PÅ TRENING MED MAMMA: Treningsøkten nærmer seg slutten og tre måneder gamle Theodor er lei av å ligge i vogna. Mamma Hanna Torgersen underholder en utålmodig gutt samtidig som hun tar sit ups. Foto: Marthe Kaasa Færø
PÅ TRENING MED MAMMA: Treningsøkten nærmer seg slutten og tre måneder gamle Theodor er lei av å ligge i vogna. Mamma Hanna Torgersen underholder en utålmodig gutt samtidig som hun tar sit ups. Foto: Marthe Kaasa FærøVis mer

Trener ute med babyen i snø og ti minus

Disse mødrene strekker seg litt lengre for å bli kvitt babyvekten.

Sliter du med å bli kvitt de ekstra kiloene du la på deg under graviditeten? Da kan Bootcamp-trening med barnevogn på slep være løsningen. Det er ikke bare i Hollywood at nybakte mødre jobber knallhardt for å komme i form igjen etter fødselen.

I Frognerparken i Oslo har åtte mødre og åtte babyer samlet seg for en tøff treningsøkt. Ute er det snø og minusgrader.

Sissel Oversand (36) begynte på MiniBootCamp seks uker etter fødselen, og har vært her et par ganger i uka siden. For henne er permisjonen alt annet enn late dager på kafé med en caffe latte i hånden.

- Jeg har ikke det store behovet for å gå på kafé, og synes det er mye deiligere å komme seg ut på trening. Det at det er kaldt skremmer meg ikke, det er bare å kle på seg, smiler Sissel.

Trend fra USA og Australia MiniBootCamp arrangeres av Aktiv Personlig Trening i Oslo, Lillestrøm, Bærum og Ålesund. Treningen foregår utendørs i grupper på cirka ti personer, og babyen er med.

EFFEKTIV TRENING: Merethe Thulin kombinerer knebøy med rugging på vogna for å få datteren Signe (syv måneder) til å sovne. Foto: Marthe Kaasa Færø
EFFEKTIV TRENING: Merethe Thulin kombinerer knebøy med rugging på vogna for å få datteren Signe (syv måneder) til å sovne. Foto: Marthe Kaasa Færø Vis mer

- Tilbudet er inspirert av lignende konsepter i Australia og USA. Vi startet sommeren 2005 i Frognerparken, og siden den gang har vi økt mye i både antall kunder og steder, forteller MiniBootCamp-instruktør Trine Kihl.

Treningen skal forebygge rygg -og nakkesmerter, øke energinivået og vellæren, samt å hjelpe til med å gå ned de ekstra kiloene man ofte legger på seg under graviditeten.

- Timen passer for alle uansett form. Det er bare å ta det rolig de første gangene, så kan man presse seg mer etter hvert som formen blir bedre. Vi tilrettelegger også øvelsene for de som har behov for det, for eksempel for de som har bekkenplager, sier Trine.

Ammepause Instruktørens motiverende tilrop akkompagneres av et og annet skrik fra de parkerte barnevognene, og en av mødrene tar en rask ammepause. Merethe Thulin (30) er takknemlig for muligheten til å ta med datteren Signe (syv måneder) på trening.

- Fordelen med dette tilbudet kontra å trene på helsestudio er at Signe kan være med. Det er jo umulig å få barnevakt på dagtid, og når jeg trener på Elixia hender det ofte at jeg ikke får fullført treningsøkten fordi Signe gråter og ikke vil være i barnepassen. Her slipper jeg det problemet, sier Merethe.

TRENING SOM TERAPI: - Dette fungerer både som trening og terapi for meg, forteller Mariam Løfwander. Hun er i permisjon med sitt andre barn, og gikk på MiniBootCamp i forrige permisjon også. Foto: Marthe Kaasa Færø
TRENING SOM TERAPI: - Dette fungerer både som trening og terapi for meg, forteller Mariam Løfwander. Hun er i permisjon med sitt andre barn, og gikk på MiniBootCamp i forrige permisjon også. Foto: Marthe Kaasa Færø Vis mer

Etter en time med høyt tempo, løping, armhevinger, situps og spensthopp er det ikke rart at babyvekten raser av.

- Dette er mitt tredje barn, og jeg har aldri vært i så god form i barseltiden som jeg er nå! Jeg begynte når Theodor var åtte uker gammel, og merker stor fremgang så langt selv om jeg bare har gått her i en måned, forteller Hanna Torgersen (40).

Tren opp bekkenbunnen En fødsel er en tung påkjenning for kroppen, spesielt for bekken, mage og rygg.

Bekkenbunnen er det første du bør begynne å trene opp igjen etter en fødsel råder Kari Bø, professor ved Norges idrettshøgskole.

- For å bygge opp bekkenbunnsmuskulaturen igjen anbefales det å gjøre åtte til tolv sammentrekninger tre ganger hver dag. Dette kan man begynne med ganske raskt etter fødselen, opplyser Kari Bø.

HOLDER VARMEN: Mye løping er obligatorisk på MiniBootCamp, og fungerer ypperlig for å holde varmen i minusgrader. Foto: Marthe Kaasa Færø
HOLDER VARMEN: Mye løping er obligatorisk på MiniBootCamp, og fungerer ypperlig for å holde varmen i minusgrader. Foto: Marthe Kaasa Færø Vis mer

At at man ikke har trent før man ble gravid er i følge Kari Bø ingen unnskyldning for å ikke komme seg i aktivitet etter fødselen.

- Hvis man ikke har trent før er det bare å begynne! Men man skal selvfølgelig lytte til kroppen. Rask gange, sykling og skigåing er bra alternativer for de som har problemer med svak bekkenbunn. Dersom man ikke merker tegn til nedtrykk og tyngdefølelse i underlivet, eller lekkasje, kan man også begynne å løpe. Men om man merker disse symptomene er bekkenbunnen fortsatt for svak, og man må gjøre mer spesifikk styrketrening for den.

Kle deg godt Selv om snø og minusgrader ikke ser ut til å plage de spreke mødrene i Frognerparken, er det imidlertid viktig å ta forbehold når man tar med babyen på trening utendørs om vinteren.

- Barna har det godt og varmt nedi vogna, men dersom det blir kaldere enn minus tolv, så avlyser vi timen. Det er også veldig viktig å kle seg godt. Bruk ull innerst, og gjerne en vindtett bukse over. Kle på deg lag på lag, så kan du heller ta av deg et lag om du blir for varm, oppfordrer instruktør Trine Kihl.

Les også:

Trening gir raskere fødsel
Trening under graviditeten
Trening mot plager ved bekkenløsning
Mors mage etter fødsel

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

TRENER TRICEPS: Når man er i permisjon med en baby som bare blir tyngre og tyngre er det en fordel å være sterk i armene. Foto: Marthe Kaasa Færø
TRENER TRICEPS: Når man er i permisjon med en baby som bare blir tyngre og tyngre er det en fordel å være sterk i armene. Foto: Marthe Kaasa Færø Vis mer