Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Treningen som forbrenner mest fett

Ingen tvil om hva som er mest effektivt.

LØPING: På med joggeskoene, det er løping som brenner mest fett.  Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
LØPING: På med joggeskoene, det er løping som brenner mest fett. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Vis mer

God kondisjon betyr topp forbrenning, og kondisjon handler om å gjøre noe mer med kroppen enn det som kreves av deg i dagliglivet.

Treningseffekt er alltid summen av tre variabler: Hvor ofte du trener, hvor lenge du trener og hvor hardt du trener. Alle disse faktorene kan du påvirke, sier treningsekspertene.

Løping mest effektivt - Sammenlikner du en halvtime jogging, gange, stavgang og sykling, så er jogging det mest effektive for kaloriforbrenning, forteller Merete Myrdahl, kursleder i Grete Roede Aktiv, til bladet Fit Living.

En undersøkelse fra Karolinska Institutet i Stockholm viser at det er distansen du legger bak deg, som bestemmer kaloriforbruket.

- Trener du på likt anstrengelsesnivå, altså på lik prosent av maksimal puls, vil en kvinne i dårlig form bruke 4 timer og 10 minutter på å forbrenne 1000 kcal. En som er i god form, vil derimot bare bruke en time og 38 minutter på det samme, oppsummerer Jill Jahrmann, fysioterapeut og emneansvarlig ved Norges Idrettshøyskole.

Trenger lite utstyr I tillegg til å være den treningsformen som brenner mest fett, så er det lite som påvirker kondisjonen så effektivt som jogging, forutsatt at du løper riktig,

- En times løpetur forbrenner ca 700 kcal, mens en tilsvarende tur på sykkel forbrenner ca 550 kcal. Det koster rett og slett mer krefter å løpe, forklarer treningsekspert Yngvar Andersen.

Løping er også en veldig tilgjengelig sport som krever minimalt med utstyr.

- Du trenger bare treningsklær og sko. Du kan trene når som helst og hvor som helst i verden, sier Jahrmann.

- Bli glad i å jogge Mange synes det er tungt å komme i gang, men Andersen har lært mange nordmenn til å bli glad i å løpe.

- Å løpe er noe mange misliker eller føler at de ikke mestrer. Men når du får det til, så blir det en enorm opplevelse, lover han.

BRA FOR MUSKLENE: Stavgang gir gode ekstraeffekter for musklene. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
BRA FOR MUSKLENE: Stavgang gir gode ekstraeffekter for musklene. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Vis mer

Ifølge Andersen kommer problemet når du begynner for hardt. Mange forventer at de skal jogge hele veien.

- Hvis du jogger på flata og går der det er bratt, så får du en helt annen opplevelse. Det er ikke nederlag å gå litt på en joggetur, påpeker han.

Jahrmann mener at løping ikke er noe du kan gjøre en gang i blant. Da er det ikke ålreit.

- Bruk gjerne to måneder på å klare å løpe 30 minutter sammenhengende. Da har du gjort en bra jobb, sier hun.

Gå med staver Dersom du ikke liker å jogge, brenner du mange flere kalorier ved å gå med staver enn uten.

- For å få kondisjonseffekt av gange, skal du være i ganske dårlig form i utgangspunktet. Det er vanskelig å få høy nok puls bare ved å gå, sier Jahrmann.

En studie fra Idrettshøyskolen viser at stavgang gir 67 prosent større energiforbruk enn gange. Merete Myrdahl er en av de som sverger til gåturer med staver.

- Det er skånsomt for kroppens muskler, knokler og ledd, selv ved høy intensitet. I tillegg får du brukt muskulatur i et område som mange nordmenn sliter med, sier hun.

Tilleggsfordeler Også når det gjelder hvilke av treningsformene som gir flest tilleggsfordeler, kommer stavgang høyt opp på lista, skriver Fit Living.

- Hvis du har god teknikk, så får du med trening på overkroppen, sier Jahrmann.

LØP BARBEINT: Det er mulig å droppe skoene. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
LØP BARBEINT: Det er mulig å droppe skoene. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Vis mer

Går du riktig med staver, så trener du nemlig både triceps, skuldre og rygg.

- Når man går med staver, så går man med lange skritt, litt fremoverlent, med lavere tyngdepunkt. Dermed er man nødt til å bruke muskler i lår og sete. Du får i tillegg strukket ut hoftene, noe du ikke gjør i samme grad når du løper, påpeker Myrdahl.

Sykling ikke like effektivt Ekspertene er samstemte om at sykling ikke gir spesielle tilleggseffekter.

- Du bærer ikke kroppsvekten på knærne og hoftene når du sykler, og dermed blir ikke skjelettet noe særlig sterkere, påpeker Jahrmann

Sykling er også god trening, men det er ikke like effektivt som jogging fordi du må holde på lenger for å få samme utbytte.

- På sykkel vil du dessuten sitte på samme måte som du gjør i bil eller foran PC-en. For skuldre og nakkeplager er det derfor absolutt en fordel å jogge eller gå, kontra å sykle, mener Andersen.

Velg noe du mestrer Myrdahl framhever hvor viktig det er å velge en treningsform du mestrer og har progresjon i.

- Å øke kondisjonen og forbrenne kalorier, handler om å tåle og presse seg litt. De fleste som er ute og løper, orker ikke mer enn 30-60 minutter. Går du med staver, som er tett opp til løping i forhold til kaloriforbrenning, så kan du holde på mye lengre, påpeker Merete.

Les også: Slik får du flat mage

Slik trener du med pulsklokke

Unngå ubehag på sykkelsetet

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.