Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Trendy gatemat kan du lage hjemme. Dagbladets kokk Karla Siverts viser deg hvordan.

Gatemat er ofte kreative og rimelige retter med masse smak.

PHO: Denne legendariske nudelsuppa får du på hvert gatehjørne i Vietnam. Her er en god kraft avgjørende for smaken, og Karla bruker gjerne en av sine favoritter - oksehalekraft. Foto: METTE MØLLER
PHO: Denne legendariske nudelsuppa får du på hvert gatehjørne i Vietnam. Her er en god kraft avgjørende for smaken, og Karla bruker gjerne en av sine favoritter - oksehalekraft. Foto: METTE MØLLER Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Både internasjonalt og i Norge er gatemat eller «street food» en stadig mer populær mattrend.

Gatemat er i utgangspunktet mat man kjøper og spiser på gata, gjerne fra en matvogn eller «foodtruck».

Kreative, og ofte rimelige, retter med masse smak, inspirert av mattradisjoner fra hele verden.

Vietnamesisk nasjonalrett Etter hvert har gatemat blitt så attraktivt at det er laget egne restauranter basert på konseptet, som Hitchhiker i Mathallen i Oslo.

OKONOMIYAKI: Dette er en slags japansk omelett eller pytt-i-panne, og «okonomi» betyr «bruk hva du vil». I denne oppskriften er det både kål, gulrøtter, bacon og reker. En enkel rett med masse spennende smaker! Foto: METTE MØLLER
OKONOMIYAKI: Dette er en slags japansk omelett eller pytt-i-panne, og «okonomi» betyr «bruk hva du vil». I denne oppskriften er det både kål, gulrøtter, bacon og reker. En enkel rett med masse spennende smaker! Foto: METTE MØLLER Vis mer

- Der er de spesialister på gatemat, og jeg er stor fan. Vi har laget en del gatemat på Smalhans også. Jeg er generelt svært glad i asiatisk mat, og var så heldig å få smake på mye deilig gatemat da jeg var på rundreise i Asia, sier Karla Siverts.

På besøk i Vietnam spiste hun blant annet «Pho», vietnamesernes nasjonalrett, en nudelsuppe basert på god kraft og friske grønnsaker.

- Det er den mest kjente vietnamesiske retten på verdensbasis, og du får den på hvert gatehjørne i Vietnam. Den krydres hardere jo lenger sør du kommer i landet, sier Karla.

Japansk omelett Hun serverer den smaksrike suppa med rikelig med frisk koriander, og siden det er sesong - et par blader ramsløk.

- Jeg lager «Pho» gjerne med en god kraft kokt på oksehaler, og krydrer med blant annet mye ingefær, sitrongress og fishsauce, sier Karla Siverts.

En annen god gatefavoritt som er enkel å lage, er japanernes «okonomiyaki».

Det er slags japansk omelett som du kan få tilberedt med mange ulike ingredienser.

- Dette er vanlig gatemat i Japan, men det finnes også restauranter som kun lager «okonomiyaki». Da lager de den ved bordet du sitter, og du bestemmer hva du vil ha i. Jeg liker å toppe den med bonitoflak, tynne flak av tørket tunfisk, og reker. Litt majones og en saus av ketchup, Worcestersaus og østerssaus hører med, sier Karla.

Hele Norges coronakart