Derfor bør man tenke praktisk når man skal velge den løsningen man skal ha.

Noen mener at fliser er den beste løsningen, mens andre foretrekker glassplater. Hva blir din favoritt?

Glass En glassplate vil være et praktisk valg for å beskytte området rundt kokesonen og vasken. Glassplater kommer i mange varianter, som: frostet, klart, pleksiglass og herdet.

Hvilken glasstype som egner seg best, er det mange meninger om.

Det finnes en jungel av muligheter både med tanke på farge, mønster eller helt blank. Er du modig og ønsker et blikkfang, velger du en skikkelig knæsj farge.

Corian Interiørstylist og blogger Signe Schineller har funnet sin favorittløsning for skvettsonen.

- En utrolig god løsning er å bruke Corian, forteller hun begeistret til Bonytt.no.

- Corianbenk på kjøkkenet er ganske vanlig, men det mange ikke vet, er at man kan trekke corianplaten et stykke opp på veggen slik at det blir en sammenhengende flate. Da blir alt i ett stykke og man slipper skjøtene. Det er utrolig lekkert, bakterievennlig og veldig praktisk med tanke på renhold.

Corinor leverer slike løsninger, som også kan brukes på bad.

Bakplate En annen praktisk mulighet er bakplater fra byggevarekjeder som Byggmakker.

- Slike plater kommer med mange ulike uttrykk, som betong, mur, mosaikk eller flis. Disse platene er enkle å vedlikeholde og du slipper fuger som samler fett og matrester.

Tapet De fleste forbinder nok ikke tapet med kjøkken, men det betyr ikke at det ikke er fullt mulig. Og innen tapetverdenen er det mye man kan velge mellom. Du kan gå for en fargesterk tapet som skaper et blikkfang, eller en rolig og dempet variant.

Uavhengig av hvilken effekt man ønsker, er det viktig å velge et tapet som er vaskebestandig dersom tapetet ikke skal beskyttes med glass.

- Tapetet kan også lakkeres for å holde på fargen. Tre-fire tynne strøk med vanntynnet panellakk gjør overflaten rustet mot vann og søl. Et annet alternativ er å velge våtromstapet, som gjør at du ikke er avhengig av å beskytte tapetet, da disse tapetene er beregnet på fuktige miljøer, sier Cecilie Bjørnerud Knap hos ifi.no.

Fototapet Vil du skape et personlig uttrykk over kjøkkenbenken, kan du gjøre det med en fototapet. Man kan skape sitt eget motiv, eller velge blant ulike standardmotiver.

- Spesialmotiv for kjøkkenbenk kan bestilles som en lang stripe, slik at man unngår skjøter, sier Cecilie Bjørnerud Knap.

Inspirasjon Interiør er en forhandler som tilbyr dette. Oksidé har også spesialisert seg på området over kjøkkenbenken.

Mal på veggen Går du med en skaperspire i magen, kan du dekorere veggen med ditt eget kunstverk. En glassplate over malingen vil beskytte veggen. Eventuelt kan du male rett på glassplaten.

Magnetmaling og tavlemaling Tavlemaling kan være en artig løsning for barna. Det kan også være praktisk for å skrive ned beskjeder og notater.

- Maler man magnetmalingen (som er en grunningsmaling) i bunnen, og tar toppstrøket med tavlemaling, kan man bruke både kritt og magnet på veggen, sier Cecilie Bjørnerud Knap.

Maling Ønsker du en enkel, men dekorativ løsning, kan du male området over benken. Hva med å velge en annerledes farge enn på veggene for å skape en kontrast?

- Velg da en vaskbar og slitesterk maling som forblir like fin, selv etter vask. Normalt har de litt blankere malingene bedre vaskbarhet enn de matte, men det finnes også nye, matte malinger som har gode vaskeegenskaper, sier Bjørnerud Knap.

- Å male skvettsonen er et enkelt og rimelig alternativ, sier stylist Signe Schineller. Men da må man bruke vaskbar maling, og man bør male flere lag, i hvert fall to og gjerne tre. Da vil det gi en ordentlig mettet følelse uten porer. Det kan også være lurt å bruke blank maling, siden det er lettere å vaske.

Akrylplater Akrylplater med innstøpte elementer som kaffebønner, strå, blomster, stoffer, treverk eller blanding av farger gir en spennende effekt.

Konzept K leverer plater som kan brukes på hele vegger, eller som dekor- eller innredningsdetaljer.

- Aluminiumsplater er også en mulig løsning, forteller Signe Schineller. Byggevarekjeder som Byggmakker leverer bakplater som man kan sette rett på veggen. Disse kan se ut som betong, mur eller flis helt uten fuger. Det gjør det jo veldig enkelt å vedlikeholde.

Fliser Den vanligste løsningen på skvettsonen er å legge fliser. Fliser er både slitesterke og praktiske med tanke på vannsprut og rengjøring. En fordel er at man kan velge mellom mange ulike design og uttrykk.

- Bestemmer man seg for å legge fliser på veggen, bør de aller lyseste fugene unngås, siden de misfarges lettere. Impregnering til fugene er et nyttig produkt. En fugeimpregnering stenger skitten ute fra fugenes porøse overflate, og forenkler rengjøringen betraktelig. Behandlingen bør gjentas regelmessig, sier Cecilie Bjørnerud Knap.

Fliser er et helt greit alternativ. Utfordringen med fliser er at fett og mat kan sette seg i fugene og lage merker, forklarer Signe Schineller.

Male fliser De gamle flisene dine kan også males.

- Dersom flisene er høypolerte, kan det være vanskelig med feste. Det er da ekstra viktig å mattslipe flisen. Vask med egnet rens, råder Bjørnerud Knap.

Bruk olje- eller vannbasert heftgrunn avhengig av underlaget. Akrylbasert veggmaling som er ment for panel, flyter greit ut og gir pen overflate.

Schineller tipser om at man kan lage sin egen mosaikkvegg eller mønster med gamle fliser.

<strong>BAKPLATE:</strong> Hos Byggmakker kan man kjøpe bakplater med ulike uttrykk, for eksempel fliser. Platene er i en sammenhengende flate og man slipper fuger som samler matrester og søl. Disse kommer fra Fibo Trespo.  Foto: Produsenten
BAKPLATE: Hos Byggmakker kan man kjøpe bakplater med ulike uttrykk, for eksempel fliser. Platene er i en sammenhengende flate og man slipper fuger som samler matrester og søl. Disse kommer fra Fibo Trespo. Foto: Produsenten Vis mer

Les også:
Tips til oppussing av kjøkken
Slik får du et landlig kjøkken
Spis sjokolade - få jente

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

<strong>MALT OVER BENKEN:</strong> Maling er en lettvint metode. Her er det brukt Lady Easy Clean 4120 Risør (over benken) og Lady Easy Clean Skagen fra Jotun.  Foto: Jotun
MALT OVER BENKEN: Maling er en lettvint metode. Her er det brukt Lady Easy Clean 4120 Risør (over benken) og Lady Easy Clean Skagen fra Jotun. Foto: Jotun Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer