FESTBOBLER: Camilla Herrem, Mari Molid, Karoline Næss, Amanda Kurtovic, Heidi Løke, Linn Jørum Sulland og Stine Bredal Oftedal  feirer håndballtriumfen med bobler. Foto: GORM KALLESTAD/Scanpix
FESTBOBLER: Camilla Herrem, Mari Molid, Karoline Næss, Amanda Kurtovic, Heidi Løke, Linn Jørum Sulland og Stine Bredal Oftedal feirer håndballtriumfen med bobler. Foto: GORM KALLESTAD/ScanpixVis mer

Trenger du alternativer til dyr champagne?

Sjekk årets siste vinspalte.

• Dagbladets vinanmeldelser finner du her.

(Dagbladet): Prosecco er trendy, friskt, billig og ingen dårlig etterlikning av champagne.

Dette er en frisk og ungdommelig variant av vin med bobler.

Mange andre musserende viner, som sekt, cava og sparkling, prøver ofte uten hell å etterlikne den ekte varen fra Champagne.

Noen er gode, men de fleste er og blir billige etterlikninger, med hederlige unntak, som ofte da slett ikke er billige.

Kostbare dråper Champagne blir dyrt for de fleste. Alternativet blir gjerne en crémant, om det må være franske bobler.

ITALIENSK MUSSERENDE: De Faveri Prosecco Brut er stram, frisk og fyldig - en god moderne prosecco til 135 kroner. Den får en sekser i testen.
ITALIENSK MUSSERENDE: De Faveri Prosecco Brut er stram, frisk og fyldig - en god moderne prosecco til 135 kroner. Den får en sekser i testen. Vis mer

De beste crémantene er på høyde med vanlig god champagne, og de er dessuten laget på samme måte med annen gangs gjæring på flaske.

Den såkalte champagnemetoden er arbeidskrevende og fører til høyere priser enn om annen gangs gjæring foregår på fat.

Prosecco Boblene fra Veneto, og aller helst fra Valdobbiadene, har lenge vært populære i urbane ungdomsmiljøer, også i Norge.

Med priser som begynner under hundrelappen, er det bobler for alle.

Nå har mange proseccoer tatt steget både i kvalitet og pris, men fortsatt er det mye bobler for pengene.

Vi har i tidligere artikler påpekt at prosecco kan være et godt alternativ til champagne, på proseccoens egne premisser, fordi den smaker helt forskjellig.

DOCG For å kunne kalles prosecco skal vinen være laget innenfor enten DOC Prosecco eller DOCG Prosecco di Valdobbiadene. DOCG-vinene er testet og kontrollert, forseglet og nummerert.

Geografisk er vi i Veneto, i åsene nord for Treviso, eller lenger øst i Friuli Venezia Giulia.

DOC, Denominazione di Origine Controllata, slår fast at det bare er druen glera, tidligere kalt prosecco, som kan brukes.

Endringen av druens navn, fra prosecco til glera, er gjort for å hindre andre som bruker druen, i å kalle vinen prosecco.

Voksested og metode er andre kriterier som er helt avgjørende for å kunne bruke navnet.

Dermed er det DOC- og DOCG-reglene som bestemmer hva som er en prosecco, ikke bare druen.

Metoden Produksjonen av prosecco kalles gjerne Conegliano-Valdobbiadene-metoden.

CRÉMANT DE LUXEMBOURG:  Ikke alle viner får eget frimerke.
CRÉMANT DE LUXEMBOURG: Ikke alle viner får eget frimerke. Vis mer

Druene håndplukkes og presses slik at bare den frittflytende druesaften samles for vinproduksjonen.

Først står saften avkjølt mellom fem og ti grader i et halvt døgn, for at grumset skal sedimentere.

Bare den klare saften brukes. Naturlig gjær tilsettes og den første gjæringen skjer ved 18-20 grader.

De respektive parsellenes druer holdes atskilt i første del av prosessen.

Det er tid for smaking og blanding, før andre gangs gjæring.

Det er her boblene lages, ikke på flaskene som ved champagnemetoden, men i store trykktanker, sammen med sukker og gjær.

Boblene Trykket avgjør om det blir en spumante eller en frizzante.

Spumante lages med høyere trykk under annen gangs gjæring enn frizzante.

Sistnevnte får mindre CO2, boblene blir mindre og færre.

Det tar minst 30 dager før den passende mengde CO2 er produsert, og boblene er akkurat passe silkemyke.

Så er det bare å tappe på flasker og drikke proseccoen. Mens den er ung og frisk.

FRANSK MUSSERENDE: Delane Crémant de Bourgogne Blanc de Noirs. Crémant er blant de beste musserende alternativene til god champagne.
FRANSK MUSSERENDE: Delane Crémant de Bourgogne Blanc de Noirs. Crémant er blant de beste musserende alternativene til god champagne. Vis mer

Godt og sprudlende nytt år!

Test av musserende MUSSERENDE
Camossi Franciacorta Rosé, Italia, Lombardia, Franciacorta
Varenr: 9355001 (BU) Poeng: 88 Pris: 219,90 Sødme: 1
Aroma: Lett rosa farge med meget elegant rent preg av nypeskall, kirsebær og et lett lagret preg.
Smak: Markant syrlig, med en flott og stilren mineralitet, som hjelpes fint av den tørre stilen.
Konklusjon: Et nytt bekjentskap som vil gi varig vennskap.
Passer til: Herlige aperitiffbobler.

De Faveri Prosecco Brut
Varenr: 9238801 (BU) Poeng: 84 Pris: 135 Sødme: 2
Aroma: Fyldig, frisk og klar prosecco med pæreskall, blomster og frisk fjelluft.
Smak: Stram, men frisk og fyldig i frukten, med markant, rik og god gjennomgang. Avslutter fint fyldig, og ikke for søtt.
Konklusjon: En meget god moderne prosecco, hvor spontangjæring, ståltanker og ikke minst druemateriale er tatt vare på.
Passer til: Fin flaske som pryder ethvert bord, men også fin til feiring med brask og bram.

Delane Crémant de Bourgogne Blanc de Noirs
Varenr: 3119001 (BU) Poeng: 85 Pris: 157,90 Sødme: 2
Aroma: Fruktig og rik aroma, med fin fylde og spenst, rike røde bær med fin stramhet og lagret preg.
Smak: Fyldig og markant, med herlig lengde som sitter bra, men friskt.
Konklusjon: Crémant er blant de beste musserende alternativene til god champagne.
Passer til: Denne har du råd til å sprute utover naboen du ikke liker, sånn helt tilfeldig, på nyttårsaften når gata er samlet ute kl. 24.00.

Trevisiol Prosecco Valdobbiadene Brut
Varenr: 5871201 (BU) Poeng: 83 Pris: 155 Sødme: 3
Aroma: Fruktig flott og god prosecco, med søtladne pærer, et visst preg av sopp og modning.
Smak: Syrlig, men og fruktig og god kjerne. Spenstig og frisk avslutning.
Konklusjon: Absolutt en meget god vin, men prisene krabber oppover.
Passer til: En flott prosecco som er optimal til en lett fiskerett eller sushi.

Nino Franco Prosecco Rustico
Varenr: 5877601 (BU) Poeng: 81 Pris: 159,90 Sødme: 1
Aroma: Fin, enkel fruktighet, med preg av søtlig pære og stikkelsbær, samt tuttifrutti saft.
Smak: Enkel og ren, stram smak, med lett bitterhet, samt god og sylskarp avslutning.
Konklusjon: En bra, men ikke perfekt prosecco, fra det nye kjerneområdet Conegliano Valdobbiadene.
Passer til: Å servere kjølig.

FLOTT TIL SUSHI: Trevisiol Prosecco Valdobbiadene Brut får en femmer i testen.
FLOTT TIL SUSHI: Trevisiol Prosecco Valdobbiadene Brut får en femmer i testen. Vis mer

Cristalino Brut
Varenr: 5691501 (BU) Poeng: 67 Pris: 89,90 Sødme: 3
Aroma: Mektig og rik aroma, av tett, men syrlig forsøk på frisk frukt.
Smak: Flau og mektig, med kvalmende gjennomgang.
Konklusjon: Jeg fikk et glass, men følte jeg hadde fått nok allerede før jeg smakte.
Passer til: Tropevarme og mangel på noe annet til å hindre dehydrering.

ITALIENSK SEKSER: Camossi Franciacorta Rosé har et elegant, rent preg og syrlig smak, og passer bra som aperitiff.
ITALIENSK SEKSER: Camossi Franciacorta Rosé har et elegant, rent preg og syrlig smak, og passer bra som aperitiff. Vis mer