Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Trening som bedrer diabetes

- Kan for mange erstatte medikamenter, sier norsk forsker.

BEDRE BLODSUKKER: Forskere har funnet fram til den beste treninga for å redusere blodsukkeret. Foto: Scanpix
BEDRE BLODSUKKER: Forskere har funnet fram til den beste treninga for å redusere blodsukkeret. Foto: Scanpix Vis mer

En gruppe amerikanske forskere har sett på ulike former for trening og funnet den som gir best effekt for personer med diabetes 2. Studien, publisert i anerkjente Journal of American Medical Association, konkluderer med at en kombinasjon av kondisjons- og styrketrening er det aller beste for å redusere blodsukkernivået.

— Dette sier noe om hvordan personer med diabetes 2 best kan trene, sier Trond Jenssen, overlege ved Rikshospitalets nyreseksjon.

Et redusert blodsukkernivå beskytter først og fremst mot skader på øyne, nyrer og nervesystem.

I studien ble 262 personer delt inn i fire grupper. En gruppe trente bare utholdenhet, den andre bare styrke og den tredje en kombinasjon av styrke og utholdenhet. Kontrollgruppa fortsatte hverdagen uten trening.

Der både ren utholdenhetstrening og ren styrketrening ga positiv helseeffekt, var det bare kombinasjonen av de to som reduserte blodsukkernivået vesentlig etter ni måneders trening.

Insulinfølsomhet Personer med diabetes 2 har lav insulinfølsomhet og dermed et høyere blodsukkernivå enn andre. Der langtidsblodsukkeret normalt ligger mellom 4 og 6 HbA1c, anbefaler myndighetene de med diabetes 2 å komme under 7. I Norge tar 70 prosent av de med diabetes 2 medikamenter for å senke blodsukkeret.

— Men tanke på at kombinasjonstreninga i snitt ga en reduksjon i HbA1c fra 7,7 til 7,3 vil dette for mange kunne erstatte medisiner, sier Jenssen.

For dem som ved oppstart hadde høyere HbA1c, var reduksjonen større.

Med overvekt følger insulinfølsomhet. Det har derfor lenge vært kjent at man ved å gå ned i vekt vil kunne redusere blodsukkeret selv med samme mengde insulin i kroppen. I denne studien var vektreduksjonen minimal. Det denne studien antyder, er at det å stimulere muskelmassen er gunstig i seg selv.

—Det er en god nyhet at trening i seg selv har en effekt på blodsukkeret, selv om du ikke går ned i vekt. Mange gir opp trening fordi de ikke opplever vektreduksjon, men denne studien viser at det likevel er viktig. Ved å endre kroppssammensetningen har de bedret helsa, sier Jenssen.

—Dette er viktige funn, ikke bare for de med diabetes 2, men også andre i samme aldersgruppe. At denne treningskombinasjonen forbedrer blodsukkernivået vil trolig bety at også personer uten diabetes vil få en bedre metabolisme. Bedret metabolisme har betydning for både kolesterol og blodtrykk, sier Jenssen.

Alder Snittalderen blant deltakerne i studien var 55 år.

—Dette er en aldersgruppe som gjerne definerer seg selv vekk fra styrketrening. Men studien antyder at de kanskje burde revurdere dette, sier Jenssen.

Studier ved NTNU har tidligere vist samme type resultater innen trening og overvekt.

KAN ERSTATTE:Overlege Trond Jenssen mener treningen for mange kan bety et liv uten medisin.  Foto: Universitetet i Oslo
KAN ERSTATTE:Overlege Trond Jenssen mener treningen for mange kan bety et liv uten medisin. Foto: Universitetet i Oslo Vis mer

—De som trente en kombinasjon av utholdenhet og styrke kom like godt eller bedre ut på enkelte fysiologiske mål som de som trente moderat utholdenhet. Men de som trente med høyest intensitet, intervalltrening, fikk aller best effekt, sier professor Ulrik Wisløff ved NTNUs medisinske fakultet.

Wisløffs kollega Charlotte Björk Ingul leder nå en studie som skal se om dette gjelder også for personer med diabetes 2.

—Vi skal sammenlikne tradisjonell moderat kondisjonstrening med intervalltrening av hardere intensitet og se på effekten på blant annet kondisjon, blodsukkernivå og hjertefunksjon, sier Wisløff.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media