NØDVENDIG? Denne hjelmen skal forebygge hodeskader hos de minste barna.  Foto: Produsenten
NØDVENDIG? Denne hjelmen skal forebygge hodeskader hos de minste barna. Foto: ProdusentenVis mer

Trenger barna denne?

Ny hjelm til 1-åringer med ustø gange får ingen applaus fra ekspertene.

||| Denne hjelmen skal fungere som en pute mellom barnets hode og harde, kantete overflater.

Ifølge produsenten bør hjelmen brukes når barna begynner å krabbe og sette seg opp selv, når det klarer å reise seg etter bordkanten og når det såvidt har begynt å gå.

Frykten for hodeskader Hjelmen er laget av en form for skumplast og fungerer derfor annerledes enn en vanlig sykkelhjelm. Den skal visstnok ha vært en suksess i Storbritannia, produsenten Thudguard viser til flere britiske leger som anbefaler den.

På nettsidene sine skriver Thudguard at i løpet av ett år ble over en halv million barn under 4 år behandlet på britiske akuttmottak etter fall. De mener faren for hodeskader er så stor i denne alderen at foreldrene ikke bør ta noen sjanser.

"Dette tyder på at foreldre, besteforeldre og verger ikke ser læringsverdien i at barnet slår hodet. Det er traumatisk for hele familien når et spedbarn må fraktes til sykehus med hodeskade," står det på nettsidene.

Ingen alvorlige skader Det er uansett ingen grunn til å kjøpe en slik hjelm, mener ekspertene Foreldre.no har vært i kontakt med.

Overlege Torbjørn Hiis Bergh ved legevakten i Bergen kan på bakgrunn av de skadene han ser ved legevakten, ikke se nødvendigheten av å la babyer og 1-2-åringer bruke hjelm hjemme i stua.

Han får støtte fra Christina Brudvik, spesialist i allmennmedisin og førsteamanuensis ved Institutt for kirurgiske fag i Bergen.

I forbindelse med doktorgraden sin har hun tidligere registrert hodeskader hos barn ved Haukeland universitetssykehus og legevakten i Bergen. Da registrerte hun ingen alvorlige skader forsårsaket av fall fra egen høyde på normalt underlag, altså underlag uten stein eller betong.

En sovepute Hodeskadene var resultat av fall fra større høyder, som fall fra stellebord, senger og høye stoler.

- Små barn har stort hode i forhold til kroppen og har lett for å falle. Men ut fra den kunnskapen vi har nå, er det ingenting som tyder på at bruk av hjelm innendørs forebygger hodeskader hos barn som faller fra egen høyde.

- En hjelm kan fort bli en sovepute, slik at foreldre glemmer å følge med på barnet, advarer Brudvik.

Barn tåler fall bedre Hun legger til at barn har en mykere skalle med en viss elastisitet, noe som gjør at de tåler fall bedre enn voksne. Små barn faller også ofte på en mykere måte enn voksne.

- Et lite barn har svært mange fall i løpet av en dag - uten at det fører til skader, sier Brudvik.

Hun understreker at unntaket er barn med kraftig epilepsi eller en spesiell svakhet i skjelettet.

Vanlige forholdsregler Brudvik mener hodeskader forebygges best ved å ta vanlige forholdsregler og å legge til rette for at barna ikke kan falle fra større høyder eller lande på spisse kanter eller gjenstander.

Hun ber også foreldre være klar over at hjelmbruk kan føre til at barnets hodet blir overopphetet og at andre sanser, som hørselen, svekkes hvis hjelmen dekker ørene.

Innbilte farer Ellen Beate Hansen Sandseter, førsteamanusensis ved Dronning Mauds minne høgskole i Trondheim, har barnas fysiske fostring som fagfelt. Hun har tidligere uttalt seg kritisk til bruk av hjelm utendørs i barnehagene og mener vi må tenke nøye igjennom hva som er reelle farer og hva som er innbilte farer.

- Når vi først begynner å tenke føre-var-prinsippet, finnes det ikke grenser for hva vi kan finne ut at vi trenger. Men barn har lært å gå i alle år uten å iføre seg hjelm, påpeker Sandseter.

Viktig å lære seg å falle Hun mener produsenten spiller på foreldrenes følelser når de hevder en slik hjelm er nødvendig for å forebygge hodeskader.

- Jeg tror heller det er viktig å lære seg å falle og ta seg for, ikke la barna tro at det bare er å falle fordi de er jo polstret uansett. Hjelm hører ikke hjemme i barns naturlige aktivitet, sier Sandseter.

Hun mener imidlertid sykling i trafikken er et unntak. Da er det mange faremomenter som barna ikke kan ha kontroll over.

På stellebordet Jørgen Hafstad Bang, markedsansvarlig i Thudguard, kjenner seg ikke igjen i at det sjelden oppstår alvorlige skader når barn faller fra egen høyde.

- Hjelmen er uansett bare ment som en ekstra sikkerhet for dem som ønsker det. Den kan også brukes i andre situasjoner, for eksempel når barnet ligger på stellebordet, sier Hafstad Bang.

Viktig: Det finnes eksempler på dødsulykker der barn har brukt hjelm under lek fordi hakereimen har hengt seg fast i et tre eller lignende. Thudguard-hjelmen har en elastisk hakereim som skal gi etter om barnet henger seg fast, men produsenten understreker at hjelmen bare skal brukes under oppsikt av voksne, og bare i korte perioder om gangen. Hjelmen skal ikke erstatte en sykkelhjelm

Les mer: Alt om forebygging, symptomer og behandling av hjernerystelse og andre hodeskader

Følg diskusjonen om bruk av hjelm innendørs på DinBaby.com

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

KRISTISK: Ekspert mener det er bedre at barnet lærer å falle og ta seg for, i stedet for å ta på barnet hjelm. Foto: produsenten
KRISTISK: Ekspert mener det er bedre at barnet lærer å falle og ta seg for, i stedet for å ta på barnet hjelm. Foto: produsenten Vis mer