Treningen som halverer risikoen for demens

Ikke bare kan trening forebygge demens, men det er også god behandling om sykdommen først har rammet. Pulsen må opp.

FRISKE SENIORER: 18 spreke seniorer er samlet til mordentrening i Munchparken i Åsgårdstrand. 3 ganger i uka arrangerer det lokale legekontoret treningsgruppe for pasientene. Thor Åmodt (foran) har sluppet medisiner mot høyt blodtrykk og - kolesterol etter at han begynte med regelmessig trening. Foto: Sverre Christian Jarild
FRISKE SENIORER: 18 spreke seniorer er samlet til mordentrening i Munchparken i Åsgårdstrand. 3 ganger i uka arrangerer det lokale legekontoret treningsgruppe for pasientene. Thor Åmodt (foran) har sluppet medisiner mot høyt blodtrykk og - kolesterol etter at han begynte med regelmessig trening. Foto: Sverre Christian JarildVis mer

Sola skinner, men den sure vinden biter i kinnene. Klokka er åtte på morgenen og 18 spreke seniorer er samlet i Munchparken i Åsgårdstrand.

Første del av morgenøkta er bakketrening. I 20 minutter marsjer morgentrenerne opp og ned bakken utenfor Edvard Munchs hus.

- Det er lett å sette seg ned når man blir eldre og eldre folk har ikke så god balanse, men jeg merker at dette hjelper, sier Thor Åmodt (75).

Da han kom inn på legekontoret til Ole Petter Hjelle for fem år siden, viste blodprøvene at både kolesterolet og blodtrykket var forhøyet.

Slapp medisin

- Mange leger ville nok satt ham på medisiner, men jeg hadde akkurat startet opp treningsgruppa for pasienter, og spurte om han ikke ville prøve det først, sier fastlege og hjerneforsker Ole Petter Hjelle.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

    Du er nå inne på en Dagbladet Pluss-artikkel. Den kan du få tilgang til med et abonnement på Dagbladet Pluss.

    Dagbladet Pluss er enda mer av virkeligheten. Redaksjonen vår jobber hver dag for å gi deg kvalitetsartikler du bare må lese. Vi har satt dagsorden i over 150 år og er stolte av den prisbelønte journalistikken vår. Med et Dagbladet Pluss-abonnement får du både ferske premium artikler hver dag og tilgang til hele arkivet vårt. Det vil si alle avisene helt tilbake til 1869! Les Dagbladet Pluss på alle plattformer - både desktop, mobil og tablet - når du vil, hvor du vil.

4 MÅNEDER*

KUN I MAI 75% rabatt

100 kr

(0,83 kr per dag)

KJØP 4 MÅNEDER*

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

4 MÅNEDER* 100 kr per 4 måneder. 0,83 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris (99kr/måned) når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

UKE

Prøveperiode*

1 kr

(0,14 kr per dag)

KJØP UKE

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

UKE 1 kr per uke. 0,14 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris (55kr/uke) når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

MÅNED

99 kr

(3,33 kr per dag)

KJØP MÅNED

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

MÅNED 99 kr per måned. 3,33 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

3 MÅNEDER

249 kr

(2,77 kr per dag)

KJØP 3 MÅNEDER

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

3 MÅNEDER 249 kr per 3 måneder. 2,77 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

  • Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris.
  • *Fornyes til normalpris etter tilbudsperioden (99kr/måned) (55kr/uke).
  • Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.