Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Tren gratis hele året

Er du lei kommersielle treningssentre, er dette dagens gladsak.

HUMAN FLAG: En imponerende øvelse som krever muskler. Fordelen er at treningen er gratis, og at det nå kommer stadig flere parker hvor du kan øve deg. Foto: TUFTEPARKEN.NO
HUMAN FLAG: En imponerende øvelse som krever muskler. Fordelen er at treningen er gratis, og at det nå kommer stadig flere parker hvor du kan øve deg. Foto: TUFTEPARKEN.NO Vis mer

DinSide.no: - Ved å tilrettelegge for gratis utendørs trening, gjør vi et opprør mot en treningssenterbransje som har blitt mer kommersiell enn funksjonell, sier initiativtager Lasse Tufte.

Egenvektrening er et helårs lavterskeltilbud for alle som vil komme seg ut av sofaen eller bare er lei av treningssenteret. Belønningen er en trening med lav risiko for skader. Det er bare deg og noen apparater. Ute i en park.

Forskjellen er at disse apparatene ikke finnes på treningssentrene.
 
Passer for alle - Egenvekttrening er kanskje den aller sunneste treningsformen som finnes. Det er bare egen kroppsvekt som motstand, noe som er skadeforebyggende. Det er utendørs og sosialt og det passer alle aldersgrupper, sier Tufte, som påpeker at den eneste motivasjonen han har med disse parkene er å promotere denne treningsformen.

Tufte har jobbet med disse kommunalt støttede parkene på dugnadsbasis, ved siden jobb som foreleser og en jobb innen rus og psykiatri. Som belønning har han fått parkene oppkalt etter seg.

Og nå begynner det å bre om seg: Flere kommuner trekker nemlig fram gevinsten dette har for folkehelsa, og at det er et lavterskeltilbud som ikke koste penger. Dette står i klar motsetning til de populære, men akk så dyre klatreparkene som også har begynt å komme flere steder i landet.

Opprør Tufte og noen kamerater gikk lei av styrketrening på treningssentrene og oppdaget egenvekttrening på YouTube, også kjent som calisthenics. Ikke lenge etter presenterte de et ferdig utviklet konsept for Asker kommune, som så støttet parken økonomisk.

Den første parken så dagens lys i fjor sommer ved Risenga i Asker, ikke langt utenfor Oslo.

- Du kan si det er et slags opprør mot en treningsbransje som er blitt mer kommersiell enn funksjonell med årene, sier Tufte.

Før var det en selvfølge at du kunne trene på gruppetimene, nå må du betale ekstra for å delta på ting som work shops og boot camp.

Ingen lukkede klikker Grunnleggeren av Tufteparken sier at målet aldri har vært at folk skal melde seg ut av treningssentrene. Poenget er at de skal komme seg ut av dem om sommeren, og prøve noe nytt.

- Det beste med parkene er at de er tilgjengelig for alle. Her skal du ikke møte broiler-klikkene du finner på styrkerommet på treningssenteret, påpeker Tufte. I parkene våre skal du bli godt mottatt.

- Alle sier hei til hverandre, og det er et godt og inkluderende miljø. Er du nybegynner, vil andre spørre deg om du trenger veiledning. Og selv om du ikke tør å prøve alle øvelsene der og da, kan du alltid prøve dem når de andre har gått.

Størst mulig, fortest mulig Egenvekttrening er en treningsform som smitter, hevder Tufte. Han har selv bakgrunn som personlig trener på et treningssenter, og har møtt mange unge gutter som måtte gjennom et PT-møte før de fikk lov til å trene.

- Når jeg spurte hva de ønsket å oppnå, var svaret stort sett alltid det samme: Å bli størst mulig, fortest mulig.  

Men når jeg introduserte dem for denne måten å trene på, skiftet de raskt fokus.

Tufte pleide å spørre dem om hva som var kulest: Å løfte 120 i benken eller stå i «Human flag»?

Gutta svarte alltid det siste etter at de fikk se bilde av øvelsen, og Tufte sier det skyldes at egenvekttrening er så prestasjonsbasert.

GODT TRENT: Lasse Tufte trener på en skranke i en parkene som er kalt opp etter ham. Foto: MANKINI PHOTOGRAPHY / TUFTEPARKEN.NO
HUMAN FLAG: En øvelse som krever muskler. Foto: TUFTEPARKEN.NO
MANGE MULIGHETER: Når du først har fått teknikken til å sitte, er det bare fantasien som setter grenser. Foto: MANKINI PHOTOGRAPHY / TUFTEPARKEN.NO
KREVENDE: Ikke alle øvelser passer for nybegynneren. Foto: TUFTEPARKEN.NO
HELÅRSBRUK: Kler du deg godt og bruker noen gode hansker, kan du fint trene utendørs hele året. Foto: TUFTEPARKEN.no
SLIK SER APPARATENE UT: Eksempler på stativer som er satt ut i parkene. Foto: TUFTEPARKEN.NO
SLIK SER APPARATENE UT: Eksempler på stativer som er satt ut i parkene. Foto: TUFTEPARKEN.NO
SLIK SER APPARATENE UT: Eksempler på stativer som er satt ut i parkene. Foto: TUFTEPARKEN.NO

Det er mer motiverende å få til ting på disse apparatene, enn å legge på enda en vekt i treningsstudioet.

Ingen aldersgrense - alltid åpent Det er ingen aldersgrense på parkene, og Tufte sammenligner det å leke seg i en Tuftepark med å klatre i trær.

Parkene er ment for helårsbruk, og han oppfordrer å bruke hansker nå som det er kaldt. De mest ivrige har brukt parken selv når det vært 20 minus, forteller han.

- Det er viktig å få fram at dette ikke er en kommersiell trend skapt av et treningssenter. Det er en treningstype som alltid har vært der, og som alltid vil være der.

Det finnes ti parker over hele landet, og neste år vil det komme enda flere. I løpet av vinteren vil det komme QR-koder på alle apparatene, som lenker til YouTube-videoer som viser øvelser du kan gjøre på dem.

Denne saken har tidligere vært publisert på DinSide.no.

LES MER PÅ DINSIDE.NO:
Hva er mental trening? DinSide tok en test
Alt om trening fra DinSide