Tretti gartnere jobber året rundt for å få til dette

Utenfor Amsterdam finner du vårens vakreste eventyr.

(Dagbladet): Som fotograf er jeg nok over middels opptatt av det vakre i naturen, og er slettes ikke redd for innrømme en litt feminin side av meg selv: Jeg elsker nemlig blomster.

Derfor har en vårtur til «Keukenhof» utenfor Amsterdam lenge stått på ønskelista. I år ble drøm til virkelighet, og sammen med kjæresten fikk jeg en uforglemmelig opplevelse.

Brått forstår jeg hvorfor det var tulipanløken som på 1600-tallet skapte det første store børskrakket.

Forventningene om avkastning gjorde at man på toppen av «tulipanmanien» kunne kjøpe et kanalhus for verdien av én løk. Prisen på en knoll av arten «Viceroy» kostet i 1637 ti ganger årslønna til en flink håndverker!

Økonomer ynder fortsatt å bruke denne økonomiske boblen som eksempel på hvor galt det kan gå når man lar følelsene overta - og tror at verdier kan stige helt til himmels.

I «kjøkkenhagen» kan du derimot trygt la følelsene regjere, der jobber tretti gartnere hele året for å klargjøre den 320 mål store parken til vårens vakreste eventyr.

Over sju millioner blomsterløker settes i et nøye avstemt mønster, som tegnes nytt for hvert år av stiftelsens egen arkitekt. Det er viktig å plassere plantene slik at de blomstrer til riktig tid. Ingen felt får stå uten blomster i de åtte ukene parken er åpen (20. mars - 18. mai).  

Ta gjerne med deg kamera, i bildeserien over kan du trykke deg gjennom noen av bildene vi tok, men glem for all del ikke å være oppmerksomt til stede i duftene og fargene som sannsynligvis vil slå «knock out» på deg også.