I GOD FORM: Thor E. Henriksen er 82 år, men holder seg i form. Sommerstid er han aktiv orienteringsløper i Lillomarka OL. Nå på vinteren blir det mindre trening. -  En treningstur i uka, men i tillegg flere raske gåturer med kona. Trening og god kost holder meg frisk, sier 82-åringen. Foto: Jørn H. Moen
I GOD FORM: Thor E. Henriksen er 82 år, men holder seg i form. Sommerstid er han aktiv orienteringsløper i Lillomarka OL. Nå på vinteren blir det mindre trening. - En treningstur i uka, men i tillegg flere raske gåturer med kona. Trening og god kost holder meg frisk, sier 82-åringen. Foto: Jørn H. MoenVis mer

Tren deg til en frisk alderdom. Her er ekspertenes råd

Eldre har like god effekt av trening som yngre.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Også eldre kan presse seg i hard intervalltrening. Faktisk er det nødvendig med en viss intensitet for å få helseeffekter.

Eldre bør også trene. Studier har vist at eldre har like god effekt av trening som yngre. Trening er ferskvare. Selv om du har trent som ung, beskytter det ikke nødvendigvis mot sykdom når du er eldre, sier Dorthe Stensvold, forsker ved NTNU og K.G. Jebsen, senter for hjertetrening.

Thor (82) trener fortsatt I sommerhalvåret er 82 år gamle Thor E. Henriksen ivrig orienteringsløper. Utenom sesong blir det lite trening - mest trim.Den pensjonerte sivilingeniøren fra Rødtvedt i Oslo er fortsatt aktiv. - I sommer løp jeg 72 orienteringskonkurranser. Da ble det gjerne fire ganger i uka, sier veteranen som innrømmer at konkurranseinstinktet fortsatt er der selv om det gode miljøet og tilfredsstillelsen av å finne postene er det som driver ham. I vintersesongen trener 82-åringen mindre. Da nøyer han seg med en gang i uka, men i tillegg går han gjerne flere ganger i uka den faste turen over Årvollåsen sammen med kona Marianne. - Vi bruker jo krefter på våre turer og går oss svette. Det er bratt opp åsen, så det kan sikkert kalles trening det også, sier han. Sammen med god kost er han sikker på at treningen er en viktig faktor for å holde ham frisk. - Jeg går til helsekontroll, men slipper å løpe til legen for småting og slipper medisiner. Jeg har vært heldig og har god helse, men koser meg med idretten som jeg og kona begynte med først da jeg nærmet meg 50 år.

Hun er involvert i prosjektet «Generasjon 100» ved NTNU. Her undersøker forskerne hvilke virkninger trening har for eldres helse. Det har lenge vært kjent at trening kan redusere risiko for sykdom og tidlig død.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid.
  • *Fornyes til standard mnd når gratisperioden utløper (99kr/mnd).
  • Du kan si det opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn