NAM: Kens utvalgte pinot noir passer godt til stekt kylling. Synes du den er for dyr, kan du trygt velge en av de billigere vinene. Foto: METTE MØLLER
NAM: Kens utvalgte pinot noir passer godt til stekt kylling. Synes du den er for dyr, kan du trygt velge en av de billigere vinene. Foto: METTE MØLLERVis mer

Trenger du vin til kyllingmiddagen?

I ukas test finner du garantert noen som passer.

• Dagbladets vinanmeldelser finner du her

(Dagbladet): Sist jeg var i Italia kjøpte jeg med meg to store koteletter av gjøkalv. Kjøttet var lysrosa, med fin og tett struktur, og meget magert. Koteletten på 845 gram så ut som himmelrike for en som lever for gode mat- og drikkeopplevelser.

AMERIKANSK SEKSER: Jaffurs Viognier Santa Barbara 2009 er en strålende vin til kylling, svin og lys fugl.
AMERIKANSK SEKSER: Jaffurs Viognier Santa Barbara 2009 er en strålende vin til kylling, svin og lys fugl. Vis mer

Den sarte og delikate smaken fra dyret, som bare hadde fått melk, skapte store forventninger. Forsinkelser på hjemturen skapte skrekk og frykt. Men vel hjemme var det bare å fyre opp grillen.

Servert med lettstekt sopp og salt med litt urter samt nykvernet pepper, var kveldens måltid på plass. Valget av vin var enkelt.

DAGBLADETS VINEKSPERT: Ken Canaiolo Engebretsen (43) jobber til daglig som administrerende direktør i Vinoteca-Gruppen AS, landets fremste på bygging av vinkjellere. Han er president i Norsk vinkelnerforening, stifter av Norsk vinkelnerlandslag og driver Norsk Sommelier Utdannelse. Foto: CF WESENBERG/Kolonihaven
DAGBLADETS VINEKSPERT: Ken Canaiolo Engebretsen (43) jobber til daglig som administrerende direktør i Vinoteca-Gruppen AS, landets fremste på bygging av vinkjellere. Han er president i Norsk vinkelnerforening, stifter av Norsk vinkelnerlandslag og driver Norsk Sommelier Utdannelse. Foto: CF WESENBERG/Kolonihaven Vis mer

En like delikat rødvin fra Côte de Nuits i Burgund. Chambolle Musigny 2007 fra Comte de Vogüe viste fortsatt ungdommelig friskhet med lett preg av tannin, men med fint innslag av jord.

Leskende frisk i avslutningen ga vinen meg en ny opplevelse av kjøttet for hver bit jeg tok. Jordinnslaget i vinen matchet soppen til kjøttet, og kombinasjonen var perfekt med Luigi Bormiolis burgunderglass og 16 grader på vinen.

Velg lys vin til lyst kjøtt Til lyst kjøtt er grunntanken lys vin, enten hvitvin eller lyse rødviner. Lyst kjøtt er kylling, svin, kalv eller enkelte innen viltkategorien. Fellesnevneren for magert kjøtt er faren for tørrhet under steking.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Får du tak i det beste kjøttet (sjelden i Norge), er tilbehøret sidespiller, men likevel avgjørende for smaken. Vinvalget kan være en kraftig hvitvin uten grønne urte- og gresstoner, men med den litt fete smaken vi finner i for eksempel hvite burgundere eller pinot gris fra mange steder.

Siden rødvin er et naturlig valg for mange, vil det være enkelt å tenke seg lysere røde viner uten for markerte tanniner og eikefatslagring. Friskhet med middels fylde og ikke for høy alkoholprosent er gode forutsetninger.

SAFTIG ITALIENER: Corte Giara Valpolicella Ripasso er myk og rund og fungerer strålende til kalkun.
SAFTIG ITALIENER: Corte Giara Valpolicella Ripasso er myk og rund og fungerer strålende til kalkun. Vis mer

Slike viner finner du overalt i verden, men Burgund, Cru Beaujolais, Spätburgunder, Dolcetto, Crianza Tempranillo, eller for eksempel samme druer fra kjølige regioner i nye verden, kan være spennende.

I dagens test finner du gode alternativer hvor du kan prøve deg fram med tilbehøret.

Ukas test • HVITVIN
Jaffurs Viognier Santa Barbara 2009, USA, California, Santa Barbara
Varenr: 9581901 (BU) Poeng: 87 Pris: 239,90
Sitrusskall og tropisk frukt, mango og ananas. Herlig fet - nesten oljete stil.
Konklusjon: Strålende vin til kylling, svin eller lys fugl i form i ovn.

SAFTIG FRA FRANKRIKE: Chapoutier Côtes-du-Rhône 2010 har det nødvendige lille tanninbittet som trengs til kalv med soppsaus.
SAFTIG FRA FRANKRIKE: Chapoutier Côtes-du-Rhône 2010 har det nødvendige lille tanninbittet som trengs til kalv med soppsaus. Vis mer

• RØDVIN
Corte Giara Valpolicella Ripasso 2010, Italia, Veneto
Varenr: 2000601 (B) Poeng: 82 Pris: 141,50
Saftig og krydderpreget vin med nedlagt frukt med urter og middels fylde.
Konklusjon: Myk og rund, men fungerer strålende til kalkun.

Chapoutier Côtes du Rhône 2010, Frankrike, Rhône
Varenr: 1556501 (B) Poeng: 83 Pris: 129,90
Frisk og ren urte-, kvist- og krydderpreget saftig rødvin fra den gode Michel Chapoutier.
Konklusjon: Har det lille nødvendige tanninbittet som trengs til kalv med soppsaus.

ITALIENSK SEKSER: Tenuta il Sogno Terre degli Amici 2010 har saftig markant smak til grillet svin.
ITALIENSK SEKSER: Tenuta il Sogno Terre degli Amici 2010 har saftig markant smak til grillet svin. Vis mer

Tenuta il Sogno Terre degli Amici 2010, Italia, Piemonte
Varenr: 4771901 (BU) Poeng: 86 Pris: 165
Mørk og saftig barbera med kastanje og morellduft, saftig markant smak til grillet svin.
Konklusjon: Fra norske bønder i Piemonte. En bordvin, men både baketikett og polet sier fortsatt Barbera d'Asti.

Henry Fessy Morgon 2010, Frankrike, Burgund
Varenr: 9212301 (BU) Poeng: 84 Pris: 164,80
Lys, lett og syrlig med bringebær og floral tone, samt fint preg av tørr jord. Saftig og behagelig.
Konklusjon: Har massevis av karakter. Herlig til saftig kylling med grillet squash.

MASSEVIS AV KARAKTER: Henry Fessy Morgon 2010 er deilig til saftig kylling.
MASSEVIS AV KARAKTER: Henry Fessy Morgon 2010 er deilig til saftig kylling. Vis mer

KENS UTVALGTE
County Line Sonoma Coast Pinot Noir 2009, California, USA
Varenr: 9228901 (BU) Poeng: 89 Pris: 268
Kjøttfull og rik pinot noir med frisk og delikat aroma og smak. Nydelig lengde og bra laget amerikaner.
Konklusjon: Passer godt til kylling, svin eller kalv, gjerne med sjysaus og sopp.

KENS UTVALGTE: County Line Sonoma Coast Pinot Noir 2009 passer godt til kylling, svin og kalv.
KENS UTVALGTE: County Line Sonoma Coast Pinot Noir 2009 passer godt til kylling, svin og kalv. Vis mer